Transfăgărășanul sărbătorit la Biblioteca ASTRA: „Este considerat unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume”

Acasa >

Articol

Seria de dezbateri din cadrul „Conferințelor ASTRA”, a început vineri după-amiaza, în spațiul American Corner de la Biblioteca ASTRA. Inițiativa a avut ca scop promovarea dialogului deschis pe diverse teme, precum istorie, cultură, politică și actualitate.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tema primei dezbateri a fost „Transfăgărășan – 50 de ani de la inaugurare” dedicată celui mai impresionant și spectaculos proiect  din România, finalizat în doar 4 ani.  În cadrul evenimentului au fost prezenți lect.univ.dr. Mihai Rusu, în cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu; dr. Valer Cosma, managerul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” Sibiu și dr. Răzvan C. Pop, managerul bibliotecii ASTRA, care au discutat despre istoria construcției, impactul economic și turistic al proiectului.

Dr. Valer Cosma, managerul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga”  consideră că acestă infrastructură este mai mult decât un simbol pentru țara noastră:  „Transfăgărașnul este văzut mai mult decât un simbol, este un mod de a construi infractrucutură de impact în comparație cu ce se întâmplă astăzi”.

Discuțiile au fost întreținute de directorul bibliotecii Răzvan Pop, care a spus că este dificil să construiești o astfel de infrastructură care să fie considerată unul dintre cele mai frumose drumuri din lume: „Astăzi este mult mai greu să construiești o infrastructură asemenătoare. Transfăgărășanul are și câteva povești nespuse, inclusiv victimele acelor lucrări. Este considerat unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Neliniștea cu privire la acest proiect se crează din cauza asocierii cu regimul comunist și a victimelor produse în urma lucrărilor de pe șantier.

„Fără îndoială este un simbol, dar este un simbol special, controversat, ambivalent unei moșteniri contestate a regimului comunist. Acest simbol e construit pe două dimensiuni, pe o mândrie națională, o realizare măreață e regimului, devenind un simbol în reperul geografic. Totuși există o neliniște în a discuta despre originea proiectului și despre asocierea intima a Transfăgărașanului cu regimul comunist”, a transmis lect.univ.dr. Mihai Rusu, în cadrul conferinței.

Autor
20 septembrie 2024 la 19:14

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit