Vara nu-i ca iarna sau s-a redeschis sezonul de (speriat lumea cu) secetă

Acasa >

Articol

Aţi mai observat o chestie? De o vreme o ard mai hardcore: vai că e molimă, vă închidem în casă că aşa trece, ba nu, porţi mască că aşa trece, ba nu, carantinăm pe localităţi că aşa trece, mai ard ceva oameni prin spitale că aşa trece, ba nu, ne vaccinăm că aşa trece, ba nu, ne mai vaccinăm o dată că aşa trece, ba nu, băgăm certificat verde că aşa trece, ba nu, ne mai vaccinăm încă o dată că aşa trece. A trecut? Te-ai liniştit? Ţeapă, vezi, că vine criza energetică, pentru că UE vrea să o ardă "verde" că vacile pârţâie dioxid de carbon, oamenii elimină dioxid de carbon, maşinile, casele, plasticul, civilizaţia e plină de Codoi, deci trebuie să sărăcim fraierii ca să câştige deştepţii şi uite un pretext nobil pentru asta. Şi verde. De la atâta verde ţi-au puşcat preţurile la cuent gaz şi de toate. A, ai trecut cu bine din iarnă. Ţeapă, acum e război, liber la panică, că după Slava Ucrainei urmăm noi, asta e evident, orice scriitoraş ştie asta. A, se fâsâie războiul. Nema problema, avem, la ofertă şi la alegere: criza de combustibili, şi tadam, seceta! Care va fi veşnică şi va genera o criză alimentară peste celelalte crzie alimentare, pentru că aşa trebuie şi de aia. A, la orizont, pentru când războiul se va fâsâi mai tare iar secetă nu va mai fi, se planifică revenirea molimii, că molima e cool şi a spălat multe creiere.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Deci, stai alert, nu te odihni, nu te relaxa, fii pe fază şi mai ales fii pe spaimă. Speriaţii sunt mai uşor de prostit. Deci panica la modă, în trend, este seceta. Una mai specială, mai pe cum vor domnii de la butoane ca să mai scumepască, să mai raţioneze, să mai strângă laţul şi scurteze lanţul, că aşa e în lumea liberă.   

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

O secetă cum nu a mai fost pe pământ. Decât de plictisitor de multe ori

 Toţi vor să ne bage pe gât că seceta asta, care e nici prea-prea nici foarte-foarte faţă de alte secete din trecut, este cea mai specială şi mai fără număr. E "pedologică", celelalte nu erau. Dunărea scade de a ajuns să fie trecută cu piciorul de poţi fugi la sârbi aşa, ca şi cum te-ai duce dupa vite sau ai alerga prin Sub Arini. Evident că până acum, când era vară şi secetă, apele erau învolburate pe Cibinul navigabil, doar acum e mai special că a scăzut nivelul. Apa trebuie raţionalizată şi mai ales să nu uzi grădina cu ea ca nu cumva să ţi se facă legumele şi mănânci gratis de la tine în loc să iei pe bani de la mall. Seceta de acum e cea mai secetă a lumii şi mai ales a României, o ţară nordică, cu climă polară şi maxime vara de pâmă la 12 grade la soare arzător. Bun dacă eşti un amărât care crede în TV şi în ştiri de la şmecheri, da, zici şi tu că vai de noi că murim, mamă ce căldură, nu se mai poate, aşa ceva nemaighezen de când mama m-o făcut. 

Numai că dacă scoţi nasul din plasme şi smartfoane sau măcar dacă dai mai intens cu goagle, reiese că, în ciuda propagandei, secetă a mai fost. Şi realizezi că de aia toţi sunt împotriva istoriei, atât ca materie de studiu cât şi ca ştiinţă, pentru că dacă o cunoşti, afli chestii care strică fengşuiul Brigăzii de Panică şi a susţinătorilor ei. Deci: 

"Domnind Petru Şchiopul în Ţara Moldovei, mare secetă s-au tâmplatu în ţară de au secat toate izvoarale, văile, bălţile; şi unde prindea mai nainte peşte, acolo ara, şi piatră pren multe locuri au căzut. Copacii au secatu de secăciune, dobitoacele n-au fostu având ce paşte vara, ce le-au fostu dărâmând frunza. Şi atâta praf au fostu, cănd să scornea vănt s-au fost strângând troiane la garduri şi la gropi, de pulbere, ca de omăt", scria Grigore Ureche, cronicarul. În general, pe la Evul ăla Mediu de-i sperie pe progresişti  ca şi pe la 1600-şi, când spuneai vară, spuneai secetă. Aia era regula, numai că pe atunci nu erau "europeni" care să dea vina pe emisiile de carbon, pe "Schimbările climatice", pe combustibilii fosili sau pe colectarea neselectivă a deşeurilor. Cred că ăştia, propagando-secetiştii, ar fi avut o viaţă naşpa atunci. N-ar fi avut pe cine să dea vina, mai ales că oamenii nu consumau nici apă caldă-rece, habar nu aveau de aer condiţionat, iar căruţa-necesitate avea motor pe balegă, nu pe combustibili fosili. Ciudată încălzire globală era, fără atâta "noi suntem vinovaţi"

Apropo, după aia a venit un fel de mini eră glaciară, de care am scăpat abia în secolul al XIX-lea. O eră aşa de glaciară, încât totuşi, verile erau teribil de calde – deşi scurte – how dare you!. Oricum, dacă mai scormoneşti pe unde nu trebuie, afli că au fost, în ultima mie de ani, enervant de multe momente în care era dezastruos de cald. Oricum, vara de evumediu & următoarele era pe sistemul secetă-foamete. Nu erau în schimb "verzi" şi bruxellezi UE-işti care să dea vina pe noi şi pe civilizaţia de consum pe care tocmai ei au creat-o şi promovat-o. Dar hai să zicem că au fost veri faţă de care chestia de acum e o glumă pentru serbările de finalul anului şcolar, în care vegetaţia se usca deşertic, în care luni întregi nu picura vreo ploaie, în care se mai băgau 51 de grade (paris, prima jumătate a secolului al XIX-lea, aproape ca pe mijlocul lui Mihai Viteazu în Sibiu) dar toate acestea se bagă sub preş, ca să te sperie cu ce e acum, că tu nu te bagi man la trecut că e evumediu. Dar să venim mai aproape de "acum". I-auzi o poezie faină. Zici că e manualul de titluri de la Digi sau România TV: "Seceta a ucis orice boare de vânt./Soarele s-a topit şi a curs pe pământ./A rămas cerul fierbinte şi gol./Ciuturile scot din fântână nămol./Peste păduri tot mai des focuri, focuri"…

Nu e scrisă în 2022, ci în 1956, la zece ani după seceta din 1945-1946, România. Nu ştiu dacă se mai învaţă în şcoală, dar noi am avut-o. Ne amintim de ce am prins şi noi prin anii '80 şi '90, când transpiram sub cămaşă şi vedeam din tren culturi uscate în Bărăgan.

Hai să ne amintim de 2007, când "Seceta din 2007, mai rea ca în 1946" (Jurnalul naţional), şi când la Sibiu se chinuiau sa convingă prostimea că sunt destule spaţii verzi pe cap de locuitor, adăugând pădurea Dumbrava şi codrii din Păltiniş la patrimoniul copacilor din Sibiu. 

A, auzi aici: "Seceta din această toamnă a creeat (SIC!, n.n.) multe probleme şi bătăi de cap tuturor fermierilor din România. Începută încă de la sfârşitul verii a acestui an în unele regiuni, seceta pedologică (hopaaa!, n.n.) şi lipsa irigaţiilor au întârziat foarte mult campania…", etc etc. pagina web agricultura Românească, (agriculturaromaneasca.ro) articolul "Seceta 2011-2012", publicat în 6 decembrie 2011. A, şi din ciclul "la anul şi la mulţi ani" avem şi "Seceta lui 2012-Cronica unui an prost", pe Agrointel. Mai aflăm că România va primi de la UE despăgubiri pentru SECETA din 2012. Mai vreţi, Daţi cu goagle: "România anului 2014 între secetă, vijelii şi inundaţii – analiză" – economica.net, 1 august 2014. "Vremea nu mai ţine cu noi. Motivul pentru care România a pierdut 3 milioane de tone de cereale: seceta" – Ziarul Financiar, 2016. 

Morala e că de când avem canale de ştiri şi ştirişti care şi-au băgat picioarele în cinstea meseriei, avem aproape anual o porţie de secetă dezastruoasă, de ne mirăm că lumea mai e vie la ora asta şi că are cine mă citi. 

 

Să vă speriem şi cu dezastrul global…. 

Este o tradiţie în a speria lumea cu chestii apocaliptice. Un om speriat este uşor de prostit, vrea să fie protejat şi haţ, îşi mai dă o felie de libertate personală. . Băieţii isteţii ştiu asta de multă vreme, aşa că au un "background" consistent în băgat mare cu sfârşitul lumii. Am prins mai multe sfârşituri ale lumii decât concerte de muzică bună la Sibiu. Baubaul cu bomba atomică şi nebunul care apasă pe buton. Baubaul cu bomba atomică şi computerul care dă error şi cu normalul care apasă pe buton. Despre "încâlzirea globală" făcea panarame Almanahul Scîneteia prin anii '70, ca să arate că virgulă capitaliştii distrug natura (nu că nu ar face-o). Babbaul din 1988 încoace când de la topirea gheţarilor nivelul apei va creşte aşa de rău, de în 2018 nu vor mai fi multe insule în oceane, iar Vâlcea ar fi fost un fel de Dalmaţie cud eschidere la mare. Baubaul cu ploile acide, care, în câţiva ani, terminau tot ce e viaţă pe planetă. Prin 2000 deja baubaul devenise mai cool, cu "global warming", în paralel cu răcirea globală, care prevestea o nouă eră glaciară. Astfel, acum doi ani ,Anglia trebuia să arate ca Nordul Siberiei, iar Polul Nord fără pic de gheaţă. SĂ nu-l uităm nici pe apocalipticul Al Gore, de a scos şi un film pe teme de încălziri globale, pe care nu l-am văzut şi nu am pierdut nimic.

Cert este că mitul încălzirii globale este cool şi ajută, graţie batalioanelor de ecologişti în slujba sistemului: ecologişti care plâng la fiecare poză cu ursuleţi polari pe banchize mici, care uniţi au salvat Roşia Montană dar o ard cu avionul consumator de kerosen şi emanator de amprente de carbon prin vacanţe, ori au maşină proprietate şi necesitate cu care fug la rebeli în Vamă.Dezastrul global e că lumea e prostită grupa mare şi îi place asta.  

 

Seceta "pedologică" cea care n-a mai fost 

Anul acesta căldura din iulie a fost, ca de obicei, pretext pentru a băga spaima în români la un nivel mai puternic. Pentru a se supune nevoii de criză alimentară promisă de către "structurile" la care se fac temenele de politică externă şi pentru a forţa nişte raţionalizări, că UE o fi găsit numere din Scînteia din anii '80 şi i-a plăcut ideea asta, a apărut la noi marea nenorocire: vara e cald spre foarte cald. Şi pentru că seceta aşa, simplă, e fumată, acum i-au mai adăugat "pedologică" din simplul motiv că majoritatea copleşitoare a românilor nu ştiu ce e aia şi că sună, aşa, a cobe, a "e de rău". Primul sau na, printre primii care a lasat-o la apă pe pedologica a fost ministrul mediului, Tanczos Barna: " În momentul de față, aproximativ 70%, poate un pic peste 70% din România, din suprafața țării, este afectată de secetă pedologică. În funcție de situația microregiunilor, putem vorbi despre secetă pedologică moderată, puternică sau chiar extremă. Deficitul de precipitații, față de media anilor trecuți în anumite zone, este extrem, extrem de mare, deficit care poate să însemne sub jumătate din media anuală sau media pe ultimele 10 luni", etc etc etc, aha, ei fac media la zece luni şi măsoară până la un metru în sol. În vremea aia, la Ierihon, în plin deşert, e verdeaţă şi se fac lămâile şi portocalele. Tot în vremea aia Digi 24 vedea distrusă toată recolta de pepeni de la evident Dăbuleni din cauză de pedologică, iar eui şi alte câteva mii de sibieni secetoşi luam pepeni de… Dăbuleni din piaţă pentru că, băi dăştepţilor, pepenii se fac bine când e secetă. 

A venit Daea la Agricultură, şi mi-am zis că uite domnule un om priceput şi la locul lui, mai ales când a explicat că secetă e unde nu sunt irigaţii şi că goangele se stârpesc, nu se mănâncă (cum vrea tot acea UE care ori a păţit ceva, ori era aşa, dar s-a prefăcut până acum). Apoi am remarcat că s-a dat şi el pe sistem. Se plânge că staţiile de irigare nu sunt funcţionale din cauza cotelor apelor Dunării, deşi unii l-au prins că a pomenit de staţii care nu mai funcţionau de prin 1990. S-a plâns că seceta creşte şi Dunărea scade, deşi puteau pune furtunul mai la vale, în apă. Val după val de ştiri alarmiste că seacă lacuri (de care nu am auzit până acum şi care sută în sută, seacă în fiecare vară). 

Paradoxal, cum a dat-o pedologica pe ploaie, deja avem grâu suficient şi gata recoltat. O spune tot minsitrul Daea "Cu siguranţă o să avem pâine, pentru că avem producţia sub cheie. Am încheiat recoltatul grâului în România, urmare a acţiunii concrete şi a efortului pe care l-au făcut fermierii în ţară. Acum întreaga producţie este înmagazinată, iar cantitatea pe care o avem asigură pe de o parte necesarul de consum al ţării, iar pe de altă parte avem şi disponibilităţi pentru export. Într-un cuvânt avem pâine şi nu sunt motive de îngrijorare din acest punct de vedere".

 

Şi ce cool ne panicasem, domnule… 

Da, a fost secetă, nimeni nu neagă asta. Şi nu ne afectează seceta, cât isteria secetei. Dar gândiţi-vă şi că nu ar fi aşa secetă dacă nu aţi fi defrişat orice în cale, de la dealuri la oraşe. Dacă nu aţi fi întubat cursuri de apă să le faceţi microcentralele lui peşte. Dacă nu aţi fi dat terenurile agricole la toţi şmecherii să construiască blocuri şi malluri pe ele. Dacă nu aţi fi prăduit tot sistemul ăla ceauşist de irigaţii (dovadă că ERA NEVOIE şi atunci de irigaţii deci era vara cald şi da, secetă). Dacă nu aţi fi betonat şi asfaltat spaţiile verzi şi parcurile din oraşe şi nu aţi fi "reabilitat" cu drujba copacii de pe bulevarde, să le faceţi smart. Deci nu vă mai miraţi, că doar aţi contribuit OFICIAL la disconfortul ITU (Indice Temperatură-Umiditate) şi mai mult ca sigur voluntar, că trebuie să arăţi că e încălzire globală. Ca la mine pe Mihai Viteazu, unde vara e oricum spre 40 de grade la soare. 

 

Grâul, şi alte chestii care iau foc singure 

Una dintre cele mai mari bălării de presă privind seceta este aia cu "incendiile din cauza căldurii" şi a lui "cupola de foc". "O nouă cupolă de foc sufocă Europa. " (Digi 24), "Cupola de foc se extinde spre România." (tot DIGI); "Cupola de foc în România. Consecințele zilelor caniculare în țara noastră" (Ştirile PRO-TV); "Cupola de foc acoperă România!" (Antena 3), "CUPOLA DE FOC cuprinde România! Unde lovește CANICULA EXTREMĂ" (Realitatea); "Vreme deosebit de caniculara in Romania! O cupola de foc ramane peste tara noastra". (Acasa.ro). Deci e aşa de cald, de la cupola aia de foc de se aprind chestii singure. Mai ales şi în special lanurile de grâu. Cele de secară nu. Nici cele de orz. Nici cele de fasole, lavandă, sunătoare, soia soarelui, buruieni sau nimic cu frunze. "150 de hectare de grâu au fost cuprinse de flăcări din cauza caniculei" (Kanal D), Europa FM dă chiar în momente vesele pe tema incendiilor "Timiș: 100 de hectare de grâu, distruse de flăcările unui incendiu." une zice negru pe alb că "Un lan de grâu s-a aprins din cauza căldurii" appoi, câteva rânduri mai jos, că "Deocamdată nu se știe de la ce a izbucnit incendiul". Păi nu aţi spus voi, "din cauza căldurii" 

Deci am o listă cu incendiile care au afectat DOAR grâul în România, ceea ce demonstrează ori că grâul e deosebit de inflamabil ori că a fost un ordin mic să se umble cu foc la el, că şi pe plan mondial am remarcat tot felul de incendii exclusiv la facilităţi producătoare ori depozitare de materii prime pentru produse alimentare. Pentru că va fi o criză almentară. Criza aia nu iese din senin, trebuie muncit la ea.

Toată pedologico-cupoladefoc asta a dat impreia că mai bine e să stai in casă (şi să haleşti ştirile care trebuie ca să crezi fără a cerceta), că de faci un pas afară, e de belea. Arzi instantaneu, te dezhidratezi şi devii nisip fin, te lipeşti de asfalt ca flegma de chiuvetă şi nu te mai desprinzi nici cu eroii de pe linia una ai pandemiei. Ei bine, era aşa de apocaliptic afară, că lumea se plimba pe centru de voie, veselă şi vie, mânca ciorbă de burtă, mici şi pizze, bea bere scumpă la terase, o ardea pe selfi la Podul Minciunilor, ori stătea pe bancă la soare admirând smartfonul. Şi eu pe lângă ei. Pozele ce le-am făcut nu arătau oameni suferinzi. 

În altă ordine de idei, chiar dacă a fost destul de cald câtva timp, "cupola de foc" nu a aprins nicio maşină din pacrare, deşi era cald rău, (iar jumătate din căldură o genera rabla aia, de la tăblărie şi de motorul ei încins) iar rezervorul de benzină era destul de plin. La fel, nicio maşină din trafic, niciun pahar de uischi sau vodcă, nicio cisternă cu benzină sau gaz nu au bubuit. Cum mama sa, că doar era cupola de foc şi temperatura apocaliptică? 

Apropo, grâul cică se auto-aprinde abia la peste 300 de grade, ceea ce rezultă la fel ca şi cu incendiile acelele tot de la "încălzirea globală" din Australia şi Grecia că Schimbarea climatică are nume şi prenume, combistibili şi brichetă. Apropo, elicopetrul ăla conspiraţionist e semi-fake. A dică da, e un video cu un elicopter care dă foc la lanurile de grâu, dar e în Ucraina, nu la noi. (Slava!) Dar ideea e că seceta şi alte distrugeri sunt ideale pentru a primi bănălăi de despăgubiri de la Guvern. Nu ştiu dacă de o Grecie, dar tot e ceva. 

 

Şi a venit ploaia… 

S-a tuiburat comeplet zenul, s-a bulit complet fengshuiul când pedologica ce dădea foc la culturi şi omora oameni pe stradă a lăsat-o mai moale fără a cere voie de la super-ştiriştii vietzi de la Panică-Televijăn. Sâmbătă m-au frecat la nervi ISU că să stau acasă (Arafat şi ai săi observ că au o plăcere să te tot îndemne să stai în casă, asta când nu pot să te silească direct). De ce? Că vene Marea Vijelie din Iulie, cod portocaliu, copacii zburau din rădăcini (adică ăia nezburaţi până acum în numele reabilitării şi ai smartului verde), bulevardul Mihai Viteazu era un fluviu care ducea la vale maşini private şi de firmă, iar de la blocul ăla cu păcănele (unul din ele, că-s destule) se auzeau strigăte de "help-help". Era sigurul în picioare restul blocurilor fiind smilse de super tornade din alea uâu-uâu.

Aiurea, când bâzâia telefonul să-mi arate mesajul, afară era cald şi soare, ceva norişori veneau dinspre sud-vest iar liniştea şi pacea domnea în cartier. Abia spre seară, după ora 20, a început să plouă ci ceva vânt şi 2-3 tunete.

Nasol e că plouă şi nu mai e secetă, ce ne facem? A, băgăm cu covidul, să nu stea lumea linişltită, că-i stă norocul şi oportunitatea de a se arăta pe uliţă cu masca lui "arată că-ţi pasă". Dar mai e o lună de vară, poate spe sigur că va mai ieşi de-o secetă apocaliptică şi neapărat pedologică.   

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
01 august 2022 la 18:06

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit