Articol
În oraşul Tălmaciu, seria sărbătorilor de iarnă se încheie şi este marcată prin organizarea a două importante festivităţi publice: Sărbătoarea Bobotezei cu sfinţirea Aghiasmei Mari (în Piaţa Morii din Tălmaciu) şi obiceiul Udatul Ionilor (la Tălmăcel).
Joi, 6 ianuarie, locuitorii din Tălmaciu şi oaspeţii localităţii sunt aşteptaţi să participe şi să se bucure împreună la Sărbătoarea Bobotezei, organizată de Parohia Ortodoxă Tălmaciu 1, în colaborare cu Primăria oraşului Tălmaciu. Festivităţile vor începe dimineaţă, la Biserica Ortodoxă “Sfântul Nicolae”, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie. La finalul acestui serviciu religios, preotul, enoriaşii şi alţi doritori, se vor deplasa, în urma unui car, încărcat cu butoaie pline cu apă, tras de boi, către piaţeta numită “La Moară” (peste drum de clădirea administraţiei locale), unde va fi oficiată slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari, iar cei prezenţi vor fi binecuvântaţi şi vor primi apa binefăcătoare pentru a fi dusă acasă. Conform informaţiilor oferite de primarul Tălmaciului, Ioan Oancea, festivitatea se va încheia cu un scurt spectacol folcloric, susţinut de soliştii de muzică populară Georgiana și Gabriela Oancea, Alexandra și Cristina Posa, Raluca Sporis, Ilie Petru Drăgoi și Ansamblul Folcloric Datina. “Vă lansăm îndemnul de a purta costumul popular! Ce poate fi mai frumos decât Sfânta biserică plină de frumosul costumelor populare?! Tradiția dusă mai departe e datoria morală pe care o avem față de strămoșii și urmașii noștri! Mulțumesc părintelui Ilie Gusan pentru inițiativă și implicare!”, menţionează primarul Ioan Oancea, în invitaţia publică la această festivitate, postată pe contul personal de facebook.
După ce anul trecut a fost anulat din cauza restricţiilor impuse de autorităţi în contextul crizei sanitare Covid – 19, obiceiul Udatul Ionilor revine în acest an la Tălmăcel. Vineri, imediat după încheierea slujbei de Sfântul Ioan, întreaga suflare a satului îi va petrece pe Ioani şi Ioane la pârâu, unde vor fi “botezaţi” de către feciorii din ceată. La “udat” în apa pârâului din Tălmăcel vor fi admişi toţi cei a cărui prenume derivă din Ioan sau Ion, precum şi oficialităţile sau invitaţii de onoare. Este de aşteptat ca mulţi dintre participanţi (localnici sau oaspeţi) să poarte frumosul costum popular specific locului, astfel că, alături de caii frumos împodobiţi şi carul sau carele alegorice, “tabloul” format să fie cât mai atractiv cu putinţă. Autorităţile locale anunţă că vor fi luate toate măsurile posibile, cu respectarea normelor în vigoare, astfel încât obiceiul să se desfăşoare în siguranţă din punct de vedere sanitar.