Un studiu inedit despre Ardealul secolelor IX-XIII

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În baza prodigioasei sale activități, academicianul Paul Niedermaier a avut parte de aprecieri dar și de o indiscutabilă recunoaștere profesională. Nu este la îndemâna oricui să primească Ordinul „Serviciul Conștiincios“, în grad de Ofițer, Ordinul „Serviciul Conștiincios“ în grad de Cavaler ori Ordinul „Pentru Merit“, în grad de Cavaler, cum nu este la îndemâna oricui să i se atribuie Medalia pentru cercetarea orașelor oferită de Comisia pentru istoria orașelor din România, Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland ori Medalia de aur a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. Și totuși, în ciuda acestor lauri, cea mai mare recompensă pe care o prețuiește academicianul sibian este recunoștința colaboratorilor, a comunității locale dar și naționale.

 

Un cadou de mare preț

Imagine intercalată
Imagine intercalată

————————–

Un cadou de mare preț a fost chiar volumul la care a lucrat de mai multi ani, un volum gata să vadă lumina tiparului. Este vorba despre "ARDEALUL în spațiul sud-est european. Studii privind istoria habitatului în secolele IX-XIII" despre care academicianul Paul Niedermaier afirmă că a fost un proces amplu și complex, mai ales ca a avut în față o serie de teme problemă care au vizat Ardealul, ”…motiv pentru care am lărgit orizontul de cercetare și investigare. Demersul final ne-a indicat necesitatea de a ne întinde cercetările pe o arie cuprinsă între Nistru-Tisa și Dunăre”. Dar acest subiect îl vom aborda mai amplu într-un interviu în care concluziile cercetărilor abundă în noi abordări și interpretări surprinzătoarea, fapt pentru care volumul editat în română și germană ”va fi un cadou frumos și pentru România”.

 

Ceva despre aniversarea ”Cezarului Academiei Române”

—————————————–

Fără fast, dar cu numeroase mesaje venite de la cunoscuți precum și de la persoane mai puțin așteptate , academicianul și-a marcat cu decență și noblețe frumoasa vârstă. Excelența Sa Paul Niedermaier s-a născut la Sibiu în 25 iulie 1937. A urmat studiile medii între anii 1951-1955. Absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu“ din București în anul 1961, și-a continuat perfecționarea prin studii de doctorat în perioada 1967 – 1975, sub coordonarea științifică a academicianului prof. dr. Grigore Ionescu, tema fiind generoasă: ”Dezvoltarea centrelor istorice ale orașelor medievale din Transilvania până la sfârșitul secolului al XVI-lea”. În perioada 1961-1963 a făcut parte din colectivul DSAPC Timișoara, inițial ca arhitect stagiar ulterior fiind arhitect proiectant. Între 1963-1971 a fost arhitect și șeful secției de restaurare a Muzeului Brukenthal din Sibiu. Cercetător aplicat al habitatului urban și rural a proiectant Muzeului Tehnicii Populare din Dumbrava Sibiului și Muzeul viticulturii și pomiculturii de la Golești. În calitate de profesor îndrumător Paul Niedermaier a susținut cu stoicim activitatea științifică a studenților și doctoranzilor de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Fondator și președinte de onoare al „Comisiei de Istorie a Orașelor din România”; epitrop al Comunității Bisericii Evanghelice C.A. din România, academician  Paul Niedermaie a fost directorul Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, perioadă în instituția Academiei Române a înflorit, și a capitalizat prestanță și recunoaștere la nivel național și internațional. Cheia succesului ? Răspunsul l-am aflat tot în interviul oferit cu benevolență de reputatul academician sibian, căruia îi urăm: ”La mulți, foarte mulți ani cu sănătate!”.

 

Autor
25 august 2022 la 19:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 17 minute
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 oră
„Spovedania” emoționantă făcută unui medic sibian: „Nu am respectat indicațiile dvs… Aici, nu s-a putut..!”
Un mesaj cutremurător, care relevă în egală măsură „agonia și extazul” sistemului sanitar românesc, a fost trimis unui...
Actualitate
4 min de citit
acum 1 oră
Cel mai căutat produs din Sibiu, de Paști. A dispărut din magazine și din piețe
Nu e vorba despre carnea de miel, organe, nici măcar despre ficatul de pui, acesta din urmă greu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit