Transmisioniștii militari au aniversat 150 de ani în Armata României

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Înaintea unui moment deosebit de important în drumul lor către succesul și împlinirea profesională, ca viitoare cadre militare ale Armatei României, elevii de la programele de studii postliceale, formare maiștri militari și formare subofițeri ai SMMMSCTIAC de la Sibiu au marcat – alături de suflarea transmisioniștilor militari – cei 150 de ani de existență a structurii de comunicații și informatică din Armata României.

 

Totul a început în anul 1873

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Chiar dacă filele existenței acestei structuri militarea consemnează arhivistic înfiinţarea unei secţii de telegrafişti militari în cadrul Batalionului de geniu al Armatei României, marcând astfel apariţia transmisiunilor militare, se impune a specifica că înainte de semnarea în 1873 de către principele Carol a Decretului nr. 1303, în anul 1855, era înfiinţată o şcoală în care au absolvit primii şapte telegrafişti, printre ei numărându-se și căpitanului Grigore Giosan, comandantul companiei de săpători minari, întemeietorul primei şcoli de telegrafie militară. Acesta alături de camarazii din cele patru secţii de telegrafie au trecut în anul 1877 în subordinea directă a Marelui Cartier General Român. După încheierea Războiului de Independenţă (1877-1878), au fost organizate specialităţi militare distincte, având în componenţă telegrafişti, telefonişti, curieri etc. care asigurau legăturile cu infanteria, artileria și cavaleria. La 1 iulie 1942, transmisiunile au fost separate de arma geniului, prin înfiinţarea Comandamentului Transmisiunilor a şcolilor de ofiţeri şi subofiţeri dar şi a Centrului de instrucţie al transmisiunilor. În anul 1993 este constituit Comandamentul Transmisiunilor, Informaticii şi Electronicii, prin contopirea Inspectoratului General al Transmisiunilor cu Direcţia Informatică şi Automatizarea Conducerii Trupelor şi Secţia Luptă Radioelectronică, ambele din structura Marelui Stat Major. În 1997 se constituie Comandamentul Transmisiunilor în urma reorganizării Comandamentului Transmisiunilor, Informaticii şi Electronicii, context în care a fost înființată Direcţia Comunicaţii şi Informatică din Statul Major General. Aceasta începând cu amul  2006 și-a schimbat denumirea în Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.

 

Misiunea în zilele noastre

 

Acum ”Școala de instruire pentru comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică”, subordonată Comandamentului Comunicaților și Informaticii, participă la formarea inițială și asigură formarea continuă în arma comunicații și informatică a resursei umane din Ministerul Apărării Naționale, din alte instituții cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, din instituțiile responsabile cu managementul riscurilor, precum și din alte ţări membre NATO, UE sau partenere. Rolul ei este deosebit de important mai ales în actualul context, dar și în raport cu evoluția domeniilor comunicațiilor, tehnologiei informaţiei și apărării cibernetice, una extrem de dinamică, atât la nivel conceptual cît și structural, mai alesc că soluțiile tehnice oferite sunt tot mai diverse. Un exemplu ne este oferit de un „smart phone” apărut anul trecut care este deja învechit, conceptul „cloud” este tot mai des folosit și aproape nu mai putem discuta despre comunicații fără să gândim totul la nivel rețea. În acest sens,  din punctul de vedere al comunicațiilor și tehnologiei informaţiei, putem afirma că suntem deplin compatibili și interoperabili cu statele membre NATO și UE, lucru vizibil în teatrele de operații coroborat cu specialiști români foarte buni în domeniu. Potrivit Comandantului Școlii de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică ”Acesta este momentul în care Școala de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică își face simțită prezența, ca unica instituție de învățământ de la nivelul Ministerului Apărării Naționale, care asigură formarea și perfecționarea specialiștilor din domeniul comunicațiilor și tehnologiei informaţiei, valorificând întreaga tradiție a învățământului militar în armă”. 

 

Cadrul festivității 

 

Sărbătorirea anului în care Carol a aprobat înființarea secției de telegrafiști a constituit pentru cei din Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică împreună cu cei din Școala de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică un prilej de a organiza o ceremonie cu totul aparte în cadrul instituției. În acest context aniversar au fost înmânate diplome și premii elevilor militari pentru rezultatele deosebite obținute în cadrul competițiilor sportive, în anul de învățământ 2022-2023 la disciplina Educație Fizică Militară. La sesiunile de comunicări științifice au fost oferite distincții cadrelor militare și personalului civil din cadrul celor două școli din partea Secției Militare a Asociațiunii „ASTRA” de către domnul col. conf. univ. dr. Laviniu Bojor și din partea Asociației Ofițerilor în Rezervă din România de către domnul lt. (rz) conf. univ dr. Virgil Nicula. Totodată, comandantul Școlii de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, col. ing. Gheorghe Șerban i-a mulțumitlt.col. Laurențiu Atanasiu, reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu, pentru sprijinul acordat în organizarea și desfășurarea competițiilor sportive și i-a înmânat placheta școlii în semn de recunoștiință. Ceremonia a continuat cu depuneri de coroane la Monumentul Eroului Transmisionist din incinta instituției și s-a încheiat cu defilarea cadrelor și elevilor militari.

 

Autor
17 iulie 2023 la 18:56

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 2 ore
Mii de sibieni, la bisericile din oraș. Klaus Iohannis printre ei
Mii de sibieni au participat la slujba de Înviere, la bisericile din centrul orașului și din cartiere. Dacă...
Actualitate
1 min de citit
acum 7 ore
VIDEO: Lumina Sfântă a ajuns pe Aeroportul din Sibiu
Lumina Sfântă a ajuns în această seară cu o aeronavă de mici dimensiuni pe Aeroportul Internațional Sibiu, iar...
Actualitate
1 min de citit
acum 8 ore
Să nu uităm: Paştele trist din 2020, când oamenii nu au putut lua lumină
Au trecut cinci ani, respectiv patru, de când România a trăit una dintre cele mai urâte perioade ale...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit