Vinul Baronului, ciocolata "Baroc" sau parfumul "Sophia". Ce mai fac produsele marca Brukenthal

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Vinurile Brukenthal, o poveste mai veche

În perioada interbelică, (dacă nu şi mai înainte), în gazetele sibiene, atât de limbă română cât şi cele germane, erau pagini întregi de reclame (mult mai simpatice dealtfel decât ce se serveşte acum) la multe produse şi servicii. Printre ele şi la anumite vinuri "Brukenthal". Dacă răsfoieşti colecţiile ziarelor "Acţiunea", Gazeta Sibiului" sau "Siebenbürgisch Deutsches Tageblatt" dintre anii 1931 şi 1943, te poţi delecta cu texte ca:

"Gustaţi delicioasele vinuri de Târnave din Fundaţiunile Brukenthal. Vânzare şi depozit la Schultz & Moss Sibiu, strada Dealului Nr. 2 – Telefon 289. Reprezentare şi la Târgul de Mostre din Sibiu, în grupa alimentară". Sau: "Masa de Paşti nu este/poate fi frumos aranjată fără o sticlă de vin Brukenthal". Sau: "Renumitele vinuri ale Fundaţiunei Brukenthal se vând zilnic între orele 4-7 p.m., în pivniţele Palatului Brukenthal Piaţa Regele Ferdinand 10". "Punctul nostru de vânzare a vinurilor este în pivnița Palatului Brukenthal. Orar de vânzări în zilele lucrătoare: 4 a.m. – 7 p.m. Recomandăm oaspeţilor germani vinurile noastre bune!".

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ori chiar ştiri ca: "Reîntorşi în localitate, Excelenţa Sa dl. ministru Eduard Hr. Palin şi însoţitorii d-sale au fost oaspeţii d-lui primar al Sibiului, dr. Albert Dörr, care le-a oferit un pahar de vin în renumitele pivniţi Brukenthal" (Eduard Hjalmar Palin era trimisul special al Finlandei la Bucureşti în acea perioadă, n.n.)

Rezultă că vinurile Brukenthal sunt o poveste mai veche. Erau produse de "Carl Baron Brukenthal-Stiftung"/Fundaţia "Baronul Carl (von) Brukenthal" sau prescurtat uzual, "Fundaţiunea Brukenthal". Numele ar putea veni de la nepotul lui Samuel von Brukenthal, baronul Peter Carl von Brukenthal, iar primele menţionări în presă ce le-am găsit sunt încă de prin a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Fundaţia era una agricolă-caritabilă şi administra fostele domenii Burkenthal de la Micăsasa, Sâmmiclăuş (de Alba) şi Avrig. Sediul administrativ era la Presbiteriul Evanghelic din Sibiu. Avea patru departemante economice, la Sibiu, Micăsasa, Sânmiclăuş şi Avrig (la reşedinţa de vară Brukenthal, pe atunci sanatoriu). Activele fundaţiei erau folosite în scopuri caritabile în învăţământ, agricultură sau sub formă de diverse donaţii. Produsele desfăcute de fundaţie erau produse agricole: vinuri şi fructe "de primă clasă", sau lemn prelucrat.

Dealtfel, în presa vremii apar reclame şi la merele Fundaţiei Brukenthal. Se puteau cumpăra, din pivniţele Palatului Brukenthal din Piaţa Mare, mere Ionathan, Stettiner, Reinette Baumann, sau Goldparmänne (Golden?).

Vinurile Brukenthal erau produse din strugurii de la podgoriile Micăsasa şi Sânmiclăuş, deci  ele, acum, s-ar încadra ca vinuri de Târnave. Sortimentele, coform unei oferte din 1939, erau: Sauvignon, Traminer, Rheinriesling, Mädchentraube (Fetească Albă), Königsast (Fetească Regală) şi Ruländer (Pinot Gris). Preţul era de 85 lei litrul. Produsele fundaţiei le puteai procura direct sau prin intermediari. Vânzarea directă se făcea prin Direcţia de Bunuri din Piaţa Huet sau din depozitul de la subsolul Palatului Brukenthal din Piaţa Mare. Distribuitorii pe Sibiu erau, conform reclamelor, mai mulţi. Menţionăm aici depozitul de vinuri "Schultz & Moss" de pe strada Dealului, specializat în "cele mai cunoscute vinuri fine, pentru fiecare gust". Tot aici era şi reprezentanţa şi depozitul pe Sibiu al şampaniei "Rhein". Alt distribuitor de bunuri ale Fundaţiei Brukenthal era Wilhelm C. Möss, prin depozitul (sau magazinul) său de pe strada Elisabeta (acum 9 Mai) Nr. 5. La Möss se mai găseau lichioruri, coniac, rom, siropuri de fructe şi de fructe de pădure, citronadă şi oranjadă. O altă firmă care distribuia vinurile Brukenthal era depozitul en gros de vinuri al (urmaşilor) lui Michael Hager, de pe strada Mitropoliei. Desfăcea, en gros, vinuri vechi şi noi, brânză şi unt şi o "mare selecţie de vinuri de Târnave, Valea Mureşului, Unterwald (zona Apold-Orăştie)". Printre ele şi vinurile Brukenthal, prezentate ca "specialitate: vinuri de soi de la Moșiile Fundației Brukenthal".

Michael Hager este cel care a deschis, împreună cu fratele său Johann, la 1884, o fabrică de spirt în zona gării. La un moment dat, ei au produs şi bere, până în 1932. Fabrica este încă în picioare, pe str. Simion Mehedinţi, dar o parte din ea este deja demolată. Vinurile Brukenthal se mai găseau şi la pivniţele de vinuri ale lui Rudolf Wolf, de pe strada Reissenfels/Gheorghe Lazăr: "Un pahar de vin bun îţi oferă conform şi o stare de spirit veselă. De aceea, pentru sărbători, vinurile Fundaţiei Brukenthal: Riesling, Fourmint".

 

Nu ştim (încă) exact data dispariţiei Fundaţiei Carl von Brukenthal şi implicit a dispariţiei produselor sale, dar am putea-o lega de instaurarea regimului comunist din România. Oricum, mai mult ca sigur că vinurile "Brukenhal" au dispărut din producţie şi de pe piaţă. Aceasta până în 2009.

 

 

2009 – reapare vinul Brukenthal

O politică de marketing mai elastică face ca Muzeul Naţional Brukenthal să "evadeze" din zona strict ştiinţifică şi pe lângă cărţi, cataloage, serii de cărţi poştale sau alte suveniruri, să se extindă şi la ceva pentru o clientelă mai largă: ciocolată, vin, parfumuri.

Astfel apare, în 2009, seria de vinuri Brukenthal, în colaborare cu Crama Ţelna din judeţul Alba. Prima lansare a seriei de vinuri "Vinul Baronului” a avut loc în 30 noiembrie 2009.

Tribuna a anunţat apariţia Vinului Baronului într-un articol publicat în 1 decembrie acelaşi an: "Vă îmbie cu un vin premiat în competiţii internaţionale şi vă îndulceşte cu ciocolată fină belgiană. Este vorba de Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu care şi-a adăugat un vin în oferta de promovare a instituţiei. "Vinul Baronului" a fost prezentat cu o zi înainte de sărbătoarea naţională a României. Anul trecut (2008, n.n.), Muzeul Naţional Brukenthal venea cu o provocare mai puţin obişnuită în Sibiu: Ciocolata Brukenthal. De câteva zile, aceasta are şi un frate – "Vinul Baronului". "Aşa înţelegem noi să sărbătorim Ziua Naţională a României prin lansarea unui produs de calitate şi vă promitem că aşa vom face de fiecare 1 Decembrie", a spus Sabin Adrian Luca, managerul instituţiei, la prezentarea oficială a Vinului Baronului. Vinul ales să facă deliciul vizitatorilor Muzeului Brukenthal provine din Cramele Ţelna de la Alba, crame de aceleaşi leat cu Palatul Bukenthal. Pentru cunoscători, "Vinul Baronului" se laudă cu o carte de vizită impresionantă, spune oenologul Alexandru Borcea. Vinul alb demisec, este obţinut din soiul Muscat Ottonel, prezintă o uşoară învechire în sticlă, are o culoare galben-verzuie şi o aciditate moderată, iar concentraţia de alcool este de minim 12%. Şi pentru ca prezentarea să fie completă trebuie să mai spunem că acest vin a fost premiat în anul 2006 la o competiţie internaţională din Düsseldorf. Vinul va fi disponibil, pentru achiziţionare, în magazinele de prezentare ale Muzeului Naţional Brukenthal începând cu această săptămână. Preţul unei sticle este de 20 lei".

 

2012 – Vinul spumant Brukenthal

Sotrimentele de produse vinicole marca Brukenthal au fost îmbogăţile, în 2012, şi cu un vin spumant. Tribuna scria, în 29 decembrie 2012, că "Ultimul punct atins de instituţia "Brukenthal" este, de altfel, şi cel mai important, fiind vorba despre un nou produs ce poartă numele muzeului. Astfel, dacă în 2009 vorbeam de Vinul Baronului, un demisec alb, produs în Crama Ţelna din judeţul Alba, anul acesta se încheie cu lansarea unui vin spumant, numai bun pentru sărbătorile ce urmează. "Vrem să educăm sibienii spre consumarea produselor de calitate şi româneşti. Vrem să îi răsfăţăm", mărturiseşte Sabin Adrian Luca. 5,000 de sticle de vin vor ajunge la Sibiu, însă nu se ştie încă preţul uneia, fiind aduse din Măgura Şimleului. În ceea ce priveşte ideea lansării vinului, aceasta nu are legătură cu Baronul Brukenthal, pentru că, după spusele directorului, el nu era consumator de vin, ci doar producea şi comercializa. "Toate pivniţele erau pline cu vin, producea mult, avea mii de hectare, dar el comercializa, nu bea", a mai spus Sabin Adrian Luca".

2023 – vinul SCAF

Cel mai recent produs din categoria "vinuri" sub brandul Brukenthal este vinul SCAF. Lansat în 2023, vinul ese produs tot de Crama Ţelna, în mod special special pentru Muzeul Național Brukenthal, cu prilejul ediţiilor Festivalului de artă Contemporană de la Sibiu – SCAF. Rste un fin rosé "delicat precum o seară de vară rose-ul nostru etalează o intensitate aromatică ridicată ce aduce a căpşuni, merişoare şi citrice. Gustativ pulsează prin aciditate şi prospeţime, plonjând în note de petale de trandafir".

"Vinul Baronului a devenit unul dintre cele mai apreciate suveniruri de către vizitatori, mulți dorind să păstreze o amintire gustativă a spiritului Brukenthal", ne-a transmis Ramona Nica de la Secţia Educaţie, Marketing, Comunicare şi Secretariat din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal

Alte produse. Ciocolata şi parfumurie Brukenthal

Dar Muzeul Naţional Brukenthal nu a "scos" doar vinuri. Printre produsele sale se mai numără ciocolata "Brukenthal", lansată în 2008. Rețeta specială este realizată de fabrica de ciocolată "Pralin" din Cisnădie, care prelucrează manual ciocolata belgiană. În 2019 s-a lansat ciocolata "Baroc", realizată printr-un parteneriat dintre muzeu și "Chocolate Delice" din Sibiu. În prezent, ciocolata Brukenthal este disponibilă în magazin în doar două sortimente, oferind variante cum ar fi ciocolată amăruie sau interior cu cremă de rom și biscuit crocant.

Un alt produs au fost parfumurile "Brukenthal", în două sortimente, "Brukenthal" pentru bărbaţi şi "Sophia" pentru femei, lansate în 2023. "Parfumul "Brukenthal" evocă o compoziție rafinată inspirată de eleganța epocii baronului, iar „Sophia” este un omagiu adus soției sale, având note delicate și feminine", spune Ramona Nica.Ciocolata Brukenthal a avut un preț inițial de 1-5 lei bucata, iar acum se vinde cu aproximativ 2-10 lei bucata, în funcție de cele două variante disponibile. Parfumurile „Brukenthal” și „Sophia” au rămas la preţil iniţial, 360 lei bucata.

"Toate produsele de brand au fost primite cu entuziasm de către vizitatori și publicul larg, fiecare ediție atrăgând un interes considerabil. Vinul Baronului a devenit unul dintre cele mai apreciate suveniruri de către vizitatori, mulți dorind să păstreze o amintire gustativă a spiritului Brukenthal. Ciocolata Brukenthal a fost una dintre opțiunile populare, în special în rândul copiilor. Parfumurile "Brukenthal" și „Sophia" au atras un segment de public variat în special în perioada sărbătorilor de iarnă, fiind cumpărate pentru a fi oferite ca și cadou de Crăciun. În prezent, Vinul Baronului, Ciocolata Brukenthal și parfumurile „Brukenthal” și „Sophia” sunt disponibile în magazinul oficial al Muzeului Național Brukenthal din Palatul Brukenthal", a mai transmis Ramona Nica.

Autor
03 noiembrie 2024 la 09:03

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit