Tratamente speciale pentru animalele de la Zoo, în sezonul rece. Adăposturi cu încălzire și suplimente în hrană

Acasa >

Articol

Schimbările de temperatură, la venirea toamnei, nu ne afectează doar pe noi, oamenii, ci și pe animalele de la Grădina Zoologică. Dacă, pe timpul verii, când canicula era în toi, animalele beneficiau de tratamente speciale, precum sisteme de pulverizare cu apă, șanțuri cu apă și hrană rece, chiar congelată, în sezonul rece au nevoie de alte condiții.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Reporterii TRIBUNEI au stat de vorbă cu medicul veterinar Liviu Todescu, acesta menționând că printre animalele care necesită pregătiri mai speciale în perioada rece se numără zebrele, antilopele, maimuțele, papagalii, porcii spinoși, berzele și cocorii. Toate aceste animale au adăposturi încălzite cu monitorizarea zilnică a temperaturii ambientale. În ceea ce privește hrana, animalele primesc suplimentar concentrate, legume, fructe și vitamine în apă sau hrană. 

Peste 300 de „locatari” la Zoo Sibiu

Grădina Zoologică din Sibiu are în total 317 animale reprezentând 82 de specii. Anul acesta, aici au fost aduși doi lupi albi, doi pui de râs, două bufnițe mari, șapte lebede negre, două lebede albe și o femelă de alpaca. După spusele veterinarului animalele care primesc tratamente mai „speciale” sunt tigrul alb, zebra și puii de râs.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Tigrul alb mascul așteaptă îngrijitorul aproape în fiecare dimineață ca să primească o mică atenție, o bucată de carne. Zebra este obișnuită să primească supliment un morcov, iar puii de râs așteaptă o mică mângâiere și 10 minute de joacă”, spune Todescu.

În urma unor observații, s-a ajuns la concluzia că cele mai îndrăgite de vizitatori sunt maimuțele, tigrii, ratonii, leii, urșii, lupii albi, dar și zebra, antilopa și papagalii.

Vom avea în viitor la zoo și alte animale

Reprezentanții Grădinii Zoologice din Sibiu își doresc ca, în viitor, să extindă atât cât le permite spațiul, colecția de exemplare și specii.

„Discuții avem cu alte grădini zoologice, dar încă nu avem nimic sigur. Dorința noastră este de a îmbunătăți permanent colecția Grădinii Zoo cu noi exemplare și specii de animale în funcție de spațiul existent”, a adăugat Liviu Todescu.

Copiii și-ar dori să vadă în viitor și alte animale pe care, altădată, le-ar fi putut întâlni la circ, însă cum în țara noastră reprezentațiile cu animale nu mai sunt permise…

I-am întrebat pe câțiva pe care i-am întâlnit în periplul nostru pe aleile Grădinii Zoologice, hoinărind de la un „locuitor” la altul, ce animale și-ar dori să vadă în viitor în această oază a necuvântătoarelor. Elefanți, urși panda, acvarii cu pești exotici au fost cele mai des primite răspunsuri.

Însă, conform doctorului Todescu, și acestea ar avea nevoie de condiții speciale. Există totuși șansa ca, într-un viitor apropiat, Grădina Zoo de la Sibiu să aibă câteva specii noi de insecte mari, inclusiv tarantule și scorpioni.

„Pentru unele animale, de exemplu elefanții sau urșii panda, este nevoie de condiții speciale, noi amplasamente, o calificare riguroasă a personalului zoo. Acvarii avem, ceva mai micuțe, ce-i drept. Și o să mai instalăm câteva, cu diferite specii de pești exotici. Momentan nu avem un spațiu suficient de mare pentru un acvariu mai mare. În situația în care o să amenajăm un spațiu nou, există posibilitatea de a avea scorpioni, tarantule și alte câteva diferite specii de insecte”, a mai spus doctorul veterinar de la Zoo.

Ne-am întrebat și ce se întâmplă pe perioada iernii cu bărcile de pe lac, dacă doritorii de o plimbare vâslind sau pedalând mai pot beneficia de așa ceva.

„Pe perioada de iarnă, bărcile sunt scoase de pe lac, sunt protejate și recondiționate, iar accesul este interzis pe lac pentru înot sau patinaj”, a concluzionat Todescu. 

Foto: Răzvan NEGRU

 

Autor
27 octombrie 2024 la 16:24

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 18 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit