Articol
Am observat în ultima vreme (de vară târzie) o ofensivă oficială a promovării biciclismului la Sibiu. Piste peste piste, vopsite în verde sper că în amintirea copacilor defrişaţi fără milă pentru a lăsa loc ecologelii pe bani, ture educative cu copii, sporirea parcului de rent-a-bike, premii pentru "mobilitate velo" (la " Parcuri și păduri urbane" fix pix, era normal, doar dacă ar fi fost vreun premiu "Drujba de aur") şi altele. Dacă nu aş şti că toată vânzoleala asta pe verde e o supunere la ordine venite de la forurile superioare de (supra)partid şi (supra)stat, chestia asta cu mersul pe două roţi m-ar fi încântat. Pentru că prefer să văd biciclete decât grămezi de maşini pe carosabil (deci e clar, nu? Biciclete PE CAROSABIL, nu pe trotuarul meu). Pentru că mi s-a urât de şmecheri diurni sau nocturni care "o calcă" prin oraş, de aflaţi în treabă la ore de vârf, de mămiki şi tătiki care blochează traficul pentru a-şi duce urmaşii la şcoala din celălalt capăt al municipiului doar că aşa "consideră". Pentru că e clară diferenţa dintre aerul respirat în Piaţa Unirii şi cel din Muzeul Satului.
Da, ar fi ideal să nu mai fie aşa trafic dement în Sibiu. Ar fi ideal şi să fie foloste biciclete şi autobuze pentru deplasarea în oraş. Ar fi tot ideal să se reabiliteze căile ferate decât să se facă autostrăzi, mai ales în powerpoint. Sau variante ocolitoare care să atenteze la natură doar pentru super-şoferii noului Sibiu. Dar practic, nu se poate. Nu se poate că nu ai cu cine.
Da, dau bine vrăjelile cu şi despre biciclete, cu şi despre transport "verde", ies poze faine, filmările sunt chiar spectaculoase din dronă, dau bine la imaginea oficială, iese şi de cânteva proiecte drăguţe, chiar de premii dar cam atât. Sună urât expresia "vrăjelile"? Păi la Sibiu nu se poate trece de nivelul acesta.
Hai să o luăm aşa. De când a apărut bicicleala ca obicei de mase, care este procentul de oameni care folosesc bicicletă verde, roşie, cromată, metal sau carbon, ÎN LOCUL MAŞINII? E un procent consistent? Nu. De când e plin de biciclete în trafic, pe carosabil, pe piste, pe orice se poate merge pe două roţi, cu cât a scăzut traficul auto la Sibiu? Au scăzut cumva vânzările şi înmatriculările de maşini? Nu.
Deci e o singură evidenţă: avem biciclete ŞI MAŞINI. Care se încurcă unele pe altele, care se înjură unele pe altele, care nu au loc unele de altele, asta spre veselia pietonilor care sunt mult mai eco, nult mai bio şi mult mai "verzi" şi "nature friendly" decât ambele categorii, dar nu mai au loc pe nicăieri din cauza aceloraşi ambe categorii şi nimeni nu le face trotuare pe lângă pietele d ebiciclete pentru că sunt luaţi de fraieri şi pentru că tac.
La fel e clar că dintre cei care ocupă carosabilul zilnic hâţa-hâţa cu maşina, mulţi au ŞI biciclete cu care ocupă apoi pistele de biciclete. Deci nu e vorba de o înlocuire a ceva poluant şi consumator de resurse şi emanator de codoi cu ceva "verde", cochet, nature-friendly, ci doar de o fiţă şi o modă. Adică eu rup şoseaua în timpul programului dar o ard după aia "verde" la relax. Scuze, nu se pune.
Iar pistele "verzi" de biciclete care au killerit destulă natură care era verde pe bune nu sunt "coridoare urbane" folosite din necesitate ci doar trasee de plimbăreală, de aroganţe şi uneori de viteză.
Ce tot o ardem cu poveşti cu biciclete, conform Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România, înmatricularile de autoturisme noi au crescut luna trecută cu 2.82% faţă de august anul trecut. Adică cu 12.891 unitati, adică vehicule. Despre Sibiu ce să zicem ia uitaţi-vă la cât de sufocat e de maşini, că nu mai e nevoie de statistici ca să îţi dai seama.
Cu toate jocurile de glezne conforme directivelor Modei Noi, verde la Sibiu e doar culoarea semaforului.