Marți, 5 decembrie, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig a fost gazda activității de încheiere a „Zilelor Șaguniene 2023”, un eveniment cultural cu conotații deosebite pentru comunitatea școlară căreia i s-a adresat.
Elevii și cadrele didactice ale instituției de învățământ avrigene, alături de alți invitați, au participat la o triplă lansare de carte, organizată în cadrul parteneriatului pe care școala îl are, de mai bine de 20 de ani, cu Arhiepiscopia Sibiului și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.
„Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Zilelor Șaguniene 2023, manifestări pe care Mitropolia Ardealului le-a consacrat Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, în perioada 22 noiembrie – 5 decembrie a anului curent. Cele trei cărți care s-au lansat în prezența elevilor liceului si a cadrelor didactice sunt lucrări care au fost alcătuite în cinstea lui Gheorghe Lazăr (1779 – 1823), în contextul anului 2023 în care se împlinesc atât 200 de ani de la trecerea în veșnicie a lui marelui cărturar avrigean, cât și 150 ani de la mutarea la cele veșnice a lu Andrei Șaguna (1809 – 1873)”, ne-a informat protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton.
Cărțile care au făcut obiectul prezentării au fost: „Ultimul mesaj al lui Gheorghe Lazăr: Amintește-ți că vei muri!” (Editura Andreiana, 2023 – autor Cosmin – Crăciun Cruciat), „Gheorghe Lazăr – Istorie, biografie și mentalități colective” (Editura Napoca Star, 2023 – volum colectiv al elevilor și profesorilor liceului, coordonat de profesorul de istorie Petre Din) și „Gheorghe Lazăr (re)povestit” (Editura Andreiana, 2023 – autor Pr. Vasile Gafton).
Manifestarea a fost deschisă de directorul instituției de învățăîmânt, prof. Marcel Luca, cel care, după cuvântul de salut adresat participanților, a vorbit despre relația deosebită pe care liceul din Avrig o are cu Biserica, precum și despre activitățile comune organizate.
Inspectorul școlar general, prof. Marius Emilian Novac, a prezentat personalitatea marcantă a cărturarului Gheorghe Lazăr, cel mai important fiu al Avrigului, precizând că elevii de astăzi trebuie să cunoască aspectele legate de viața și activitatea marelui înaintaș.
La rândul său, preotul Emanuel Tăvală, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, delegatul ÎPS Mitropolit Laurențiu la eveniment, a vorbit despre modelul pe care Gheorghe Lazăr îl reprezintă pentru contemporaneitate.
Referindu-se la experiența personală legată de cunoașterea lui Gheorghe Lazăr, protopopul Avrigului, pr. dr. Vasile Gafton, a scos în evidență importanța acestei mari personalități pentru localitatea de unde a plecat în lume, cărturarul, teologul și inginerul Gheorghe Lazăr fiind cel care a pus Avrigul pe harta culturii românești.
În discursul său, Cosmin Crăciun – Cruciat a vorbit despre geneza lucrării sale și despre implicațiile și legăturile pe care Gheorghe Lazăr le-a avut cu personalități ale vremii în care a trăit.
Manifestarea a fost moderată de prof. Petre Din, care, în încheiere, a evidențiat cât de importante sunt cunoașterea, informarea, studiul… Domnia sa a concluzionat, de asemenea, că o personalitate precum Gheorghe Lazăr trebuie să fie cunoscută, apreciată, studiată, mai ales de fiii acestor meleaguri.