Articol
Structurile militare din Garnizoana Sibiu, în colaborare cu administrația publică locală și Mitropolia Transilvaniei au sărbătorit în cadrul unei ceremonii militare cutumice, desfășurate la „Monumentul ostasului tuturor eroi”, două evenimente: Ziua Forțelor Terestre și Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. După slujba religioase săvârșită de un sobor de preoți, Dr. Toma-Cosmin Roman, muzeograful Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu, a punctat importanța evenimentului din perspectivă militară și religioasă.
Despre forțele militare aniversate
————————————
” Forțele Terestre reprezintă o componentă importantă a sistemului de apărare a securității naționale al României, având capacitatea de a acționa în întreaga gamă de operațiuni militare. Armata terestră reunește armele și specialitățile care au alcătuit-o și care se regăsesc și astăzi în componența sa: infanterie, vânători de munte, tancuri, artilerie, geniu, apărare etc. Bazele moderne ale Forțelor Terestre datează din a doua jumătate. al secolului al XIX-lea, ca urmare a Revoluției de la 1848, întemeierea statului român modern prin Unirea din 1859 și implementarea politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza, principalele arme și specialități componente existente din anii 1859-1860. Această pagină a istoriei Forțelor Terestre a devenit specială și ca atare anual, în luna aprilie se organizează demonstrații în toate garnizoanele din țară și în teatrul de operațiuni din Afganistan, ceremonii militare de depunere de coroane și coroane la monumentele eroilor, concerte. a muzicii militare şi a spectacolelor artistice susţinute de formaţiile cercurilor militare”.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Forțele Terestre
—————-
”Sfântul Gheorghe, care este reprezentat în iconografie călare străpungând un balaur cu sulița, a rămas de secole un model al curajului în lupta cu Diavolul. A fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare. Icoana Marelui Mucenic o regășim pictată sau cusută pe steagurile de luptă din acea periodă. În acest sens, Steagul Sfântului Ștefan cel Mare, a devenit cel mai valoros drapel militar dar și liturgic păstrat până în zilele noastre (n.n. care îl înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaților și al Armatei, așezat pe un tron domnesc și având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra lui doi îngeri ai Domnului țin în mâini o sabie și o cunună de martir). Din aceste motive, alături de creștinii care îl prăznuiesc pe ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, sărbătoresc și militarii, ”Purtătorul de Biruință” fiind protectorul și patronul lor spiritual.”
Gesturi locale și un mesaj internațional aparte
————————-
Pentru a păstra vie în memoria comunității filele istoriei Forțelor Terestre, la Cercul Militar Sibiu a fost deschisă o interesantă expoziție care reunește exponate rare, documnente, însemne dar și fotografii inedite. Expoziția documentară intitulată „Forțele Terestre, demnitate și profesionalism” poate fi vizită de sibieni dar și de turiști până în data de 3 mai.ac.. Ca un gest de glorificare a acestei duble sărbători au fost depuse jerbe cu flori de Mircea Crețu reprezentantul Guvenului României în teritoriu, de viceprimarul Corina Boko și Marcel Constantin Luca vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. Au mai depus jerbe de flori Gl. Bg. Prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan și comandanți din structurile militare din Ganizoana Sibiu precum și delegați din partea Headquarters Multinational Division South East: HQ MNDSE. Aceștia din urmă au transmis, prin canalele de socializare, următorul mesaj. ”Dear Romanian brothers in arms, on behalf of the multinational staff of HQ MND-SE, we congratulate you on this day for all your achievements and we wish you to successfully fulfil NATO missions! #WeAreNATO #StrongerTogether -Dragi frați de arme români, în numele personalului multinațional al HQ MND-SE, vă felicităm în această zi pentru toate realizările voastre și vă dorim să îndepliniți cu succes misiunile NATO! #Suntem NATO #Mai puternici împreună.”. În contextul relatat au mai depus coroane de flori: Nicolae Neagu din partea Senatului și Ilie–Dan Barna din partea Camerei Deputaților
Foto: AFT Sibiu