Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Biblioteca ASTRA

Acasa >

Articol

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Biblioteca Județeană ASTRA prin mai multe evenimente și activități derulate pe parcursul zilei de 15 ianuarie.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Manifestările culturale dedicate acestei zile reunesc vernisajul expoziției "Grafică de carte" a artistului sibian Stefan Orth; recitalul de poezie "Semnat, Cultura Română" susținut de studenți ai Departamentului de Artă Teatrală de la Facultatea de Litere și Arte din cadrul (ULBS, proiecția filmului documentar "Eminescu, călătorie virtuală în absolut" și dezbaterea "Intelectualii români, între realizări remarcabile și angajamente ideologice". Evenimentele vor avea loc în sediul central de pe str. G. Barițiu și în filialele bibliotecii.

La ora 13, în "American Corner Sibiu" din corpul B al bibliotecii, studenții Departamentului de Artă Teatrală de la Facultatea de Litere și Arte vor susține un recital de poezie, intitulat „Semnat, Cultura Română”. În public sunt invitați elevi de la Colegiul Național "Octavian Goga” Sibiu "pentru a redescoperi și a reinterpreta universul poeziei eminesciene", după cum spune comunicatul emis de BJ ASTRA.
Pe parcursul zilei, la Compartimentul pentru Copii și Tineret și în filialele bibliotecii, sunt așteptați elevi ai unităților de învățământ sibiene pentru diferite activități educative și ateliere creative. Bibliotecarii și voluntarii vor prezenta celor mici repere ale culturii române și informații referitoare la colecțiile de carte.

În Foaierul Bibliotecii ASTRA, de la ora 16:30, va avea loc vernisajul expoziției "Grafică de carte” a artistului plastic Stefan Orth. Expoziția cuprinde ilustraţii, coperte de carte, ex-librisuri, precum și câteva afișe, portrete și diplome mai speciale realizate de cunoscutul grafician.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La ora 17, la Compartimentul Arte al bibliotecii (et. 2), este programată vizionarea filmului documentar "Eminescu, călătorie virtuală în absolut", proiecție prilejuită de împlinirea a 175 de ani de la nașterea marelui poet român. Regia documentarului, realizat în 2000, este semnată de Anca Damian, iar vocile actorilor Ion Caramitru, Adrian Pintea și Dan Condurache însoțesc auditoriul în incursiunea poetică.
"Intelectualii români, între realizări remarcabile și angajamente ideologice” este titlul dezbaterii desfășurate la American Corner Sibiu (et.5), începând cu ora 18. Aceasta face parte din seria Conferințelor ASTRA și pune în discuție modul în care au fost și sunt percepuți oamenii remarcabili din România. Invitații, prof. univ. Mihaela Miroiu, artistul Dan Perjovschi, scriitorul și profesorul Radu Vancu și moderatorul Răzvan Pop, director al Bibliotecii ASTRA Sibiu aduc în atenția publicului problematica implicării intelectualilor români în diverse ideologii politice sau sociale și impactul asupra operei și receptării acesteia de către societate.
Accesul publicului la evenimentele anunțate este gratuit.

Autor
14 ianuarie 2025 la 13:41

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit