„Udatul Ionilor” – un altfel de botez pentru Ionii şi Ioanele din Tălmăcel

Acasa >

Articol

Ziua de Sfântul Ioan a anului 2022 a debutat într-o linişte oarecum surprinzătoare pentru satul Tălmăcel. Obiceiul „Udatului Ionilor” de la Tălmăcel, cunoscut în întreaga țară, dar și în străinătate a fost reluat în acest an,  după ce în 2021, din cauza restricţiilor sanitare determinate de pandemia Covid – 19 obiceiul nu s-a desfăşurat în forma sa binecunoscută. După ce în sat au răsunat clopotele bisericii, semn că e zi de sărbătoare (una deosebit de însemnată pentru această aşezare), pe uliţe au început să apară oameni, unii îmbrăcaţi în costume populare, care se îndreptau spre sfântul lăcaş de cult. Acesta a fost, fără doar şi poate, un semn bun deoarece, de foarte mulţi ani, pentru cei din Tălmăcel debutul obiceiului „Udatul Ionilor” înseamnă, înainte de toate, participarea la slujba oficiată în lăcaş de cult ortodox din sat. Încet – încet, satul s-a animat, iar în gospodării activităţile au devenit tot mai intense.   Cele mai pline de viaţă locuri din sat au fost gospodăriile unde s-au împodobit caii călăraşilor, unde locuiesc feciorii din ceată şi unde se aranja carul alegoric. Oamenii au lucrat de zor pentru ca toate cele necesare să fie pregătite aşa cum se cuvine, iar muzica populară şi câte un pahar de rachiu (pentru încălzirea vocii şi sufletului) nu au lipsit din nicio curte. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La Tălmăcel, de „Udatul Ionilor”, se îmbracă cele mai bune haine populare, iar caii şi carul alegoric poartă cele mai frumoase podoabe (de artă populară, dar nu numai!) deţinute de fiecare gazdă, pentru ca totul să creeze un tablou colorat, să înveselească privirile şi sufletele participanţilor.

Chiar dacă se simţea o oarecare emoţie, cauzată, cel mai probabil, de situaţia generală existentă în întreaga lume, oamenii s-au arătat bucuroşi că au reuşit să participe la pregătirea obiceiului şi au aşteptat cu nerăbdare să primească semnalul care-i anunţa că slujba de Sfântul Ioan s-a încheiat, pentru a putea porni în faimoasa procesiune de „Udatul Ionilor”.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În alai, spre pârâul de botez

 

Imediat ce s-a încheiat slujba, călăraşii, junii şi junesele, carul alegoric şi ceilalţi participanţi s-au grupat într-un alai şi au plecat spre locul unde, în mod tradiţional, se „botează” Ionii, în pârâul ce străbate satul. Alaiul a fost condus de călăraşi, fruntaşii cetelor de feciori, iar în faţa carului alegoric, s-au aflat  primarul oraşului Tălmaciu, Ioan Oancea, viceprimarul Ioan Opincariu, şi invitaţii acestora. După carul cu fete şi feciori (juni şi junese), în alaiul de „Udatul Ionilor” s-au adăugat mulţi dintre participanţii la obicei. Ajunşi la locul „botezului”, junii  au trecut, destul de repede, la activitatea principală a obiceiului şi rând pe rând, au înmuiat în apa rece toţi sărbătoriţii zilei (Ionii sau Ioanele şi toţi cei ale căror prenume derivă din acestea). N-au fost scutite de acest „tratament” special nici oficialităţile locale, preotul paroh al satului sau alţi invitaţi speciali, fiecare „botez” fiind urmat de cântarea „Mulţi ani trăiască!”, urări de bine şi de anumite glume. 

 

Joc la răscruce de drumuri

După încheierea acestei etape, participanţii s-au deplasat în centrul satului, în intersecţia din faţa Bisericii Ortodoxe „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, unde s-a desfăşurat tradiţionalul joc. Pentru câteva minute bune, oficialităţile locale, junii şi junesele şi invitaţii acestora au jucat hore, jiene, învârtite şi haţegane, atmosfera generală fiind destinsă şi prietenoasă.

Chiar dacă premisele nu erau foarte optimiste la primele ore ale dimineţii, până la urmă „Udatul Ionilor” din acest an s-a bucurat de o implicare destul de numeroasă a localnicilor şi de o participare impresionantă a oaspeţilor din afara comunităţii. Feciorii şi fetele din sat şi-au dorit implicarea în organizarea obiceiului, iar celor ce anul acesta „le-a venit rândul” la ceată li s-au adăugat cei ce anul trecut nu au putut să organizeze obiceiul aşa cum şi-au dorit. Atât locuitorii satului, tineri sau mai în vârstă, precum şi oaspeţii veniţi în vizită la Tălmăcel au dus dorul acestui obicei şi s-au folosit de oportunitatea din acest an pentru a se reîntâlni cu apropiaţii, pentru a le spune „La mulţi ani!” tuturor sărbătoriţilor zilei şi pentru a „gusta”, încă o dată, experienţa „Udatului Ionilor”.  

Foto: Răzvan Negru

Autor
07 ianuarie 2022 la 13:37

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 34 minute
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 18 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit
acum 20 ore
Aventurile Cenaclului Flacăra la Sibiu, când bunicii de astăzi umpleau stadioanele
Trei și numai trei erau evenimentele care umpleau stadioanele României înainte de 1989: adunările populare comuniste, evenimentele sportive...
Actualitate
8 min de citit