Articol
Elena Lotrean este unul dintre numele cunoscute din domeniul educației românești. Profesor, antreprenor, fondator de organizații, Elena Lotrean este implicată de peste 20 de ani în procesele de formare și perfecționare. Este lăzăristă, apoi absolventă de litere, iar în amintirile multora dintre sibienii get-beget a rămas prin CRISPUS, un ONG foarte activ, înființat înainte de anii 2000.
Astăzi sunt zeci de proiecte de anvergură și 100 de evenimente dedicate educației asociate numelui Elenei Lotrean. La Sibiu, dincolo de întreg parcursul său, rămâne cunoscută pentru înființarea Școlii Finlandeze, împreună cu Radu Szekely. Între timp, Elena Lotrean a devenit și Consul Onorific al Finlandei.
A fost implicată în marile demersuri naționale: România Educată, EduNetworks, SuperTeach, Talent Manager for Schools.
Elena Lotrean este, deci, nu doar un cunoscător al educației, ci unul dintre oamenii care nu a dezarmat, care a refuzat să accepte că ˝atâta se poate˝. A rămas convinsă de potențialul României, de capacitatea acestei țări de a însemna mai mult prin ceea ce sunt, știu și pot oamenii săi, mai degrabă decât prin ceea ce dețin. A continuat, în logica acestei convingeri, să învețe și să-i provoace și pe alții la asta. În România sunt peste 5000 de profesori care au participat la sesiunile de formare susținute de Elena Lotrean. ˝O picătură într-un pahar cu apă˝, recunoaște și ea. Dar un semn (nu singurul, din fericire!) că cei de la catedră își respectă rolul, plus o confirmare a faptului că indiferent dacă sunt sau nu parte a problemei, profesorii sunt parte a soluției!
La PODCAST-ul TRIBUNA, Elena Lotrean vorbește despre cancelariile școlilor românești din singura perspectivă care ar trebui să conteze, cea a elevului și aduce în discuție teme de bun simt. În plus, explică de ce după părerea sa, inteligența artificială este un ˝super-instrument˝ pentru profesori.
Pentru Elena Lotrean este clar că, în România ˝nu se mai poate așa˝ , dar și că viitorul va aduce, de data asta nu doar în România, schimbări majore. Profesorii nu vor dispărea, spune ea, dar vor dispărea profesorii care nu știu să folosească tehnologia.
Elevii
Elena Lotrean aduce în discuție, între altele, fenomenul abandonului școlar oferind cifre care demonstrează că pe parcursul anilor de studiu, peste 120 de mii de elevi pur și simplu dispar din statistici. ˝De ce se întâmplă asta˝- este întrebarea la care trebuie să răspundă cineva și să determine măsuri, dincolo de PNRAS (Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar).
˝În societatea în care trăim este foarte periculos să fim proști˝spune Elena Lotrean întrebată fiind dacă sistemul ˝ne vrea proști˝.
Profesorii
Expertul sibian în educație este convins de capacitatea profesorilor de a se perfecționa.
˝Există în sistem oameni extraordinari˝- spune Elena Lotreanreferindu-se la cei care, pentru a răspunde așteptărilor elevilor, învață continuu.
Întrebată cât contează ca profesorii să fie bine plătiți, Elena Lotrean face o afirmație probabil surprinzătoare: deși important, acest factor este, de fapt, al 5-lea factor motivațional pentru profesori. Iar realitățile, par să dovedească exact asta: calitatea în învățământ nu a urmat creșterea salariilor din sistem.
România Educată
Despre educație, în România, cu toții sunt/suntem îndreptățiți să vorbim. Elena Lotrean are și o explicăție pentru această … disponibilitate… și o pune pe seama faptului că spre deosebire de alte domenii, românii au stat mulți ani în băncile școlii și au, astfel, propriile experiențe.
România Educată, însă, a fost un proiect care putea să reformeze cu adevărat sistemul, își aduce aminte Elena Lotrean.
˝ … momentul în care a apărut România Educată a fost foarte bun și canaliza toate energiile și discuțiile din educație, spre reformă. Din păcate, România Educată nu a reușit să facă acea reformă curajoasă pe care și-a dorit-o cel puțin inițial. Eu am fost implicată în toate fazele de construcție, am fost în grupul de lucru pe evaluarea elevilor. Am și prezentat rezultatele după primii ani. (…) România Educată ar fi născut niște schimbări foarte mari și posibil niște reacții foarte puternice. Poate președintele nu a avut curaj suficient încât să creeze aceste schimbări mari, curajoase, care ar fi scuturat sistemul din temelie….˝ – spune Elena Lotrean în PODCAST-UL TRIBUNA.
Elena Lotrean la Podcast Tribuna
Nouă ediție a PODCAST TRIBUNA este disponibilă pe canalul de youtube al cotidianului Tribuna. Dialogul cu expertul în educație Elena Lotrean durează o ora și 20 de minute și atinge inclusiv temele actuale de dezbateri publice, cele lansate de noul ministru al Educației, Daniel David. De asemenea, Elena Lotrean explică ce fel de influență are, după parerea sa, politica asupra educației.
Răzvan MARCU
Elena Lotrean la Palatul Parlamentului, în conferința organizată în 2024 de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență
Elena Lotrean la Gala Capital reprezentând Centrul Finlandez de Formare a Profesori
Elena Lotreansustinând Asociația SUS INIMA la Maratonul Internațional Sibiu