UNELE școli din Sibiu anulează concursurile școlare în urma deciziei Ministerului Educației

Acasa >

Articol

Decizia Ministerului Educației de a suspenda olimpiadele și concursurile școlare pentru clasele primare în 2025 continuă să provoace reacții diverse în rândul comunităților școlare. În Sibiu, mai multe școli au anunțat deja că vor anula concursurile locale și regionale dedicate elevilor mici, invocând nevoia de aliniere la politica ministerială. O mare parte dintre părinți nu au fost anunțați de către învățătoare.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Nu toate școlile au reacționat la decizia de la centru: „Până acum nu am fost anunțați pe grupul clasei de nicio modificare în acest sens” spune un părinte care are copilul la Școala Nr.18 din Sibiu.

Reacția școlilor din Sibiu: măsuri preventive

O parte dintre școlile din Sibiu au reacționat rapid la ordinul emis de Ministerul Educației, anulând o serie de concursuri școlare planificate pentru elevii din clasele I-IV.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Directorii instituțiilor de învățământ din județ au explicat că această decizie a fost luată pentru a respecta directivele ministerului, dar și pentru a evita eventuale sancțiuni administrative. „Ne-am dorit să evităm orice conflict cu politicile ministeriale și să ne concentrăm pe dezvoltarea competențelor de bază ale elevilor, așa cum a subliniat domnul ministru Daniel David”, a declarat directorul unei școli gimnaziale din Sibiu.

Ministrul Daniel David a explicat că organizarea unor competiții naționale pentru elevii mici stimulează „o industrie a meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele tot de bază”.

Bune practici în alte țări

Modelul norvegian în educație pune un accent deosebit pe dezvoltarea holistică a copiilor, cuprinzând atât competențele academice, cât și bunăstarea emoțională și socială. În ceea ce privește competițiile școlare și olimpiadele pentru elevii mici, Norvegia are o abordare diferită față de multe alte țări, inclusiv România.

Norvegia evită organizarea de competiții naționale sau regionale pentru copiii din clasele primare. Această decizie se bazează pe ideea că vârsta mică nu este potrivită pentru evaluarea performanței prin competiție, iar educația trebuie să fie concentrată pe: Dezvoltarea competențelor de bază (citire, scriere, matematică); Creșterea încrederii în sine și a motivației pentru învățare; Oferirea de oportunități de învățare într-un mediu lipsit de presiune.

Astfel, până la vârsta de aproximativ 12 ani (sfârșitul ciclului primar), elevii sunt evaluați formativ și prin activități de grup, nu prin concursuri competitive.

 

Autor
21 ianuarie 2025 la 19:56

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 1 zi
Lucrările la Campusul dual încep pe 23 aprilie 2025
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu anunță începerea lucrărilor la noul Campus pentru învățământ dual pe data de 23...
Actualitate
3 min de citit
acum 1 zi
Erasmus+ la Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu – Bucuria din ochii copiilor
Pentru unii copii, luna aprilie a adus mai mult decât vacanță sau zile de primăvară mult dorite. A...
Cultura
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Educație nutrițională, muzică și dans, printre materiile predate în școli, de anul viitor
Începând cu anul școlar 2025-2026, elevii din ciclul primar și gimnaziu vor avea incluse în programa școlară șapte...
Educație
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
Platforma de admitere pentru Facultatea de Inginerie se deschide pe 23 aprilie
Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu informează că platforma sa de admitere se deschide pe 23 aprilie 2025, pentru...
Actualitate
3 min de citit