Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată, la Biblioteca Județeană ASTRA

Acasa >

Articol

Cu prilejul sărbătoririi celor 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, Biblioteca ASTRA propune publicului interesat o nouă expoziție de documente.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Din colecția de publicații periodice aflate în patrimoniul instituției, sunt aduse la lumină pagini de ziare și reviste care evocă evenimentul istoric de la 24 ianuarie 1859, act prin care se realiza primul pas însemnat pe calea constituirii statului național român unitar.

„24 ianuarie 1859 rămâne în memoria colectivă un moment semnificativ care a influențat parcursul devenirii națiunii române și a inspirat numeroși scriitori, istorici, cercetători, artiști plastici și muzicieni. Din colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, am ales să prezentăm publicului o serie de documente cu valoare de patrimoniu, în care regăsim discursurile vremii și demersurile jurnalistice care evocă acest moment important din istoria modernă a românilor. Într-o epocă în care unitatea națională și limba maternă erau fundamentale, patriotismul era un lucru firesc, iar această atitudine răzbate intens din rândurile materialelor expuse”, precizează Ioan Mihail Cruciat, managerul interimar al instituției culturale.

Pasionații de istorie românească și jurnalism, vor avea prilejul să parcurgă o serie de știri și articole evocatoare, referitoare la evenimentele de la începutul anului 1859. Între publicațiile seriale selectate în cadrul expoziției documentare, remarcăm: Revista „Albina” din 1910, „Cuvântul Poporului”, din 26 ian. 1926, „Acțiunea”, din 24 ian. 1936, „Gazeta Sibiului”, din 24 ian. 1941, „Foaia Poporului”, din 29 ian. 1929 și din 27 ian. 1946. Paginile expuse cuprind mărturii vibrante ale manifestărilor prin care era celebrată ziua de 24 ianuarie, în cadrul unor adunări festive, parade militare, petreceri țărănești, concerte sau serate.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Publicul sibian este invitat să consulte documentele expuse în sediul istoric al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (str. George Barițiu, nr. 5, etajul 1), în perioada 21 – 28 ianuarie 2022, în timpul programului de funcționare, respectând reglementările legale în vigoare privind contextul epidemiologic. Bibliotecarii Compartimentului Periodice vor oferi îndrumare și susținere celor interesați să aprofundeze subiecte incluse în publicațiile prezentate în expoziție.

 

20 ianuarie 2022 la 14:38

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit