Articol
Presa militară
Primul reper, calendaristic vorbind, este "Ziua presei militare" sărbătorită anual, începând cu 23 iulie 1859, dată în care apărea publicaţia Armatei Române. Este adevărat că informaţii militare au apărut şi înainte dar
ele erau sporadice. Astfel, în 1789, în ''Foaie română pentru econom'',doctorul Ioan Piuariu Molnar, a inclus şi rubrici cu ştiri militare. Evenimente cazone regăsim şi în relatările din ''Curierul românesc'', ''Albina românească'', ''România'' sau ''Propăşirea''. Totuşi reflectarea fenomenului militar românesc, ca profil media, revine ''Observatorul militar'', care la împlinirea a 145 de ani de existenţă a fost decorat cu Ordinul ''Meritul Cultural'' în gradul de Cavaler, pentru standardele euroatlantice ale mediatizării fenomenului militar. Complexitatea mediului actual de securitate, realităţile şi tendinţele manifestate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, noile medii de comunicare dar şi noile tehnologii conferă un rol aparte spaţiului media-militar. Pe fundalul "războiul contemporan, care se bazează pe acţiuni hibride" presa militară naţională are acest rol strategic, de a contracara ştirile false, aspecte ce impun eforturi suplimentare de modernizare rapidă, de adaptare şi pe frontul informaţional şi informatic.
MNC-SE
Cel de-al doilea reper calendaristic comun din perspectiva MApN este data de 23 iulie 2020. În urmă cu trei ani la Centrul Naţional de Instruire Întrunită (CNIÎ) "Getica" din localitatea Cincu, avea loc ceremonia de înfiinţare a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (MNC-SE). ( n.n. în prezenţa Preşedintelui României, Excelenţa Sa Klaus Iohannis şi a ministrului Apărării Naţionale, (Gr.r.) Nicolae Ionel Ciucă). Chiar dacă la acea vreme opinia publică percepea primul exerciţiu militar de la Cincu (cu participare internaţională) ca fiind un exerciţiu cu termen scurt de notificare (n.n. demonstrativ), în contextul actualelor operaţiuni militare de agresiune susţinute de forţele militare ruse conştientizăm importanţa constituirii şi activării structurii MNC-SE pentru Armata României, care astfel are puterea de a îndeplini cu brio atât misiunea fundamentală de garantare a integrităţii teritoriale a ţării, cât şi de a avea capacitatea de a coopera cu structurile aliate, pentru asigurarea coerenţei în actul de comandă, în exercitarea comenzii şi controlului celorlalte structuri NATO de pe teritoriul naţional.