Ziua Japoniei – sărbătorită de Muzeul Brukenthal printr-o expoziţie la care au luat parte 30 de ambasadori

"Intraţi în minunata lume a tărâmului Soarelui răsare, a Japoniei. Fiecare stampă înglobează o întreagă istorie şi o anumită poveste. Aceste lucrări din perioada Meiji sunt mărturii ale modernizării Japoniei – apariţia Constituţiei, a trenului, a stilului european de îmbrăcăminte. Expoziţia e unică pentru că stampele provin dintr-o colecţie privată. Piesele expuse în cele doar patru-cinci expoziţii Meiji pe an din lume provin din colecţii muzeale, cum sunt Luvru sau British Museum. Această expoziţie este o premieră la Bucureşti, pentru prima dată sunt expuse aici într-o mare expoziţie stampe din perioada imperială, dar mai mult decât atât este o premieră în lume, este prima expoziţie din lume de stampe japoneze din acest an dedicată Împăratului Japoniei", a declarat 
Alexandru Chituţă, director interimar al Muzeului Brukenthal şi curator al expoziţiei "Călătorie în lumea stampelor Meiji", deschisă vineri seara, 10 februarie, la ARCUB.
Expoziţia poate fi vizitată între 11 februarie – 31 martie, la etajul 1 al Hanului Gabroveni, de pe strada Lipscani din Bucureşti. "Călătorie în lumea stampelor Meiji" marchează Ziua Naţională a Japoniei, sărbătorită pe 23 februarie, de Ziua de Naştere a Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, reconstruind universul nipon de la sfârşitul secolului al XIX-lea prin peste 160 de xilogravuri japoneze din colecţia avocatului George Şerban. Expoziţia organizată în cadrul proiectului Axele culturale Brukenthal – colecţii private, acoperă patru teme: Împărat, Teatru, Bijin-ga (femei frumoase) şi Peisaje. De asemenea, expoziţia cuprinde picturi pe mătase, vase de porţelan, cărţi ilustrate cu gravuri originale, precum şi chimonouri puse la dispoziţie de doamna Laura Caraman.
Expoziţia a fost deschisă vineri, 10 februarie 2023, la sediul ARCUB din Bucureşti, în prezenţa ES domnul Hiroshi Ueda, a domnului Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii, Ambasadorul Japoniei în România, a doamnei Mihaela Păun, director ARCUB, a domnului Liviu Jicman, preşedinte ICR, a domnului Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar al Muzeului Naţional Brukenthal şi curatorul expoziţiei, a colecţionarului George Şerban şi a doamnei Gilda Lazăr, director JTI, în prezenţa unui număr impresionant de 30 de ambasadori şi ataşaţi culturali alături de profesori, artişti, oameni de afaceri, parlamentari, directori şi alţi invitaţi.
"Perioada Meiji a fost o adevărată revoluţie, un şoc. Ne-a plăcut foarte mult povestea, mai ales că are o influenţă extraordinară asupra artei europene. Van Gogh scria 
într-o scrisoare adresată fratelui său Theo: După ce vedem arta japoneză, înţelegem că arta noastră nu mai poate continua fără ea. Desenul, compoziţia şi culorile acestor lucrări japoneze sunt fabuloase. Graficianul şi profesorul Mircia Dumitrescu îmi spunea că noi şi acum desenăm după japonezi", a arătat colecţionarul George Şerban, Managing Partner Şerban şi Asociaţii. 
Datorită demersului inedit dintre Muzeul Naţional Brukenthal, colecţia av. George Şerban şi Alexandru Constantin Chituţă, în ultimii 4 ani, peste 600.000 de vizitatori au admirat stampele japoneze, cu precădere din Epoca Edo, în 14 expoziţii organizate în toată ţara. În primăvara anului 2022 expoziţia "Călătorie în lumea stampelor Meiji" a fost deschisă la Muzeul Naţional Brukenthal în premieră naţională cu prilejul Zilei Împăratului Japoniei.
Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, a declarat cu prilejul expoziţiei deschise în Capitală: "Îmi exprim întreaga recunoştinţă faţă de ARCUB, George Şerban şi Alexandru Constantin Chituţă de la Muzeul Naţional Brukenthal pentru acest eveniment dedicat Zilei Naţionale a Japoniei, care e ziua de naştere a Majestăţii Sale Împăratul Japoniei. Expoziţia prezintă nu mai puţin de 164 piese, inclusiv lucrări ale celor mai mari maeştri din epoca Meiji. A fost o perioadă în care ţara s-a deschis către lumea exterioară, după peste 200 de ani de izolare, o eră în care au avut loc mari reforme în societatea japoneză. Sper că această expoziţie va contribui la întărirea legăturilor culturale dintre Japonia şi România".
