Articol
În perioada 1-15 august în Parohia Ortodoxă Slimnic 1 s-a desfășurat la Centrul Parohial pentru copii și tineri Sfinții Timotei și Mavra un program destinat copiilor și tinerilor din parohie sau celor aflați la bunici în vacanță în această perioadă.
Parohia Ortodoxă Slimnic 1, prin preotul paroh Piț George Cosmin și doamna profesoară Piț Vera au pregătit o ofertă de activități adecvate vârstei celor implicați.
Grupul a cuprins copii între 7 și 14 ani, mare parte dintre ei deja membrii unui grup format cu prilejul organizării activităților de Crăciun și Paște din anii anteriori, așa încât un număr de 25-30 de copii au frecventat zilnic centrul parohial.
Una dintre tematicile centrului au fost Călătorie imaginară prin Franța în care copiii au fost familiarizați cu câteva cuvinte în limba franceză, formule se salut, harta Frantei, cântece adecvate vârstei lor și jocuri tradiționale franțuzești. Comuna Slimnic este înfrățită cu o comunitate din Bretania numită Paće, de lângă Rennes.
A avut loc o întâlnire recentă între cele două comunități la invitația părții franceze, unde am aflat de câteva jocuri tradiționale bretone, pe care le-am adaptat și implementat împreună cu copiii participanți la centrul parohial. Doamna Catherine Sinquin și Asociația Paće- Slimnic au fost parte a susținerii activităților de la Centrul parohial .
Zilnic între orele 10 și 14 copiii au fost prezenți la activități care au cuprins între altele, jocuri de cunoaștere și de prezentare jocuri pe echipe, desfășurate atât în curtea casei parohiale Slimnic cât și în curtea Cetății medievale, aflată în proximitate. Copiii au a fost de asemenea îndrumați să învețe pricesne și cântece dedicate Fecioarei Maria pe care în fiecare seară la ora 20 le-au cântat la finalul Paraclisului Maicii Domnului și la înconjurarea bisericii.
Copiilor lor li s-a explicat semnificația prescurii, modul preparării și mai ales pecetea cu care se amprentează aluatul proaspăt, fiind astfel conduși ușor spre Taina Sfintei Liturghii.
Copiii au aflat că cele patru cadrane despărțite de cruce IC, XC, NI, KA reprezintă prescurtarea mesajului Iisus Hristos Biruitorul. Copiii s-au spovedit și s-au împărtășit la Sfânta Liturghie din postul Adormirii Maicii Domnului.
Una din zile a cuprins și o cateheză despre viața Sfintei cuvioase Paraschiva, hramul bisericii din Slimnic.
Activitățile au cuprins și patru zile în care doamna Mustață Săftica (pictor) a fost prezentă, îndrumând pe copiii cei mai talentați la desen să picteze icoane pe sticlă. Copiiilor li s-a dat să copieze modele ornamentale românești pe care să le utilizeze în pictarea icoanelor pe sticlă. La final au rezultat câteva icoane foarte reușite ale copiilor mai mari, dar toți participanții au realizat un desen simplu pe sticlă reprezentând un înger Îngerul lor păzitor, care a rămas o amintire a prezenței la centrul parohial.
Una din zile a reprezentat o excursie la Muzeul de icoane pe sticlă din Sibiel, tocmai pentru a intra în atmosfera picturii pe sticlă și a admira icoanele colectate la Muzeu de părintele Zosim Oancea .
În aceeași zi am ajuns la Muzeul Civilizației Populare Astra din Dumbrava Sibiului și de asemenea la Grădina zoologică din Sibiu. Gazdă a fost pentru o gustare delicioasă domnul Popa Radu, originar din Sibiu care ne-a găzduit la prânz în curtea casei sale.
De asemenea părinții copiilor s-au implicat pe rând, așa încât în fiecare din cele 14 zile ale centrului, toți copiii au primit în jurul prânzului sendvișuri, pizza și gustări, sucuri și apa.
In ziua de duminică 14 august toți copiii au fost prezenți la Prohodul Maicii Domnului, ale cărui melodii le-au învățat pe parcurs și au interpretat ei înșiși frumoasele cântări.
Luni, 15 august la finalul Sfintei Liturghii de Adormirea Maicii Domnului, îmbrăcați ca de sărbătoare, mulți dintre ei în haine populare românești, au cântat cele șase pricesne pe care le-au învățat în timpul postului.
Prietenii multe s-au legat între copii, între cei localnici și cei veniți la bunici, libertatea de exprimare prin joc și de asemenea prin jocuri pe echipe, prezența la Paraclis seara, excursiile, au făcut ca aceste două săptămâni să devină memorabile și am putut fi martorii dorinței lor de a continua în weekenduri aceste activități, după ce în toamnă școala va începe.
PR. GEORGE PIȚ