Tradițiile de iarnă din Gârbova – o moștenire care unește generațiile

Acasa >

Articol

Într-o atmosferă încărcată de emoție și autenticitate, peste 120 de oameni s-au adunat la evenimentul „Tăiatul porcului la Gârbova”, o sărbătoare dedicată păstrării și transmiterii obiceiurilor de iarnă care definesc identitatea satului românesc. Evenimentul a fost gazduit de zona de agrement „La Ponton the Lake”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Colindele – sufletul sărbătorilor de iarnă în Reciu

În satul Reciu din comuna Gîrbova, Crăciunul începe cu sunetul inconfundabil al colindelor străvechi, păstrate cu sfințenie de „Feciorii satului de la Reciu”. An de an, odată cu începutul Postului Crăciunului, tinerii se adună seara pentru a repeta colindele transmise din generație în generație.

„Aceste colinde au o valoare inestimabilă pentru noi. Ele sunt o moștenire care ne leagă de rădăcinile noastre. Sunt cântece pe care nu le mai găsim în alte părți, unice pentru Reciu, iar păstrarea lor este o datorie sfântă”, a declarat părintele Ioan Burja, preotul paroh.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Printre colindele unice de la Reciu se numără „Sus în plaiul muntelui”, „Zboară un pui de porumbel” și „Bună seara gazde-n casă”.

Colindele aduc bucuria Crăciunului autentic și transmit valorile ospitalității, credinței și comunității.

Tăiatul porcului – un ritual al unității familiale

Un alt obicei de iarnă încărcat de semnificație este tăiatul porcului, eveniment care reunește comunitatea în preajma Crăciunului. La Gârbova, tradiția continuă să fie celebrată și în acest an cu emoție și bucurie.

„De copil îmi amintesc cum acest moment aducea familia împreună. Era mai mult decât un obicei gospodăresc, era un prilej de bucurie, de a ne aduna și de a ne reaminti cine suntem. Astăzi, când mulți apelează la produsele din comerț pentru ca ne este mai simplu asa, simțim riscul să pierdem legătura cu această moștenire. Prin acest eveniment vrem să încurajăm oamenii să se întoarcă la tradiții, să-și regăsească rădăcinile și să le transmită mai departe copiilor lor”, a declarat Cosmin Vîlcu, organizatorul evenimentului.

Obiceiurile de iarnă – puntea dintre trecut și viitor

Atmosfera de sărbătoare a fost completată de spectacolele oferite de colindători, ansambluri folclorice și interpreți de muzică populară și ușoară. Invitații, fascinați de magia evenimentului, au descoperit tainele colindatului și frumusețea preparatelor tradiționale: jumări, ceaun de porc cu mămăliguță și porc la proțap.

Astfel de evenimente demonstrează că tradițiile nu sunt doar simple obiceiuri, ci adevărate lecții despre rădăcinile și valorile noastre. Ele unesc generații, oferindu-le celor mai tineri oportunitatea de a cunoaște și duce mai departe moștenirea strămoșilor.

În comuna Gârbova, sărbătorile de iarnă nu sunt doar un prilej de bucurie, ci și o declarație de iubire pentru tradițiile care definesc identitatea poporului român.

Autor
07 decembrie 2024 la 19:26

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit