Pe strada Bastionului din Sibiu, la o aruncătură de băț de centrul orașului, o clădire frumoasă, cu arcade înalte, atrage privirile trecătorilor care urcă din Orașul de Jos spre Parcul Astra.
Multă lume știe că aici a funcționat „Leagănul de copii”, iar în prezent destinația clădirii construite la 1877 nu a fost modificată substanțial, ea rămânând în continuare în domeniul ocrotirii sociale.
Recent reabilitat, Centrul de zi de recuperare pentru copilul cu dizabilități „Răzvana” din cadrul Complexului „Prichindelul”, va oferi numeroase servicii, printre care recuperare medicală, terapie psihologică, logopedie, kinetoterapie, dar și consiliere și suport pentru familiile micilor beneficiari.
Iar dacă aceste servicii vizează în special trupul și mintea copiilor, trei tinere s-au gândit și la zâmbetele și sentimentul de siguranță pe care aceștia trebuie să-l aibă atunci când trec pragul centrului.
„Am luat pensulele, tuburile de culori și ne-am pus pe treabă. Au fost niște săptămâni minunate”, spune Daniela Aron, cea care a avut ideea picturilor destinate copiilor.
Daniela este manager de caz la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Sibiu, instituție în administrarea căreia se află și Centrul de zi „Răzvana”.
Chiar dacă a absolvit Dreptul, Daniela a îndrăgit pictura. Așa se face că, odată cu studiile universitare, a urmat și cursurile Școlii Populare de Artă și Meserii Sibiu.
„În proiectul de la „Răzvana” mi-au fost alături două prietene dragi: Bianca, o specialistă în restaurarea picturilor, și Gabriela, economistă cu vocație de artist. Am vrut să lăsăm ceva frumos în urma noastră. Zâmbetele copiilor vor da măsura reușitei noastre”, spune Daniela, care nu-și dorește „reclamă”, pe motiv că gestul făcut alături de prietenele sale a fost unul voluntar: „Binele nu costă nimic, necesită doar suflet”.
Rând pe rând, pereții centrului au devenit un șevalet uriaș. Un soare cald și generos, un nor pufos, un copac plin cu mere, pajiști înflorate și chiar o rachetă lansată spre Saturn reușesc să provoace privitorului o senzație de bine, de regăsire a copilăriei.
Iar celor care nu au avut șansa unei copilării fericite, le aduce un motiv în plus pentru a face un pas înainte.
„A fost un proiect la care au lucrat un colectiv de specialiști din cadrul DGASPC Sibiu. Sub îndrumarea unui psiholog, am stabilit culorile, care au o nuanță pală, caldă. Ele transmit bucuria, visarea, creează o lume de basm”, spune Daniela care, alături de cele două prietene, a muncit câte 4 ore pe zi, timp de 3 săptămâni.
Curtea în care se află clădirea galbenă, cu arcade înalte, construită în capătul străzii Bastionului, se va umple în curând cu copii. Fie că sunt din centrele de ocrotire sau din comunitate, toți vor avea șansa de a fi sprijiniți pe calea recuperării medicale și psihologice. „Au făcut o treabă minunată, drept pentru care le mulțumim. Am reușit să acoperim o parte din costurile legate de vopseluri, însă munca, dăruirea și talentul pe care colega noastră și cele două prietene ale sale le-au alocat acestui proiect sunt neprețuite”, a declarat Liliana Agârbiceanu, director general al DGASPC Sibiu.
Centrul de zi de recuperare pentru copilul cu dizabilități „Răzvana”, din cadrul Complexului „Prichindelul”, a fost reabilitat și modernizat printr-un parteneriat al Consiliului Județean Sibiu și DGASPC Sibiu, în urma căruia au fost obținute 4,63 milioane lei din fonduri nerambursabile alocate prin POR 2014-2020, la care administrația județeană a contribuit din bugetul propriu cu aproape 880 mii lei.
Capacitatea centrului este de 74 de locuri și se estimează că în luna decembrie a acestui an va fi operaționalizat.
Pe lângă noile dotări ale centrului, micii beneficiari vor avea parte și de numeroase picturi făcute din sufletul mare al celor trei prietene.
Mihai POP