Voluntari îngroziţi de ce au găsit în "pârâul Agrişelor”: Deşeuri industriale toxice aruncate direct în râu lângă Avrig!

Acasa >

Articol

Sâmbătă, în localităţile aparţinătoare oraşului Avrig s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Campaniei “Împreună facem Avrigul curat!” A fost prima acţiune de acest fel organizată anul acesta. Din fericire, având în vedere continuitatea campaniei, măsurile de prevenire pentru depozitarea ilegală a deşeurilor şi sancţiunile aplicate de angajaţii Poliţiei Locale Avrig celor ce nu respectă reglementările referitoare la gestionarea deşeurilor, desfăşurate în ultimul an, au efectul scontat, astfel că s-a observant o scădere a cantitaţii de deşeuri strânse de voluntarii participanţi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Bătaie de joc la adresa mediului

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un adevărat dezastru ecologic a fost descoperit sâmbătă dimineaţa, de o echipă de voluntari ce a participat la Campania „Împreună facem Avrigul curat!”, în albia unui pârâu de pe teritoriul administrativ al oraşului Avrig. În cursul de apă cunoscut de avrigeni sub denumirea „pârâul Agrişelor”, pe păşunea situată între Avrig şi Mârşa, au fost găsite aproximativ 30 de componente electronice (condensatori) de mari dimensiuni, cel mai probabil de folosinţă industrială. Descoperirea şocantă i-a revoltat şi speriat de cei ce au avut „alocat” acest sector pentru campania de igienizare, mai ales după ce au citit avertismentul de pe unul dintre aceste componente (ATENŢIUNE! ACEST APARAT CONŢINE CLORDIFENIL TOXIC ŞI NEBIODEGRADABIL CARE POATE CONTAMINA MEDIUL ÎNCONJURĂTOR. A SE EVITA ORICE ELIMINARE NECONTROLATĂ. RESPECTAŢI INSTRUCŢIUNILE DE DISTRUGERE CONTROLATĂ.) şi au observat că din unele cutii metalice se scurgea în cursul de apă o substanţă lichidă asemănătoare cu rezidurile petroliere. Imediat după ce au găsit deşeurile periculoase, voluntarii au anunţat reprezentanţii Primăriei oraşului Avrig şi Poliţiei Locale Avrig, care s-au deplasat la faţa locului alături de angajaţii şi utilaje ale societăţii Jifa, specializată în preluarea, transportul şi neutralizarea acestor tipuri de deşeuri. Toate elementele au fost extrase din zonă şi preluate pentru distrugere, dar sunt continuate verificările şi cercetările pentru identificare provenienţei elementelor şi tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovaţi de abandonarea acestora în locuri nepermise.

În zona unde au fost găsite aceste deşeuri toxice urmează să se desfăşoare, în prima jumătate a lunii mai, concursuri ale Triadei MTB 2022, una dintre cele mai importante competiţii de ciclism montan organizate la noi în ţară.

 

420 de voluntari au curăţat 15 zone din teritoriul UAT Avrig

 

În urma Campaniei „Împreună facem Avrigul curat!”, desfăşurată sâmbăta trecută, în toate localităţile aparţinătoare oraşului Avrig, au fost adunate peste 5.9 tone de gunoi abandonat în locuri nepermise. La bilanţul acţiunii, Primăria oraşului Avrig a informat că numărul total al voluntarilor participanţi a fost de 420, aceştia igienizând 15 zone din teritoriul UAT Avrig. De asemenea, am fost informaţi că, în urma constatărilor şi verificărilor făcute pe teren, angajaţii Poliţiei Locale Avrig au identificati autorii unor depozitări ilegale de deşeuri, fiind aplicate două amenzi.

„Am demonstrat, încă o dată, că noi credem, în continuare, într-un Avrig curat. Cu mic cu mare, la prima oră a dimineții, am împărţit oraşul și localitățile aparținătoare în 15 zone de lucru și am lăsat în urmă străzi și parcuri mai primitoare, albii de râu mai curate și spații verzi mai îngrijite. Într-un cuvânt, am arătat respect față de natură și față de mediul înconjurător, asa cum ar trebui să facem în fiecare zi”, se menţionează într-un comunicat al Primăriei Avrig.

"De la o acțiune la alta, cantitățile de gunoi adunate scad, semn că acțiunile noastre au efect. Depinde de fiecare dintre noi să păstrăm curate cartierele în care trăim și să le cerem socoteală celor care, uneori, fac să pară că eforturile noastre sunt în zadar. Acțiunile de control și monitorizare vor continua, până când nu va mai fi nevoie de ele. Din păcate, încă nu am învățat să respectăm natura și mediul înconjurător. Încă mai e nevoie de astfel de acțiuni care să prevină și să combată poluarea cu deșeuri a localităților în care trăim. Salut prezența numeroasă a copiilor. Educația începe de la vârste fragede și sperăm că, educându-i pe cei mici, le vom da un exemplu și celor mari care, în cele mai multe cazuri, se fac vinovați de aruncarea gunoaielor. Am încredere că, aplicând amenzi usturătoare și continuând acțiunile de ecologizare, ne vom atinge obiectivul de a avea un Avrig curat. Felicitări tuturor voluntarilor! Toți trebuie să fim mai atenți la ce și unde aruncăm și să ne implicăm în gospodărirea și salubrizarea localităților în care trăim”, a transmis primarul Adrian Dumitru David, prezent și el la acțiunea de ecologizare de sâmbătă.

Campania „Împreună facem Avrigul curat!” a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Avrig, în colaborare cu Parohia Ortodoxă I Avrig, Parohia Greco – Catolică Bradu, Asociația Valea Avrigului, Asociația Viitorul Avrig, AJVPS Sibiu, Purtata Avrigului, Clubul elevilor Avrig, Asociația Pro Cycling, Asociația Vatra Satului Săcădate, Liceul Tehnologic Mârşa, Şcoala Gimnazială Avrig, şi partenerii SC Soma SRL, SC Somarest SRL, SC Medi Holding SRL, SC Lazăr Trans SRL, SC Octano SRL, SC Jifa SRL, Ferma Brândușa.

Acţiunea va continua cu activități de control ecologic și monitorizare a zonelor igienizate. Pentru a se asigura că zonele ecologizate vor rămâne curate, reprezentanţii Primăriei Avrig au realizat un plan de măsuri, care cuprinde desfăşurarea de acţiuni ce au ca scop identificarea şi sancționarea celor ce transportă și depozitează deșeuri ilegal, extinderea sistemului de monitorizare video pe raza UAT Avrig etc.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
10 aprilie 2022 la 13:32

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 minute
”Lupul singuratic”, dat jos din trecul cu care se întorcea de pe Litoral de ”naș”, după ce a pedalat peste 550 de kilometri să asiste la meciul cu Farul!
Suporterul sibian care parcurge anual mii de kilometri cu bicicleta pentru a asista la meciurile din deplasare ale...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 minute
Piața Mare se va transforma în muzeu pe patru roți
Un eveniment dedicat frumuseții și eleganței automobilelor de epocă, va avea loc pe data de 3 mai, între...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Grătarele au fost încinse încă din prima zi de Paști, la Curmătură
Cu mic cu mare, zeci de sibieni au ales să petreacă după-amiaza primei zile de Paști în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 22 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit