"Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți". Expoziție-eveniment a fotograului Christine de Grancy la Muzeul Național Brukenthal

Acasa >

Articol

Privirile zeilor din înaltul orașelor noastre. Simbolurile, mesajele, jocurile de putere, toate ascunse în ornamentele palatelor și clădirilor istorice ale Vienei, sunt coborâte în fața ochilor oamenilor de azi în expoziția „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți” a fotografului Christine de Grancy. Apreciat de vizitatori de pe toate meridianele, acest adevărat proiect de cercetare realizat timp de câteva decenii ajunge la Sibiu grație colaborării între Muzeul Național Brukenthal și Forumul Cultural Austriac. Vernisajul va avea loc pe data de 19 ianuarie 2024, ora 15.00, la Sala Multimedia – Casa Albastră (Piața Mare 5, Sibiu), expoziția rămânând deschisă până pe data de 4 februarie 2024. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Din 1975, Christine de Grancy urcă pe acoperișurile Vienei pentru a studia edificii politice, sociale, științifice, artistice, culturale și religioase din perspectiva statuilor care le împodobesc, adesea greu vizibile de la nivelul străzii. Proiectul său surprinde teatralitatea arhitecturii vieneze și analizează ideea generală de scenografie urbană – în acest decor, personajele, zei și zeițe plasați acolo de puteri demult apuse, sunt observatorii tăcuți ai istoriei noastre. Parafrazându-l pe Arthur Schnitzler – „Ceea ce a fost, este!” – fotografiile lui Christine de Grancy vorbesc despre trecut și despre consecințele acestuia asupra prezentului. Arta ei aduce laolaltă amintiri, iluzii, proiecții ale viitorului și realitate, pe care artista le îmbină cu minuțiozitate. 

„Istoriile în imagini surprinse de Grancy conțin note de ironie, dar și semnificații mai profunde. De ce, tocmai în Viena lui Sigmund Freud, nu există o statuie a lui Mnemosyne, zeița memoriei? Să fie doar o coincidență faptul că o statuie a lui Fama, zeița zvonurilor, tronează pe acoperișul Hofburg-ului? De ce Pallas Athena, zeița înțelepciunii și a războiului, păzește Parlamentul purtând-o în palmă pe Nike, zeița victoriei? La vremea respectivă, poate că simboliza dorința de democrație – dar astăzi? Și totuși, ce caută un îmblânzitor de cai în fața aceleiași clădiri? Rușine celui care gândește ceva nelalocul lui despre toate acestea!”, spune curatoarea expoziției, actrița Mercedes Echerer.

Christine de Grancy a străbătut o jumătate de lume pentru a realiza fotografiile care au consacrat-o, ceea ce a dus-o în numeroase călătorii peste tot prin lume: în Grecia, Rusia, Japonia, SUA, Algeria, Sahara Occidentală, Portugalia, China, Tibet, Pakistan, Turcia, Georgia, Niger și Mali. Christine de Grancy s-a format ca artistă ceramistă și graficiană la Graz. Din 1963 trăiește și lucrează la Viena, unde a lucrat mulți ani ca director artistic în agenții de publicitate, înainte de a se dedica exclusiv fotografiei, si mai ales celei de teatru, un gen pe care l-a regândit și revoluționat. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Această expoziție este prezentată la Sibiu ca parte a unui turneu prin România, cu ocazia aniversării a celor 50 de ani de existență a Departamentului pentru Afaceri Culturale al Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale. 

16 ianuarie 2024 la 13:26

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 13 ore
Obiceiuri și tradiții la români, în ziua de Paști
Poporul român are multe tradiții pe care le-a moștenit din moși strămoși și pe care le păstrează cu...
Cultura
3 min de citit
acum 15 ore
Video: Șoseaua Alba Iulia, mai „tânără” cu 46 de ani. Atunci și acum
Șoseaua Alba Iulia este una dintre cele mai importante și mai circulate artere ale Sibiului. Ca multe alte...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
„Primăvara în joc și cântec” – spectacol folcloric la casa de Cultură Avrig
Vineri, 25 aprilie, începând cu ora 18, Casa de Cultură a orașului Avrig va găzdui Spectacolul Folcloric Extraordinar...
Cultura
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Spectacol de Paști, la Arpașu de Jos
Luni, 21 aprilie, începând cu ora 17, la Casa de Cultură din Arpașu de Jos se va desfășura...
Cultura
1 min de citit