Articol
Este ora 10 și un pic. În dreptul Cercului Militar din Sibiu își face apariția un domn care prin ținută impune respect. La cei 100 de ani maiorul(r) Simion Dragoman și-a păstrat intactă prestanța militară. Este flancat în dreapta de o doamnă pe care o prezintă cu bucurie organizatorilor. Se uită cu privirea deasupra ochelarilor de vedere, apoi cu un zâmbet ștregăresc rostește cu fermitate: „Ea este nepoata mea, aghiotantul meu…". După pozele din fața instituției, gazdele de la Cercul Militar îi îndrumă pașii spre un scaun care tronează în incinta instituției. Distinsul domn poartă cu vădită mândrie o ținută militară nou nouță. Alături de gradele de maior îi zărim și Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, dar și pantofii militari de piele. Este ora 10 și un sfert invitații de onoare sunt întâmpinați de venerabilul maior. Oficialul Guvernului României în teritoriu, oficialitățile reprezentând administrația publică locală și cele militare din Garnizoana Sibiu, precum și alți invitați din mediul civil sunt primiți de cel aniversat.
Sărbătorit la Cercul Militar Sibiu
Conform tradiției, și de această dată, colonel în rezervă Marius Ioan Popența, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala "General Traian Moșoiu" Sibiu, a pregătit, în colaborare cu militarii garnizoanei, cu Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică și structurile asociative din sfera de activitate a Ministerului Apărării Naționale, dar și în parteneriat cu reprezentanții autorităților publice locale, sărbătorirea veteranului de război Dragoman Simion Eugen care în urmă cu o lună împlinea 100 de ani. Programul a avut multe conotații simbolice, presărat și de două momente muzicale. Acestea au pus în valoare implicit virtuozitatea interpretativă a studentului militar Păuna Andrei, cel care avea să înnobileze festivitatea cu interpretarea Imnului României alături de distinsa asistență și de venerabilul maior (r) Simion Dragoman.
Din istoria anilor petrecuți sub arme
La această "întâlnire cu istoria" Locțiitorul Comandantului Garnizoanei Sibiu și comandantului Centrului Militar Județean Sibiu, col. dr. Mihai Adrian Zisu a transmis distinsului vetereran de război mesajul ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Mesaje de felicitare au fost adresate sărbătoritului și din partea prefectului Mircea Crețu, din partea CJ Sibiu prin consilierul Christine Manta Klemens și din partea Primăriei Municipiului Sibiu, prin viceprimarul Helmut Lerner. Gânduri alese au mai fost transmise de Comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO, generalul-maior Cristian Dan, care l-a asemănat pe veteranul Armatei României cu "o carte de istorie deschisă" pentru toate cele patru generații de luptători adunați în sală să îi prezinte onorul. Domnia sa a oferit o plachetă de onoare din partea Comandamentului NATO de la Sibiu. La rugămintea Comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO, generalul-maior Cristian Dan, venerabilul veteran de 100 de ani a dat un sfat de suflet tinerilor militar de azi. "Să fiți patrioți, să vă iubiți neamul și să credeți în Dumnezeu. Pe mine m-a ajutat!", a spus maiorul(r). Ulterior adresându-se Comandantului Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO, avea să spună: "sunteți o personalitate mare, aveți o responsabilitate la fel de mare… mă bucur că am șansa să cunosc un lider din Alianța Nord-Atlantică". Locțiitor comandant pentru probleme de stat major, colonelul Radu Cristian Dinu, de la Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu a oferit la fel o plachetă cu însemnele Academiei Militare, opinând că atât venerabilul veteran de război, cât și toți camarazii generației sale pot fi considerați comori naționale.
Plachete și diplome au mai fost acordate din partea Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, din partea Cercului Militar Sibiu prin col. Marius Bucurenciu, Șeful Complexului Cultural și Asistență Socială nr. 2 Sibiu. Mesaje de felicitare au fost transmise sărbătoritului din partea doamnei Kerstin Ursula Jahn, consulul Germaniei la Sibiu, din partea Spitalului Județean Sibiu, secția Pediatrie. În final, preotul militar Florin Pavel a oferit eroului veteran o icoană cu ”Sfântul și Dreptul Simion”, un evreu „cu frica lui Dumnezeu", care apare în Noul Testament. Festivitatea nu putea să se încheie fără tradiționalul ”La mulți ani!”, fără tort și cupa de șampanie închinată celui care a căutat prin fapte și vorbe să promoveze vituțile.