Articol
Și anul acesta „Udatul Ionilor” a prilejuit o adevărată întâlnire a fiilor satului sosiți de peste mări și țări, un prilej în care bucuria de a primi oaspeți, prieteni de prin satele vecine, cunoscuți de la oraș ori turiști din lumea mare, dornici să se lase fermecați de frumoasa sărbătoare, s-a simțit la tot locul.
Oamenii locului spun că pregătirile pentru „Udatul Ionilor” încep cu multe luni înainte, mai ales în gospodăriile unde cresc „feciori de ceată”, fete tinere ori viitori călărași.
„Se pregătesc din timp podoabele care vor înfrumuseța costumele ficiorilor și fetelor, căpețanele cailor (podoabele ce sunt așezate pe capetele cailor), căciulile, bertele, chindeaole și țoalele de pe hăciugi, precum și steagurile purtate de călărași, astfel încât, la marea sărbătoare, totul să arate ca în basme, să atragă privirile tuturor spectatorilor”, ne spune Maria F. o bună cunoscătoare a obiceiului, fiică a satului Tălmăcel.
Pe la amiază, când slujba oficiată la biserica ortodoxă a fost gata, alaiul format din cei 12 călărași, carul alegoric tras de boi și mulțimea de localnici și oaspeți ai comunității, a pornit spre centrul satului și mai apoi spre pârâu, unde, an de an, se desfășoară „botezul” celor de poartă numele de ion sau derivate ale acestuia.
În fruntea alaiului sărbătoresc s-a aflat în acest an, primarul Cetei Tălmăcel, Lucian Mitrea, precum și primarul orașului Tălmaciu, Ioan Oancea.
La pârâu, feciorii și fetele s-au așezat de o parte și de alta pe trepte, permițând accesul celor ce urmau să fie cufundați în apă. Cum era și normal, de „botez” nu au scăpat primarul orașului, viceprimarul, preotul paroh al satului, primarul cetei de feciori și, mai apoi, fiecare Ioan, Ion, Ionică, Ioana, Ionela prezenți la această tradiție. După ce s-au asigurat că fiecare dintre cei botezați a simțit apa rece a pârâului de munte, feciorii au urat „La mulți ani!” și au fost răsplătiți cu o dușcă de țuică ori vin cald.
După ce și ultimul sărbătorit și-a primit mult așteptatul „botez”, alaiul a făcut cale întoarsă spre platoul din centrul satului, în fața Bisericii Ortodoxe „Sfânta Paraschiva”, unde s-a desfășurat un alt moment important al sărbătorii: Jocul. Feciorii și fetele din ceată, oficialitățile locale și invitații acestora, au încins minute în șir, hore, jiene, învârtite, sârbe și alte jocuri tradiționale specifice zonei.
„La mulți ani tuturor Ionilor, Ioanelor și celor ce poartă nume derivate din acestea. Este o zi de mare sărbătoare pentru satul Tălmăcel, este ziua de Sfântul Ioan, a Udatului Ionilor, o zi emblematică pentru sat, pentru tinerii și tinerele din sat, ficiorii și fete, care în perioada dintre Crăciun și Sfântul Ioan, împreună cu familiile, prietenii, cunoștințe, au depus muncă pentru a lucra aceste ornamente aceste obiecte care înfrumusețează costumul popular românesc. Costum popular românesc pe care vă îndemn pe toți să-l purtați cu mândrie și să nu uitați că sunteți români iar costumul popular obiceiurile și tradițiile sunt emblema noastră. Să-l purtați cu mândrie și să faceți cinste satului și țării în care trăim. Dragi feciori și fete, vă mulțumesc în numele Primăriei Tălmaciu și a comunității pentru obiceiul, tradiția pe care le-ați dus mai departe și pentru care munciți ani de an, împreună cu părinți, bunici, străbunici, astfel încât să le putem transmite copiilor și nepoților noștri. Vă mulțumesc mult!”, a spus primarul Ioan Oancea, în deschiderea Jocului din centrul satului.
Obiceiul „Udatul Ionilor” încheie ciclul sărbătorilor de iarnă din satul Tălmăcel, după balul de Sfântul Ion fiind destrămată Ceata de feciori 2024 – 2025.