Articol
Prințul de Wales a fost prezent luni, la Sibiu, la evenimentul de lansare a celui mai mare proiect transnațional de reîmpădurire din Europa, SUPERB. Coordonat de European Forest Institute, proiectul implică peste 100 de organizații de știință și practică forestieră din 20 de țări diferite și include 12 situri demonstrative de restaurare la scară largă a pădurilor din Europa. Unul dintre situri este situat în România, în Munții Carpați, și este dezvoltat în colaborare cu The Circular Bioeconomy Alliance (Alianța pentru Bioeconomie Circulară) înființată de Prințul de Wales.
În discursul său de deschidere, Prințul Charles a subliniat că trebuie să ne regândim economia dacă dorim să ne rescriem viitorul. Avem nevoie de o bioeconomie circulară, care să investească în trei domenii care se consolidează reciproc: biodiversitatea, inovarea și comunitățile locale și indigene. Restul lumii poate învăța din modul în care România s-a bazat pe abordări regenerative pentru a crea peisaje bogate în zone precum Transilvania, unde omul trăiește în armonie cu natura.
Alteța Sa regală Prințul de Wales a ajuns la Sibiu în jurul orei 16, la Sala Thalia, unde a fost întâmpinat de directorul Filarmonicii, Cristian Lupeș.
Evenimentul ThinkForest combină discursuri inspiraționale, prezentări de descoperiri științifice, discuții și muzică și mâncare tradiționale românești pentru a sărbători curentul de refacere a biodiversității pădurilor și de promovare a bioeconomiei circulare în beneficiul oamenilor și al planetei.
Evenimentul ThinkForest a marcat, de asemenea, lansarea proiectului european Horizon 2020 SUPERB, în valoare de 20 de milioane de euro și coordonat de European Forest Institute (EFI – Institutul Forestier European). Proiectul implică peste 100 de organizații din domeniul științei și practicii forestiere din 20 de țări diferite și include 12 situri demonstrative de restaurare forestieră la scară largă în întreaga Europă. Unul dintre aceste situri este situat în Carpații românești.
Ministrul Mediului – investiții masive pentru restaurarea pădurilor degradate
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-a aflat și el la Sibiu la deschiderea evenimentului și a declarat că România are probabil cele mai sănătoase păduri din România..
„Pădurea este cel mai de preţ tezaur al României. (…) Biodiversitatea în aceste păduri este un element care este pe cale de dispariţie, dacă nu avem pădurile protejate. Ministerul are obligaţia de a asigura echilibrul între funcţiile pădurii, biodiversitatea protejată, între natura protejată şi asigurarea materialului lemnos pentru industrie şi pentru populaţie. Acest echilibru trebuie creat şi, aşa cum se vede şi, din paşii făcuţi la nivel european şi la nivel mondial, biodiversitatea capătă o importanţă din ce în ce mai mare”, a declarat Tánczos Barna.
Ministrul mediului este de părere că România stă foarte bine la capitolul păduri.
„În comparaţie cu celelalte păduri din Europa, putem spune că, probabil cele mai sănătoase păduri se află în continuare în România. Acest lucru se datorează acelui tip de management, care a susţinut decenii la rând, regenerarea naturală. Pădurea a devenit rezilientă, s-a adaptat mult mai bine acestor schimbări climatice, care afectează, chiar distrug mii, zeci de mii de hectare de pădure în Europa”, a precizat ministrul Mediului.
Tánczos Barna a anunțat faptul că vor fi făcute investiții uriașe pentru restaurarea pădurilor degradate.
„Biodiversitatea pădurilor, creşterea suprafeţelor protejate şi suprafeţelor de strictă protecţie reprezintă un element extrem, extrem de important în noua strategie forestieră, la care se lucrează acum în Ministerul Mediului şi care în luna septembrie va fi pusă pe masa Guvernului, aşa cum ne-am asumat în procesul de negociere al PNRR-ului. Această strategie va fi construită împreună cu specialiştii de la cele mai renumite universităţi, facultăţi de silvicultură din România, cu experţi străini invitaţi şi sper să fie un nou punct de plecare pentru următoarele decenii. Cea mai mare provocare pentru pădurile noastre sunt schimbările climatice. Pentru a asigura şi finanţare pentru asemenea proiecte, noi, în PNRR, am prevăzut deja o sumă de 100 de milioane de euro, pentru restaurarea pădurilor degradate", a mai spus el.
ThinkForest este un forum european de discuții la nivel înalt și de schimb de informații privind viitorul pădurilor. ThinkForest este facilitat de European Forest Institute, o organizație internațională independentă, bazată pe știință.
SUPERB este un proiect Horizon 2020, finanțat de UE, cu o durată de patru ani, în valoare de 20 de milioane de euro, cu 36 de parteneri de proiect și peste 90 de parteneri asociați.
Circular Bioeconomy Alliance a fost înființată de Alteța Sa Regală Prințul de Wales în 2020. Aceasta oferă sprijin bazat pe cunoștințe, precum și o platformă de învățare și de creare de rețele care să conecteze investitori, companii, organizații guvernamentale și neguvernamentale și comunități locale, cu scopul de a avansa bioeconomia circulară, restabilind în același timp biodiversitatea la nivel global.