Articol
Ştiţi de ce România nu merge într-o direcţie bună? Da' ştiţi de ce nu merg treburile bine în țara asta? Da' ştiţi de ce plagiatul premierului e acoperit de judecători? Da' ştiţi din ce motiv suntem aici ca țară? Da' ştiţi cum e cu corupţia în România? Nu ştiţi nimic, habar n-aveţi. România ar merge într-o direcţie nu bună, ci supercalifragilistic de bună, lucrurile ar merge unse de să intre dînsa-ntr-însa, premierul n-ar mai plagia, judecătorii nu l-ar mai acoperi pe plagiat, nu am mai fi aici ca ţară ci taman mai încolo, dacă "naşul" de pe ghezeşzul Bucureşti Nord – Roman nu ar fi propus o şmecherie unui deputat. Adică deputatului USR Iulian Bulai, mai exact. Care Iulian Bulai l-a pus pe facebook cu explicaţiile necesare inclusiv poză. Gata, aplauze puetrnice prelungite, lupta anticorupţie a mai marcat o victorie, dujmanul de clasă (a I-a sau a II-a, de care-o fi fost vagonul) care ne scoate din Europa unde să fim uniţi cu Moldova sub poalele Bruxellesului a fost pus cu botul pe labe, naţia română nu mai plânge, tunul nu mai bubuie, dujmanul nu mai vrea să nu mai fie neam de român. De acum CFR-ul merge pe şine ca pe roate, restricţiile de viteză au pierit, viteza a crescut la nivel european de TGV-ul a ajuns o belită de mocăniţă fără prieteni, în staţii nu trebuie să faci pe supersantinela la bagaje din causa anturajului din jurul tău, iar locomotivele nu mai iau foc de la încălzirea globală.
Acţiunea, pe (să zicem că) scurt
Deputatul Iulian Bulai – USR, unul dintre cei mai populari şi interesanţi parlamentari de pe facebook, este, pare-se, un nemulţumit în materie de tren şi de călătorii cu trenul. La fel ca mine. Numai că motivele sunt diferite spre diametral opuse.
De exemplu eu sunt revoltat de viteza de melc a trenului mai ales în zona aia "eropeană" a Ardealului. Iulian Bulai era revoltat de a făcut tot felul de interpelări interesante: de ce există compartiment de serviciu unde stă "naşul" confortabil când trenul e înghesuit ("De ce se încuie controlorii singuri într-un cupeu când trenul este supraaglomerat?“); de ce se strică locomotiva, de ce nu te lasă în vagonul de dormit dacă nu ai bilet de vagonul de dormit.
Nu ştiu dacă a avut interpelări şi cât a fost Cătălin Drulă ministru la Transporturi, probabil că atunci trenurile zburau atunci ca fuljeru' iar "nalu mergea cu călătorii nu călătorii cu naşu' , dar recent, iată că au apărut din nou probleme la chefere.
La fel, Bulai era neumunţumit de climă. Adică în super trenul lumii de la Roman la Bucureşti Nord, nu era, văleu, climă. Pe 2 iulie anul curent, la orele 14:41 deputatul a postat aceasta: "SAUNA CFR – retur. 32 de grade în interior. Eu sunt
Când trece temperatura de 25 de grade afară, se închide aerul condiționat în tren. Când am pornit la 10.09 de la Roman, temperatura era perfectă în tren. Cum am trecut de Adjud cum s-a oprit aerul condiționat. Se aplică aceeași metodă: geamurile deschise. Nu mai erau locuri libere la clasa a ll-a. Am luat bilet cu 132 de lei la clasa 1. Prea scump pentru saună nedorită. Domnule Sorin Grindeanu, Moldova fierbe! Vă așteptăm cu aerul condiționat! CFR sufocă oamenii în Moldova".
Şi eu am probleme cu clima, dar invers. Şi spun că 32 de grade în iulie e o temperatură perfectă şi că visul meu e să deschid geamurile la vagon şi să călătoresc aşa, ca în vremurile când CFR-ul conta şi avea viteză în loc de "climă" de-ţi răvăşea freza. Nu să circuli într-un bou-vagon congelator în care să intri sănătos şi să ieşi după 9 ore bun de paracetamoale, că aerul condiţionat din tren e vara pe "frig" şi ziua şi noaptea, şi când e cald şi când e frig, iar de reglaj fin nu s-a pomenit.
Dar faza cu ne-clima din tren era doar intro-ul. Pe 8 iulie, la ora 12:04, corupţia din România primeşte lovitura de graţie. "Șpagă pe trenul CFR București – Roman", titrează pagina lui Iulian Bulai. Povestea e mai plină de suspans decît seria James Bond cu Sean Connery (şi George Lazenby).
"Automatul din Gara de Nord indică toate locurile ocupate. Nu emite nici bilete fără loc.
La fel și la ghișeu. Intru în tren. Mă așez pe un loc liber. Încă nu m-a rugat nimeni să mă ridic. Vine controlorul. Elegant îmi arată tariful de 137 lei până la Roman. Discret se apleacă spre mine și îmi zice să îi dau 70 de lei și să rămână așa. Îi zic că nu pot face asta și nu mai comentez. Cumpăr biletul de 137 de lei. Încă sunt șocat că a îndrăznit să negocieze șpaga. Nu are nicio jenă. În jurul nostru sunt mulți oameni, în spatele lui, pe tavan, două camere de luat vederi.
Am ajuns la Mizil. Corupția nu este doar despre cei care cer foloase necuvenite, ci și despre cei care acceptă să fie parte a acestui joc murdar. Indiferent de nivel: de la plagiatul premierului acoperit de judecători, până la controlorul care își negociază mica șpagă. România nu merge într-o direcție bună. Corupția generalizată, de la vlădică la opincă, ne afectează pe toți.
PS: un bilet întreg cumpărat din gară costă 79 de lei pe ruta București – Roman. O situație cât toate motivele la care te gândești de ce nu merg treburile bine în țara asta. Ca de exemplu aer condiționat în tren după ce temperaturile trec de 25-30 de grade.
LE (adică "Later Edit", n.n.): 13.41. Conducerea CFR s-a autosesizat. Controlorul va fi cercetat disciplinar".
Oau. Nu au oprit trenul în câmp, să-l ridice cu special forces şi elicoptere specifice pe naşul care a îndrăznit să ofere şpagă negociabilă la domnul deputat de USR. Nu au aruncat toată garnitura la topit, să piară pe vecie din această lume minunată a fericiţilor în România. Ci "decât" controlorul va fi cercetat disciplinar. Gata, România va merge acum pe drumul cel bun. Va scădea preţul la combustibili, grâul va lua foc chiar din cauza secetei, şi mai ales lumea va plăti bilete în tren la preţul corect atunci când va migra la Roman sau Adjud..
A, credeaţi că e gata. Păi nu e gata
Ca să fie final cu happy end ca la of Holivod Holivod, deputatul Iulian Bulai mai pune, în seara aceleiaşi zile-cheie pentru lupta anticorupţie din România, că "După povestea cu Nașu din tren, încep să vorbesc cu martorul tărășeniei. Colegul de drum din dreapta.
Amândoi aveam aceeași versiune a întâmplării. Un om care a încercat să o dea la pace și nu i-a ieșit. Îl întreb pe martor ce face și unde merge" După nişte chestii care nu au legătură cu desfăşurarea acţiunii din care înţeleg că dacă eşti pe pagina lui Bulai "Lumea e mică" şi "Oamenii buni se adună" şi că un anume Rareș îi dă speranță pentru România., aflâm deznodământul poveştii "Nașu se pensionează în câteva zile. Mi-a zis că în 35 de ani nu a avut o reclamație. Poate și din acest motiv suntem aici ca țară. Uite că se mai găsește naș și pentru controlori".
Adică, morala e că din cauză că naşu a vrut să-l lase pe domnul deputat să circule cu naşul, e rău în România. Hai mă laşi.
Nişte detalii ciudate care strică feng-shui-ul poveştii
Evident că relatarea asta care a făcut ocolul presei care "Cum a procedat un deputat căruia un controlor i-a cerut şpagă …" (Adevărul) şi care "Șpagă în tren! Un controlor CFR ar fi cerut mită unui deputat" (jurnalul) şi alte confecşii şi tricotaje pe aceeaşi temă, la a doua lectură, dă nişte defecţiuni.
Trecem peste faptul că Iulian Bulai nu e prima oară când are probleme conflictuale cu CFR-ul din motive ce-mi sunt străine. Vezi multiplele interpelări din 2017 încoace.
Ideea e că deputaţii NU PLĂTESC transportul pe CFR. Legea nr. 96/21 aprilie 2006 "privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor" prevede, la Articolul 45- "Dreptul la transport, că, (1) "Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători (sl.ns.). Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimaţiei de deputat sau de senator". Deci, arătând legitimaţia de deputat USR conductorului, acesta i-ar fi liberat bilet gratuit.
Apoi: "Automatul din Gara de Nord indică toate locurile ocupate. Nu emite nici bilete fără loc. La fel și la ghișeu". Paradoxal, eu nefiind nici deputat, nici membru USR, am reuşit să prind viză pe bilet fără loc în Gara de Nord, la ghişeu. Noaptea când şi homeleşii ăia tradiţionali de acolo dormeau. Paradoxal, atunci când te decizi să faci o călătorie cu trenul ai posibilitatea tehnică de a lua bilet ÎN AVANS, cînd vrea muşchii tăi şi unde vrea tot ei. De la automatul fantastic, de la ghişeul din evumediu, sau online. Dar probabil deputaţii nu pot asta, ei trebuie să ia bilet în ultimul moment, doar noi, fraierimea care îi întreţine, reuşim performanţe din astea.
" Mă așez pe un loc liber. Încă nu m-a rugat nimeni să mă ridic.". Adică una aşa, sub centură, tot cu dedicaţie pentru CFR. Locuri nema, nici la automat nici la ghişeu, dar Bingo, un loc e liber. Explicaţia e mai simplă decât o familie tradiţională: un călător şi-a anulat călătoria fără a mai notifica CFR-ul. Poate chiar un parlamentar, nu?
După ce i se propune "târgul" de către controlor (deci e CLAR că nu şi-a declinat statutul de parlamentar) în loc să spună STOP, să scoată legitimaţia, să ia martori pe toţi cei prezenţi la actul cras de corupţie care face ca România să nu fie Steaua Uniunii Republicilor Capitaliste Europene în materie de cinste şi corectitudine şi integritate şi să sune la 112 pentru că are un flagrant în tren; după ce nu ne e clar dacă Iulian Bulai a făcut o sesizare scrisă privind atitudinea conductorului sau şefului de tren, deci după ce toate aceste măsuri legale NU s-au luat, am avut, hopa-ţupa o postare cu poza naşului şi o povestire preluată de toată presa, plus lamentatio-urile despre of ţara mea.
Noa detaliile acestea cam tulbură perfecţiunea acţiunii antirocupţie din trenul Bucureşti Nord-Roman, în ciuda triumfalistului "Uite că se mai găsește naș și pentru controlori".
Nu, nu a fost pic de eroism sau civism aici, atâta vreme cât lovitura a fost dată, după cum se vede, cam pe la spate.
OK; nu încurajăm asta, călătoria "cu naşul"; care cred că e la fel de veche precum căile ferate române.
Concluzii constructive
Bun, acum dacă l-am pus la punct pe naşul cel corupt iar ghezeşul merge mai bine pe roate, porpun ca deputatul Iulian Bulai să continue campania de demascare a corupţilor: prin primării, prin consiliile judeţene, prin zonele unde se învârt proiecte pe bani publici pentru cine trebuie, prin spitale nu catedrale, prin firmele care au contracte cu statul, prin ministere, să vadă şmecheriile de prin port treaba pe la imobiliare şi, mai ales, uite e un scandal mondial cu Uber. Aştept cu drag, mai ales că Uber-ul era pe placul progresiştilor şi a unor nume tari din USR. Succes.