Articol
O nouă cumpănă se întinde înaintea românului. Black Friday și-a aruncat deja buzduganul, iar un institut de sondare ne-a anunțat, în tonalitățile unui demers publicitar, că anul acesta am putea asista la cea mai ridicată cifră a vânzărilor. Ai sentimentul că ai auzit știrea aceea cu iarna geroasă, cea mai crâncenă din ultimii ani, știre ce te trimite la târguit de șube și radiatoare.
Același institut ne mai spune că, paradoxal, România e țara în care s-au înregistrat în acest an cele mai mari scumpiri din Europa. Cum se potrivește asta cu posibilul apetit de nestăpânit al românului pentru cumpărături, numai mama bizareriilor poate ști. Am spus-o și cu alte ocazii, Black Friday e doar o strategie de marketing ce i-a cucerit pe amatorii de așa-zise chilipiruri din întreaga lume. O regulă nescrisă a comerțului ne învață că, de cele mai multe ori, vânzătorii înregistrează un oarece profit în orice tranzacție. Excepție fac doar situațiile de criză, însă Black Friday e un eveniment cât se poate de pregătit și bine calculat. Au existat destule situații în care unii comercianți au crescut artificial prețurile în ajun, pentru a le scoate ochii cumpărătorilor, în ziua cea mare, cu iluzorii ieftiniri.
E o șmecherie nu tocmai elaborată, specifică bișnițarilor de duzină, dar se găsesc astfel de personaje și printre comercianții cu siglă atârnată deasupra intrării în magazin. Înflorirea comerțului on line a dat noi dimensiuni cumpărăturilor compulsive, pentru că „ofertele” te pot păcăli mult mai ușor când târguiești din fața ecranului.
S-a ciupit mult și coarda sensibilă a psihicului, așa că omul își cumpără aspirator și fier de călcat, chiar dacă nu îi sunt de trebuință, ci doar pentru că imaginea produsului e însoțită de seducătorul preț promoțional. Mulți dintre cei ce se avântă în această horă nebunească sunt conștienți că unele reduceri sunt, de fapt, pure amăgiri, dar continuă jocul, ca narcotizați de anuala oportunitate. Black Friday este, dincolo de un act comercial, unul social, pentru că, la serviciu, la petreceri, la coadă la „lumină” nu te poți înfățișa fără să împărtășești „loviturile” pe care le-ai dat în Vinerea Neagră. Strategiile comerciale se diversifică, așa că, ziua mult așteptată are și o perioadă de „încălzire”, când ți se spune că poți beneficia de niște reduceri cum n-ai visat. Împresurat de atâtea oferte, hăituit de gonacii care sună din bucium cântece promoționale, omul se transformă, vrând-nevrând, în client vămuit de această strategie globală.