Articol
Festivalul de prezentare a patrimoniului cultural maghiar va avea loc între 1 și 3 iulie la Muzeul în aer liber ASTRA din Sibiu. Aflat la ediția a 13-a pune, și de această dată în valoare patrimoniul cultural maghiar, axat pe tradiții autentice și pe gastronomie. Concursul de gătit va fi însoțit de un târg al meșteșugarilor cu ateliere de prezentare, programe pentru copii, spectacole cultural-artistice, muzică și dans. Festivalul începe la 1 iulie, ora 12:00 în Galeria Bisericii Reformate cu vernisajul expoziției care prezintă cariera scriitoarei Berde Maria și a pictoriței Berde Amál.
Ulterior, începând cu orele 14 evenimentele vor fi găzduite de Muzeul în aer liber ASTRA, la care vor participa meșteșugari din țară și de peste hotare. Târgul va fi deschis zilnic între orele 10 și 20. Vizitatorii se vor putea bucura, de asemenea și de delicatese tradiționale maghiare, pălincă, bere și vinuri artizanale. Punctul forte este concursul de gătit, care reunește sâmbătă, 2 iulie două categorii de competitori specializați pe gulaș și alte preparate ungurești, gătite în ceaun. Duminică, membrii juriului și bucătarii invitați vor găti pentru participanți și vizitatori, se vor putea degusta arome și specialități maghiare.
Printre felurile de mâncare care vor fi pregătite se numără paprikás de pește cu găluște, tocăniță de berbecuț de la Karcag, supă de ciuperci vegetariană în stil unguresc, bogrács a la Sibiu, gulaș cu fasole, iar comunitățile maghiare din Serbia, Croația și Slovenia vor fi prezente cu o varietate de mâncăruri specifice sudului și cu multe oportunități de degustare.
Atât sâmbătă, cât și duminică Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor „Losonczy István" din Timișoara și Asociația „Kalibáskő" vor prezenta publicului tehnici de construcție iurtă și vor testa îndemânarea publicului la trageri cu arcul, ori în mânuirea sabiei, a baltagului ori a biciului.
Ambient muzical
Sâmbătă, între orele 11 și 16 Asociația Pensionarilor „Inimă de Aur" din Sfântu Gheorghe, Corala din Sântionlunca, dar și un concert de țițere susținut de copii din Sibiu, urmat de un spectacol de dans susținut de „Vari Dance" din Budapesta. Programul se va încheia cu un concert susținut de „Tárkány Művek". Trupa formată acum 11 ani a lansat 5 albume, combină jazzul maghiar, beat-ul și pop-ul, creând o lume muzicală unică pe scenă. Interpretarea instrumentală amintește de formațiile de muzică tradițională, în timp ce sunetul chitarei adaugă o notă de jazz și blues melodiilor.
Duminica este ziua dansului popular maghiar
Duminică, 3 iulie Szőcs Lőrincz din Oradea și orchestra sa vor interpreta cântece și melodii populare maghiare. Programul cultural va fi îmbogățit de un spectacol susținut de interpreta de muzică populară maghiară Bíró Éva și invitații acesteia. Programul va fi înnobilat de dansurile transilvănene interpretate de Ansamblul de Dansuri Folclorice „Bekecs" din Miercurea Nirajului.
Zilele Hungarikum sunt organizate de Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA.