Răcirea vremii le-a adus aminte posesorilor de autoturisme că iarna se apropie, iar anvelopele marcate „M+S” sunt obligatorii atunci când pe carosabil este polei, gheață sau zăpadă.
Piața „Obor” pare o alternativă la orice, judecând după marfa variată întinsă pe tarabe sau direct pe jos. Acest lucru este valabil inclusiv pentru anvelope și jante auto, mai ales că, în ultima perioadă, sibienii au început să caute cauciucuri pentru sezonul rece.
Se știe că românii au un apetit pentru marfa adusă „de dincolo”, adică din țările Europei de Vest, unde foștii proprietari sunt, cel puțin teoretic, oameni cu bani care cumpără lucruri scumpe, le exploatează pe drumuri bune iar apoi, le înlocuiesc cu altele noi chiar dacă cele vechi sunt încă bune. Cel puțin asta își închipuie cumpărătorii, „mitul” fiind cumva din seria celor despre mașina adusă din Germania care, după cum spun mai toți samsarii, „a avut-o o bătrânică, a fost ținută doar în garaj și de aceea are kilometri atât de puțini”…
VL este peste FS
Anvelopele second hand importate din Germania sunt în general marcate după poziția de montaj. Astfel, există mari șanse ca pe un set de patru anvelope să fie scrise cu cretă, următoarele litere: VL (vorne links – stânga față), HL (hinten links – stânga spate), VR (vorne rechts) și HL (hinten links – stînga spate). Aceste anvelope sunt de preferat „autohtonelor” FS – față stânga, sau FV – față dreapta, pe logica faptului că fiind rulate în România sunt mai „forjate”.
Și la bani se simte diferența, prețul unui set de anvelope „de dincolo” fiind mai mare decât cel „de la noi” cu 200 – 300 de lei, în funcție de mărime și de marcă.
„Trucul” ne-a fost confirmat de unul dintre vânzători care, cu o cretă, își însemna marfa convins că, până la urmă, reclama este sufletul comerțului…
Merită o anvelopă second hand?
Categoric, răspunsul este doar la cumpărător: el trebuie să decidă dacă socoteala din târg se va potrivi cu rigorile impuse de normele legale privind dotarea autoturismelor cu anvelope.
Vom lua ca exemplu o cazul unor anvelope de iarnă, de 17 inch, al unei mărci de calitate medie. În „Obor”, pentru un set de patru bucăți, fabricat în anul 2019, costul este de 850 de lei.
În magazinele de specialitate, o anvelopă similară, produsă în 2024, este 490 de lei, adică 1.960 lei pentru un set complet.
În fața unui preț care este la jumătate față de cel din magazine, cumpărătorul trebuie să țină cont de recomandarea Registrului Auto Român: „Înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură.”
În privința adâncimii profilului, specialiștii spun că pentru anvelopele de iarna acesta ar trebui să aibă minim 4 mm, în timp ce pentru cele de vară, adâncimea minimă legală este de 1,6 mm.
Legat de nivelul uzurii, amatorii de anvelope second hand trebuie să țină cont și de prevederile Legii 195/202, unde la Art. 100, pct. 6, se precizează: „Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care are montate anvelope […] uzate peste limita admisă”.
La clasa a II-a de sancțiuni, Codul Rutier stabilește patru sau cinci puncte de amendă, contravenientul fiind astfel pus în situația de a plăti între 660 lei și 825 lei.
Pe de altă parte, lipsa anvelopelor de iarnă atunci când carosabilul este acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, se sancționează mai drastic: în aceeași Lege 195/2002, la art. 102, se prevede sancționarea cu nouă până la 20 de puncte-amendă (de la 1.485 la 3.300 de lei), în timp ce la art. 112, lit. h, se prevedere și reținerea talonului de înmatriculare de către poliția rutieră.
În prezent, valoarea plafonată a punctului de amendă este de 165 de lei, însă din prima zi a anului viitor aceasta va crește la 185 lei.
Mihai POP