Articol
Creșterea numărului de autoturisme din ultimii ani a transformat traficul din Sibiu din unul aerisit, în unul exasperant. Nu ne putem compara cu orașe precum București, Cluj-Napoca, Iași sau Constanța, dar sibienii resimt tot mai mult aglomerația de pe străzi. O dată cu înmulțirea mașinilor, a crescut și nivelul de poluare. În urmă cu câțiva ani, zona comercială din Șelimbăr era polul poluării din Sibiu, dar acum, mai ales la orele de vârf, apar noi puncte roșii pe harta municipiului, locuri unde se înregistrează un nivel ridicat al noxelor. Sibienii au acum la îndemână o platformă electronică de unde pot afla în timp real nivelul de poluare din oraș.
Cei de la aerliber.ro descriu pe site-ul lor atât modalitățile de măsurare a calității aerului, cât și scopul platformei electronice: „Pasionați de o tehnologie sustenabilă și un mediu curat, echipa Aerliber.ro folosește metode tehnice de măsurare și monitorizare a parametrilor de calitate a mediului înconjurător în scopul monitorizării calității aerului, respectiv de a veni cu propuneri de soluționare acolo unde apare calitatea precară a acestuia reducând astfel semnificativ poluarea. Datele captate de către senzorii utilizați în acest scop, traduc schimbările climatice și înregistrează indicele calității aerului în timp real sau efectele devastatoare pe care le au factorii antropologici precum industria grea, expansiunea urbană continuă și rapidă care amenință echilibrul ecologic și care coroborată cu aglomerarea de automobile cu o ardere incompletă sau incendierea deșeurilor necontrolată are efecte negative garantate pentru întregul nostru ecosistem. O platformă care colectează și publică în mod coerent date despre calitatea aerului în Sibiu, rețeaua aerliber.ro se lansează cu 7 stații fixe, amplasate în puncte relevante ale orașului”.
Aer mai curat în Valea Aurie și Terezian
Discuțiile din trecut despre zonele poluate ale Sibiului au stabilit că Valea Aurie este cartierul cu cel mai curat aer din oraș, atât datorită vecinătății Pădurii Dumbrava, cât și a traficului, mai puțin aglomerat decât în alte zone ale orașului. Măsurătorile prezentate de aerliber.ro arată un grad scăzut al poluării în cartierul Terezian și în zona Calea Dumbrăvii- Gheorghe Dima. Dacă urmărim datele furnizate de platforma electronică într-un interval orar în care sibienii pleacă de la serviciu și traficul se aglomerează, vom constata că nivelul poluării crește semnificativ în zone precum Lazaret, Henri Coandă, Turnișor, Bulevardul Corneliu Coposu. După cum se știe, între orele 16-17.30, pe principalele artere de aici se formează cozi de mașini pe mai mulți kilometri și astfel nivelul noxelor din atmosferă crește considerabil. De altfel, pietonii care circulă la ore cu trafic aglomerat în zone precum bulevardul Vasile Milea, Bulevardul Corneliu Coposu ori Șoseaua Alba Iulia spun că aerul devine foarte înecăcios, aproape irespirabil.
„Indicele de calitate a aerului se determină pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate de senzorii instalați. Se calculează pe baza metodologiei franceze ce să la baza CAQI – Common Air Quality Index. Stațiile de măsurare oferă informații ce sunt utilizate în calcularea indicelui de calitate a aerului, cuprinzând poluanții principali (PM10), la care se adaugă poluanții auxiliari (PM2,5). Stațiile fac măsurători non-stop, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc medii orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului” explică administratorii site-ului. (D.B.)