Articol
"Oberbayern întâlneşte Ardealul – Tradiţiile şi obiceiurile ne unesc" este un proiect realizat prin programul Erasmus, iniţiat de profesorul Thomas Eusemann de la şcoala din Bernbeuren, o localitate din regiunea administrativă Oberbayern, landul Bavaria.
Participanţii şi beneficiarii acestui proiect sunt profesorii de la şcolile partenere din Bernbeuren şi Peißenberg din Germania, Liceul Tehnologic "Ilie Măcelaru" din Miercurea Sibiului şi Gimnaziul "G.D. Teutsch" din Agnita.
Proiectul se centrează pe valorile sociale şi educaţionale ale patrimoniului cultural prin promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor păstrate de-a lungul timpului.
În cadrul programului, în afară de schimbul de scrisori şi discuţii on-line, au avut loc şi întâlniri directe, vizând un schimb de bune practici. În lunile iunie şi octombrie 2021, profesori de la şcolile din Agnita şi Miercurea Sibiului au vizitat şcolile din Bernbeuren şi Peißenberg iar cei din Germania le-au întors vizita în octombrie 2021 şi în mai 2022.
Ultima întâlnire a fost finalizată cu un spectacol folcloric la Casa de Cultură "Ilarion Cocişiu" din Agnita.
Spectacolul, susţinut de elevii şcolilor din Agnita şi din Miercurea Sibiului, a început cu intonarea imnului României şi a imnului Transilvaniei cântat în limba germană.
După acest moment solemn, scena a devenit un loc în care dansurile şi cântecele populare româneşti şi germane au cucerit aplauzele spectatorilor.
Oaspeţii au putut vedea şi au admirat atât primii paşi făcuţi de prichindeii claselor mici, cât şi frumuseţea jocurilor prezentate de elevii claselor mari, a căror evoluţie este de nivelul profesioniştilor. Tot pentru păstrarea tradiţiilor au primit aplauze dansurile săseşti bine prezentate de elevii din Miercurea Sibiului.
Din grupul de chitarişti, condus de Marius Ghizăşan, a răsărit o minune mică, care a încântat publicul cu vocea ei minunată, cântând "Cât de departe". Se numeşte Diana – Ioana Sârbu şi are doar şase ani.
Între momentele artistice, elevii au făcut prezentarea în limbile română şi germană a celor patru şcoli partenere în proiect şi a profesorilor implicaţi.
Din partea şcolilor din Germania a fost remarcat profesorul Thomas Eusemann, iniţiatorul proiectului şi Daniela Petrescu, profesoară în Peißenberg.
De la Agnita au fost implicaţi profesorii Marina Floriţă, Rodica Creţu, Ionel Creţu ajutaţi de colegii Adina Modoi şi Alexandru Haşu iar din Miercurea Sibiului, profesorii Alida-Sofia Vonica, Cristina-Rădiţa Brădilă, Elisabeta Pavel şi Anemarie Schmidt.
Frumosul eveniment s-a încheiat cu o horă jucată pe scenă de elevi şi profesorii implicaţi în proiect. La reuşita spectacolului care i-a încântat pe oaspeţii din Germania au contribuit profesorii Doina Părău şi Ioan Sârbu.