Articol
Expoziţia din deschiderea proiectului anual "Oraşul Artiştilor" trage un semnal de alarmă în legătură cu furtul, înlocuirea şi replicarea operelor de artă. "FURAT" este titlul expoziţiei care ocupă căsuţele colorate din inima Sibiului în perioada 20 iunie – 14 iulie, organizată în urma unui incident mai puţin plăcut, petrecut anul trecut, respectiv furtul unui tablou. Ca un răspuns la această situaţie, prin expoziţia de faţă, organizatorii încurajează artiştii dar şi iubitorili şi susţinătorii artei să "fure" tablourile expuse şi să le înlocuiască fie cu o replică a tabloului original, fie cu un alt tablou inspirat din acesta.
Expoziţia poate fi vizitată zilnic între orele 11:00 – 22:00, iar "furtul" este încurajat.
Povestea tablourilor furate din Oraşul Artiştilor
De ce fură oamenii tablouri? Ce fac cu ele? Unde le expun? Căror ochi li se oferă dreptul să le vadă ţinând cont că nu pot fi scoase la vânzare deoarece sunt furate? Cât de greu este să ştii că ai un tablou care valorează milioane de euro, dar pe care nu îl poţi scoate "la lumină"?
Ideea expoziţiei a pornit de la un eveniment mai puţin obişnuit, Oraşul Artiştilor s-a încheiat anul trecut într-o notă tristă, cu un tablou furat. Tabloul "Iluzia puterii" semnat de artistul Sofian Albert, a fost furat în momentul în care se strângeau ultimele lucruri din Piaţa Mică. Astfel că s-a decis reproducerea şi readucerea la viaţă printr-o expoziţie care încurajează pe oricine să îl fure din nou, cu condiţia ca organizatorii să ştie în ce colecţii ajung tablourile furate.
Îl fur şi aduc altul înapoi, promit!
"Îl fur şi aduc altul înapoi, promit!" este textul lăsat de primul hoţ al tabloului din Oraşul Artiştilor de anul acesta. Replica tabloului "Iluzia puterii" a fost furată în 21 iunie, în jurul orei prânzului, de o artistă, dar aceasta a promis înlocuirea lui cu un alt tablou ce a apărut luni pe simezele galeriei din Piaţa Mică.
"La fel cum a fost furat tabloul expus anterior, tot neobservat a apărut şi acesta care se află acum în Oraşul Artiştilor. Ştim cine l-a furat deoarece am primit o poză după nici o oră de la furt, dar se pare că acest eveniment a fost unul inspiraţional pentru "hoaţa" de ocazie deoarece şi-a dat frâu liber imaginaţiei şi ne-a adus altul în loc, care este o interpretare reuşită a originalului." spune Tudor St. Popa, organizatorul proiectului Oraşul Artiştilor şi iniţiatorul acestei expoziţii puţin neobişnuite.
Tabloul adus de artista Rahela Levitchi nu a rezistat nici el prea mult, fiind furat la rândul lui de o voluntară FITS. "Ne aşteptăm ca în zilele următoare să apară în Oraşul Artiştilor un alt tablou "Iluzia puterii", o nouă interpretare. Sunt curios până unde va ajunge această leapşă-artistică şi cum va arata a zecea re-interpretare a acesui tablou", a completat Tudor.
Tablouri celebre furate de-a lungul timpului
De-a lungul timpului, în lumea artei au fost comise jafuri impresionante, iar unele din operele de artă furate nu au fost recuperate nici până astăzi.
Cel mai faimos hoţ de opere de artă se spune că ar fi Stephane Bretwieser, un chelner francez din Alsacia. Acesta a fost arestat în 2001 după ce, timp de 6 ani, a furat nu mai puţin de 239 de tablouri de pe întreg teritoriul Europei.
Sibiul are şi el propria poveste cu tablouri furate. În noaptea de 26 spre 27 mai 1958, au fost furate, din Palatul Brukenthal, opt lucrări de pictură europeană, autorii nefiind identificaţi. Tablourile au fost recuperate după 40 de ani, cu ajutorul INTERPOL. Ele pot fi văzute astăzi în expoziţia permanentă de pictură europeană de la Muzeul Brukenthal.
Oraşul Artiştilor vă aşteaptă în perioada iunie – octombrie 2023, cu o serie largă de evenimente dedicate iubitorilor de artă. Expoziţii, ateliere pentru cei mici, dar şi obiecte de artă sau decorative pentru turişti sau localnici. Proiectul Oraşul Artiştilor este cofinanţat de ConsilIul Judeţean Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.