Articol
Chiar dacă răspunsurile pot fi multe, unul cert îl primim la Muzeul etnografic din Rășinari, unde se află un exponat interesant, realizat în urmă cu 175 de ani.
Este vorba despre o ladă din lemn de brad, pictată manual, în care proprietarii își țineau obiectele de valoare. Lada are un zăvor metalic zdravăn, acționat cu cheie.
Și chiar dacă cineva ar fi reușit să deschidă lada, banii nu se aflau la vedere, ci erau bine dosiți. „Una dintre lateralele lăzii se ridică, iar în partea de jos se află un sertar. În fapt, lada are un fund dublu, iar accesul la acesta se face din lateral”, spune muzeografa Raluca Iluț.
Pereții și capacul lăzii sunt pictați manual, cu motive florale românești. „Structura are influențe săsești, întrucât respectă modelul lăzilor tradiționale ale acestei comunități”, mai adaugă Raluca Iliuț, care ne și traduce inscripția de pe peretele frontal, realizată cu caligrafie chirilică: „„Această lăduță sau isprăvit în luna lui Fevruarie în 18 zile 1850”.
Odată deschis capacul lăzii, peretele din laterala stângă culisează în sus, descoperind astfel accesul spre sertarul aflat în fundul dublu. „Aici țineau banii, monede sau bancnote”, mai spune Raluca Iliuț arătând spre ascunzătoarea secretă a înaintașilor noștri.
Mihai POP