Articol
Închiderea Podului Gării pentru reparații a dat peste cap circulația spre și dinspre zone precum Lazaret, Gușterița sau Reșița. Începutul de an școlar a complicat și mai mult lucrurile, pentru că elevii trebuie să ajungă la unități de învățământ din diferite cartiere ale Sibiului. Asta înseamnă că vor pleca mai devreme de acasă pentru a ajunge la timp în sala de clasă. În aceste condiții trebuie folosite variante ocolitoare precum Viitorului și de acolo, în funcție de destinație, se poate continua pe Râului sau Târgu Fânului. O altă rută ocolitoare ar fi pe Calea Gușteriței – Strungului – Mașiniștilor – Henri Coandă.
Reporterii Tribunei au făcut un experiment pentru a vedea care dintre variante este mai avantajoasă, așa că două mașini au pornit în același timp de pe strada Vulcan, cu destinația Școala „Nicolae Iorga”, una urmând traseul strada Viitorului – Târgu Fânului – Teclu – Bâlea – Moldoveanu – Milea – Nicolae Iorga, iar cealaltă Vulcan – Calea Gușteriței – Strungului – Mașiniștilor – Henri Coandă – Semaforului – Rahovei – Mihai Viteazu – Nicolae Iorga.
Un polițist local dirijează circulația la intersecția Moara de Scoarță – Viitorului
Traseul parcurs pe varianta Viitorului avea o durată estimată de aplicație de 19 minute. Cei 5,4 km au fost parcurși însă, în 28 de minute, aplicația indicând creșteri ale duratei pe măsură ce înaintam. Așadar, am pornit de pe strada Vulcan la ora 07,40 iar greul a început pe strada Viitorului. La intersecția străzilor Moara de Scoarță și Viitorului, un polițist local dirijează circulația, lucru mai puțin întâlnit în oraș, în alte intersecții aglomerate. Dat fiind că ploua zdravăn, l-am compătimit pe bietul om, întrebându-ne cu ce o fi greșit. Cei care trec pe aici, au observat prezența polițiștilor locali și zilele trecute.
Reușim să străbatem cu greu strada Viitorului și ajungem în „nebunia” de la sensul giratoriu care ne conduce spre Târgu Fânului. Cozile de mașini ce se mișcă greu pe toate străzile sunt o sursă de zgomote puternice, pentru că unii șoferi nerăbdători claxonează prelung. Înaintăm pe Târgu Fânului până ajungem la intersecția cu Teclu, unde încetinim din nou. E inutil să descriem cât de greu se circulă pe Constituției, în sensul giratoriu de la intersecția cu B-dul Corneliu Coposu ori pe Bâlea. După ce ne târâm pe strada Moldoveanu, ajungem pe B-dul Vasile Milea, iar de aici, încet, încet, spre destinația situată pe Nicolae Iorga. Sensul giratoriu de lângă Biserica de pe B-dul Mihai Viteazu e un nou test al răbdării și ai sentimentul că o jumătate de oraș frecventează cursurile fostei Școli 6, actualmente „Nicolae Iorga”. Călătoria a durat 28 de minute, viteza medie fiind de 12 km/h. Pe parcursul traseului nu am mai întâlnit polițiști locali care să dirijeze circulația, cu toate că am trecut prin intersecții aglomerate.
Cu două minute mai scurt prin Vasile Aaron
Cel de-al doilea traseu ales s-a dovedit mai avantajos. Am pornit de pe strada Vulcan, am continuat pe Calea Gușteriței, unde traficul la ora 07,41 era destul de lejer, am virat pe Strungului și am continuat pe Henri Coandă, unde „domnia” s-a cam terminat, căci aici e preluat traficul de pe mai multe străzi. Înaintăm încet, bară la bară, pentru că marea cumpănă e la intersecția cu strada Ștefan cel Mare. „Concertul” de claxoane colorează atmosfera mohorâtă a dimineții ploioase. Unii încearcă să le ia fața altora, în speranța că vor câștiga două minute, însă la câțiva metri sigur se vor găsi alți „descurcăreți” care le vor nărui planurile. Mergem cu viteza melcului până la intrarea pe Semaforului, una dintre străzile coșmar la orele de vârf. Ne deplasăm cu viteza trecătorilor de pe trotuare, pe care frigul și ploaia îi fac să iuțească pasul. După câteva minute se zărește intersecția cu B-dul Vasile Milea și strada Rahovei. Bineînțeles, prindem semaforul „pe roșu”, dar odată ajunși pe Rahovei putem circula fluent. „Minunea” durează doar până la intersecția dintre Rahovei și B-dul Mihai Viteazu. Străbatem vreo 200 de metri în 6 minute. Odată scăpați din sensul giratoriu de lângă Biserică, drumul până la destinație e relativ ușor de parcurs. De pe strada Vulcan până la Școala 6 am făcut 26 de minute, iar dacă ar fi trebuit să ajungem la ora 08,00 am fi întârziat binișor.
Spre deosebire de ruta ce includea strada Viitorului, pe al doilea traseu nu am întâlnit vreun polițist care să dirijeze circulația. Aglomerație a fost după ora 08,00 și pe străduțele de leagă Calea Cisnădiei de Calea Dumbrăvii sau această arteră și strada Octavian Goga, dar situația nu mai are de-a face cu lucrările de la Podul Gării.
Teoretic, Podul Gării se va redeschide circulației în 7 octombrie și va prelua o parte din traficul spre și dinspre Lazaret, Gușterița sau Reșița. Astfel, și rutele Viitorului, Henri Coandă vor putea înregistra valori de trafic mai scăzute, ceea ce ar putea duce la scăderea timpului necesar parcurgerii distanțelor până în diferite puncte ale orașului.
(D.B.)