Prezent la eveniment, domnul Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii, a afirmat: "Am participat la invitaţia ES dl. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei, la deschiderea expoziţiei "Călătorie în lumea stampelor Meiji" din colecţia av. George Şerban, curator fiind Alexandru Constantin Chituţă, tânărul şi energicul manager interimar al  Muzeului Naţional Brukenthal.
Expoziţia organizată de Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Ambasada Japoniei în România, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Arcub Bucureşti prezintă în premieră în Capitală, în spaţiile Hanului Gabroveni, peste 150 de stampe japoneze din perioada Meiji din temele istorie, Kabuki, Bijinga şi peisaje. Alături de aceste stampe sunt expuse vase de porţelan, picturi pe mătase, cărţi ilustrate cu xilogravuri şi chimonouri.
Am avut bucuria ca alături de ES Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, să participe la acest eveniment deosebit peste 30 de ambasadori şi ataşaţi culturali în România, artişti, directori de instituţii culturale, curatori şi alţi invitaţi. Mă bucur că în relaţiile România-Japonia, partea culturală continuă să aibă o importanţă absolut deosebită".
În continuare doamna Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs şi Comunicare, JTI România, partener şi sponsor al evenimentului, a declarat: "JTI este partener al marilor evenimente culturale. Suntem o companie japoneză şi e firesc să promovăm cultura japoneză, receptată cu atâta căldură în România. Această expoziţie a fost prezentată mai întâi la Sibiu, ca o avanpremieră şi iată că, acum, Sibiul aduce la Bucureşti un asemenea eveniment. Cred că prin Alexandru Chituţă, directorul interimar al Muzeului Brukenthal, Sibiul a mai câştigat un pilon important alături de Constantin Chiriac, şi că, împreună, cei doi vor continua să facă din acest oraş capitala culturală a României".
În cadrul vernisajului a fost lansat şi albumul de stampe al expoziţiei, care este, după cum spune Alexandru Chituţă, mai mult decât o carte, şi anume "un album de suflet, dedicat unui mare român, care a scris despre teatrul Kabuki, George Banu, profesor al Universităţii din Sorbona, care ne-a părăsit recent. Este prima publicaţie apărută pe mapamond care în semn de omagiu îi este dedicată".
Constantin Chiriac, Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), a transmis celor prezenţi un mesaj: "Este emoţionant că, înainte de aniversarea zilei Japoniei, se întâmplă această expoziţie care a fost prezentată întâi la Sibiu, cu participarea Ministrului Culturii şi a domnului George Banu, care acum ne mângâie pe creştet dintre stele. De asemenea, e o mare bucurie, să îi spun Majestăţii Sale Imperiale, Împăratul Naruhito, la mulţi ani!  E o mare bucurie că, împreună, aniversăm Ţara Soarelui Răsare!"
La sfârşitul evenimentului Alexandru Constantin Chituţă a înmânat diplome de excelenţă şi medalia "Brukenthal 3 secole" ES domnul ambasador Hiroshi Ueda, doamnei director Mihaela Păun şi doamnei director Gilda Lazăr.
Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism, Muzeul Naţional Brukenthal, Ambasada Japoniei în România, colecţia av. George Şerban, Institutul Cultural Român cu sprijinul JTI şi Şerban şi Asociaţii, societate civilă de avocaţi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
20 februarie 2023 la 19:55

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 16 ore
„Omul Verde” pleacă la drum: periplu prin 14 biserici din Transilvania cu simboluri celtice
Debutul sezonului turistic de la Richiș vine cu o propunere interesantă pentru iubitorii istoriei medievale: circuit destinat „Omului...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 21 ore
(ACTUALIZARE) Săptămână perfectă pe ”Municipal”, pentru sibieni! FC Hermannstadt o învinge pe ”Bătrâna Doamnă” cu 3-0
FC Hermannstadt încheie o săptămână perfectă cu o victorie cu UTA. Pe o vreme câinească, jucătorii lui Marius...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 21 ore
„Nunta avrigenească” – pe scena Casei de Cultură Avrig
Prezentarea obiceiului de nuntă din Avrig (o versiune adaptată pentru spectacol), a fost principalul reper din programul Spectacolului...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 22 ore
Sărbătoritul zilei, Alexandru Luca, și-a făcut cadou un gol: ”Mă bucur că am dat dovadă de atitudine, de caracter”
Venit sub formă de împrumut, în iarnă, de la FC Hermanstadt, mijlocașul Alexandru Luca a înscris primul său...
Actualitate
3 min de citit