Articol
Cu prilejul Zilei Forţelor Terestre au fost organizate manifestări în toate garnizoanele din ţară, constând în ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, prezentări de tehnică militară, armament şi echipamente, concerte ale muzicilor militare şi spectacole artistice susţinute de formaţiile cercurilor militare.
În acestă notă am consemnat și cutumica manifestare de la Sibiu, organizată de structurile militare din garnizoană, în colaborare cu administraţia publică locală şi Mitropolia Ardealului, desfășurată la „Monumentul ostaşului din toate timpurile”.
În preambulul evenimentului a fost transmis mesajul Comandantului Garnizoazei Sibiu, Col. conf. univ. PhD. Constantin Grigoraș, adresat atât mediului cazon cât și celui civil prilejuit de această zi cu dublă semnificație, urmat de intonarea imnului României și de cermonialul militar religios menit a cinsti memoria eroilor neamului, săvârșit de Preacucernici Părinți ai Ganizoanei Sibiu, alături de primul preot militar din Sibiu – Valentin Bețiu.
Ulterior istoricul și muzeograful Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, PhD. Toma-Cosmin Roman, a reiterat pagini din categoria acestei forţe armate. Evenimentul a fost onorat de Prefectul Mircea Crețu, Președinta Consiliului Județean Sibiu – Daniela Cîmpean și de viceprimarul Sibiului – Helmut Lerner. Au fost prezenți reprezentații Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO dar și a altor structuri militare și instituții Publice Deconcentrate.
In memoriam
La finele ceremoniei de depuneri de coroane și jerbe de flori, în holul Cercului Militar din Sibiu curatorii au pregătit o expoziția foto-documentară dedicată ”Zilei Forțelor Terestre” precum și ”Zilei Veteranilor de Război”. Aceasta din urmă va fi marcată pe 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor eroilor care au apărat independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială dar şi interesele României. Nu avem dreptul să uităm că în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (aproximativ 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 1.748 de veterani și 43 de văduve de război.