Unde pot fi sacrificaţi mieii în judeţul Sibiu: abatoare autorizate sanitar – veterinar de DSVSA

Acasa >

Articol

În vederea prevenirii toxiinfecţiilor alimentare, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale şi în conformitate cu precizările tehnice transmise de Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu privire la organizarea controalelor oficiale, care trebuie dispuse în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, având în vedere riscurile pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitar-veterinară, vă comunicăm următoarele măsuri:
  DSVSA SIBIU, deşi a informat din timp Consiliul Judeţean, Consiliile Locale, precum şi preşedinţii Asociaţiilor crescătorilor de ovine şi caprine de pe raza Judeţului Sibiu,  privind oportunitatea de a putea solicita autorizarea temporară a unor centre de tăiere, în care se pot sacrifica miei, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, cu respectarea condiţiilor privind protecţia şi bunăstarea animalelor, precum şi a normelor de igienă, până la data prezentei, nu s-a înregistrat nicio solicitare în acest sens.
Pe raza judeţului Sibiu, proprietarii de animale pot solicita sacrificarea mieilor, în abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt funcţionale, respectiv:
– SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârţişoara
– SC TRANS AGAPE SRL – Daia
– IF FLUIERAŞ – Bungard
– SC SOPA MARPOD COOPERATIVĂ – Marpod
– SC FEVA MED SRL – Mediaş
– SC DEKA CONSTRUCT SRL – Sibiu
– SC NICMAR SRL – Răşinari
– SC SEBA PROD SRL – Orlat
În urma solicitării conducerii DSVSA SIBIU, administratorii acestor societăţi s-au angajat că vor asigura tăierea tuturor mieilor, la solicitarea crescătorilor, cu condiţia ca aceştia să respecte prevederile legale privind identificarea, transportul şi comercializarea animalelor vii. DSVSA SIBIU asigură prezenţa permanentă a personalului de specialitate, în toate aceste unităţi. Transportul carcaselor se va face cu mijloace de transport autorizate sanitar- veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, 
dezinfectate cu substanţe virocide, iar personalul care manipulează carcasele va fi echipat corespunzător, limitând la maximum manipularea produselor.    
În scopul prevenirii apariţiei unor situaţii nedorite, se atenţionează crescătorii de animale, operatorii din domeniul alimentar şi nu în ultimul rând consumatorii, de faptul că, în conformitate cu prevederile actelor normative cu referire la siguranţa  alimentelor, le revin o serie de obligaţii şi responsabilităţi, respectiv:
– Să respecte permanent normele de igienă şi de funcţionare a unităţilor, care produc, procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse de origine animală şi vegetală, precum şi în unităţile de alimentaţie publică (restaurante, pensiuni agroturistice, cantine, cabane montane, unităţi de catering, fast-food, etc.).
– Să respecte condiţiile de depozitare şi  temperaturile optime de păstrare a materiilor prime şi a produselor finite, pentru a se evita un potenţial risc de contaminare a alimentelor.
– Să certifice cu documente şi marca de sănătate (când este cazul), condiţiile de trasabilitate şi calitate pentru carne, lapte, ouă, peşte şi alte materii prime şi produse alimentare finite.
– Să respecte operaţiunile de ambalare şi regulile de etichetare a produselor alimentare, destinate comercializării.
– Să asigure condiţiile de transport a produselor alimentare cu respectarea normelor de igienă şi de temperatură, în mijloacele de transport.
– Populaţia să se aprovizioneze cu produse alimentare, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul "stradal".
– Consumatorii să verifice cu atenţie instrucţiunile de pe etichetele produselor alimentare privind informaţile despre componente, a modului de păstrare, preparare corectă şi valabilitatea lor.
– Carnea proaspătă, destinată valorificării în unităţile autorizate/inregistrate sanitar veterinar, trebuie să provină numai din abatoare autorizate sanitar- veterinar, unde este asigurată asistenţa de specialitate permanentă.
– Carnea trebuie să fie însoţită de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unităţii de origine, care atestă salubritatea şi calitatea acesteia.
– Să nu se achiziţioneze carne pe care nu este aplicată marca de sănătate a unităţii de sacrificare, sau marca de identificare a unităţii de tranşare. Marca de sănătate atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar oficial.
– Alte produse alimentare din lapte, peşte, sau produse tradiţionale (cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc), se pot comercializa în spaţii amenajate şi autorizate, sub controlul personalului de specialitate. 
Producătorii individuali, care doresc să-şi valorifice producţia primară sau produse obţinute prin prelucrarea acesteia, trebuie să deţină documentul de înregistrare sanitar- veterinară, eliberat de D.S.V.S.A judeţeană, actul de indentitate, atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole, carnet de sănătate vizat de medicul uman, precum  şi fişa de sănătate a animalelor, vizată de către medicul veterinar din localitate.
Desfacerea carcaselor se va face numai în unităţi autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar, responsabilii acestora având obligaţia de a se dota cu echipament de protecţie, substanţe dezinfectante ( virocide ), şi de a implementa măsuri administrative, în acest sens.
Privind desfacerea alimentelor de origine animală şi nonanimală în pieţele agroalimentare din  judeţul SIBIU, conducerea DSVSA SIBIU a dialogat cu  conducerea administraţiei pieţelor, cu privire la modalitatea de comercializare a produselor alimentare.
Personalul responsabil în administrarea pieţelor, cel din unităţile de vânzare cu amănuntul, precum şi personalul care comercializează temporar produse alimentare, în perioada prepascală, vor aplica toate măsurile, astfel încât să se prevină apariţia toxiinfecţiilor alimentare.
DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, efectuează verificări permanente privind respectarea condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitării şi comercializării produselor alimentare, în vederea asigurării consumatorilor de faptul că produsele sunt salubre, evitându-se prin aceasta apariţia  toxiinfecţiilor alimentare.
De asemenea, DSVSA SIBIU a stabilit un program de permanenţă, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, atât la sediul instituţiei, cât şi la sediile CSVSA Oficiale Sibiu, Mediaş şi Agnita.
În acest sens, DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, se află la dispoziţia tuturor consumatorilor, permanent, la telefon 0269223069, 0269223314, 0732140148, fax. 0269223753, e-mail office-sibiu@ansvsa.ro, pentru a furniza informaţii de specialitate, sau în cazul unor sesizări şi reclamaţii din partea cetăţenilor, privind încălcarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Cetăţenii care constată abateri de la normele sanitar-veterinare privind protecţia şi bunăstarea animalelor în timpul transportului şi sacrificării, precum şi condiţiilor sanitar- veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitării şi comercializării produselor alimentare, sunt sfătuiţi să apeleze personalul de specialitate din cadrul DSVSA SIBIU, la numerele de telefon menţionate anterior.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 Director Executiv, Dr. Şerban Constantin ŢICHINDELEAN
Director Executiv Adjunct, Dr. Flavius  Octavian FLUCUS

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată
18 aprilie 2022 la 19:50

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 minute
Astrid Fodor, mesaj emoționant după moartea Papei Francisc: „L-am admirat pentru blândețe, empatie și energia molipsitoare”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis un mesaj de condoleanțe cu ocazia trecerii la cele veșnice a Papei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
„Udatul” fetelor de Paști, obicei săsesc care încă se păstrează
În a doua zi de Paști are loc „udatul” fetelor,  un obicei preluat din cultura comunităților săsești și...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Fetiță de 7 ani, lovită de mașină lângă Zoo
Un accident s-a produs luni, în a doua zi de Paști, pe Calea Dumbrăvii, zona Zoo. O fetiță...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Măldărășanu, după remiza cu Farul: ”Aceeași meteahnă a noastră, nu învățăm din greșeli”. Motivul pentru care nu e supărat pe jucătorii săi
Antrenorul echipei sibiene era dezamăgit, la finalul meciului de la Ovidiu, pentru faptul că echipa sa a obținut...
Actualitate
3 min de citit