TOȚI OCHII PE QATAR! (1) Primul turneu final care are loc iarna și ultimul cu 32 de echipe

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Qatarul este, pentru o lună, în atenția tuturor iubitorilor fotbalului de pe Mapamond. Ediția a XXII-a a Cupei Mondiale este una atipică, din cauza căldurii sufocante în timpul verii, în Qatar, partidele fiind mutate iarna.

Aceasta este primul turneu final al Cupei Mondiale care are loc în lumea arabă şi al doilea desfăşurat în întregime în Asia, după cel din 2002, din Coreea de Sud şi Japonia.

În plus, turneul din Qatar va fi ultimul cu 32 de echipe participante. Din 2026, vor participa 48 de ţări la turneul final al Cupei Mondiale, găzduit împreună de Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Trei sferturi dintre echipe, prezente și la precedentul Mondial

 

În urma meciurilor din preliminarii, la care au participat 211 ţări din cele şase confederaţii continentale ale FIFA, s-au calificat Australia, Iran, Japonia, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Camerun, Ghana, Maroc, Senegal, Tunisia, Canada, Costa Rica, Mexic, Statele Unite ale Americii, Argentina, Brazilia, Ecuador, Uruguay, Belgia, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Elveţia şi Ţara Galilor.

Dintre cele 32 de naţiuni calificate, 24 au fost prezente şi la turneul final din 2018, în Rusia.

 

Finala, chiar de Ziua Națională a Qatarului

 

Meciul de deschidere al turneului final al Cupei Mondiale 2022 s-a disputat aseară, între Qatar şi Ecuador, pe Stadionul ”Al Bayt” din Al Khor.

Cele 64 de partide se vor desfășura pe 8 stadioane din tot atâtea oraşe: ”Al Bayt Stadium” Al Khor (60.000 de locuri), ”Lusail Stadium” din Lusail (80.000), ”Ahmad Bin Ali Stadium” din Umm Al Afaei (40.000), ”Al Janoub Stadium” din Al Wakrah (40.000), ”Al Thumama Stadium” din Al Thumama (40.000), ”Education City Stadium” din Al Rayyan (40.000), ”Khalifa International Stadium” din Aspire (40.000) și ”Stadium 974” din Ras Abu Aboud (40.000 de locuri).

Datorită distanţelor relativ scurte dintre arenele din jurul oraşului Doha, suporterii au posibilitatea de a viziona mai multe meciuri pe zi la turneul final.

Sistemul de desfășurare al turneului final este identic cu cel de acum 4 ani, din Rusia. Se vor disputa 64 de meciuri în total. Primele două echipe clasate în fiecare grupă se vor califica în faza optimilor de finală. Fazele grupelor sunt programate între 20 noiembrie și 2 decembrie.

Optimile de finală se vor juca între 3 şi 6 decembrie, sferturile se vor disputa pe 9 şi 10 decembrie, iar semifinalele, pe 13 şi 14 decembrie.

Finala va avea loc pe 18 decembrie, iar finala mică, ce va stabili ocupanta locului 3, se va juca o zi mai devreme.

Finala urmează să aibă loc pe 18 decembrie, de Ziua naţională a Qatarului, pe ”Lusail Stadium”.

 

Italia și Rusia, marile absente

 

De patru ori campioană mondială şi campioana europeană en-titre, Italia nu a reuşit să se califice pentru a doua oară consecutiv la un turneu final al Cupei Mondiale. Gazda anterioară a Cupei Mondiale, Rusia, a fost descalificată din competiţie.

 

Mascota La'eeb, ”recunoscută pentru spiritul tânăr”

 

Mascota oficială a turneului a fost dezvăluită pe 1 aprilie, anul acesta, cu ocazia stabilirii componenței grupelor de la turneul final. Numele său este La'eeb, un cuvânt arab ce înseamnă ”jucător super talentat”.

Custom Image

”La'eeb va fi recunoscut pentru spiritul lui tânăr. Împarte bucurie şi încredere peste tot pe unde merge. La'eeb vine dintr-o lume paralelă, unde trăiesc mascotele turneului. Este o lume în care ideile şi creativitatea formează personajele care trăiesc în mintea fiecăruia”, a explicat FIFA pe site-ul oficial, conform Agerpres.

 

Alte premieri: mingea ”Al Rihla” și o coloană sonoră completă în loc de imnul oficial al turneului

 

Mingea oficială a turneului final din Qatar se numește ”Al Rihla”, cuvânt care, în limba arabă, înseamnă ”călătorie”. Balonul a fost realizat de Adidas și organizatorii l-au prezentat în primăvară, la sfârșitul lunii martie, conform agenţiei EFE. Mingea este prima din istoria Cupei Mondiale fabricată exclusiv din vopseluri şi cleiuri pe bază de apă.

În plus, pentru prima oară a fost lansată o coloană sonoră oficială completă a Cupei Mondiale FIFA, în loc de o singură melodie oficială.

Prima melodie a albumului este ”Haya Hayya (Better Together)”, interpretată de Trinidad Cardona, Davido şi Aisha, a doua este ”Arhbo”, cântată de Gims şi Ozuna, iar cea de-a treia treia melodie, ”Light The Sky”, interpretată de Nora Fatehi, Manal, Rahma Riad şi Balqees.

 

Fluieră și femei(le)

 

Și, o altă premieră pentru un turneu final masculin al Cupei Mondiale este dată de faptul că, la centru, vor fi prezente și femei arbitru.

Printre cei 36 de ”centrali” se numără Stéphanie Frappart (Franţa), Salima Mukansanga (Rwanda) şi Yoshimi Yamashita din Japonia.

De asemenea, sunt şi trei arbitri asistenţi de sex feminin, Neuza Back (Brazilia), Karen Díaz Medina (Mexic) şi Kathryn Nesbitt (SUA).

FIFA a desemnat, pentru acest turneu final, 36 de arbitri, 69 de arbitri asistenţi şi 24 de arbitri asistenţi video.

În Qatar sunt prezenţi şi trei arbitri români, ”centralul” Istvan Kovács, Ovidiu Artene şi Vasile Marinescu, asistenţi.

 

Germania ar putea-o egala pe Brazilia

 

Brazilia deţine cinci titluri mondiale, obținute la edițiile din 1958, 1962, 1970, 1994 şi 2002). Sud-americanii sunt secondați de Italia (1934, 1938, 1982 şi 2006), națională absentă din Qatar, şi Germania (1954, 1974, 1990 şi 2014).

Potrivit site-ului oficial al FIFA, în clasament urmează Uruguay (1930, 1950), Argentina (1978, 1986) şi Franţa (1998, 2018) cu câte două titluri mondiale.

O singură dată au ajuns campioane mondiale Anglia (1966) şi Spania (2010).

Brazilia deţine primul loc în clasamentul pe echipe, cu 237 de puncte obţinute la turneele finale ale Cupei Mondiale în cele 109 meciuri jucate, fiind urmată de Germania (221 puncte, 109 meciuri) şi Italia (156 puncte, 83 de meciuri).

 

Despre Qatar

 

Statul Qatar este situat pe coasta estică a Peninsulei Arabice, având o suprafaţă de 11.521 kilometri pătrați şi capitala la Doha, notează www.mae.ro, citat de Agerpres. Are o populaţie de 2,7 milioane de locuitori, potrivit worldpopulationreview.com.

Clima este aridă, deşertic-subtropicală, cu temperaturi ridicate, situate între 25°C şi 46°C) şi umiditate mare pe perioada verii.

Pe perioada iernii, precipitaţiile sunt reduse.

Împărţirea administrativă este formată din opt municipalităţi. Alte oraşe importante sunt Al Wakrah, Al Khor, Al Shamal, Dukhan, Msaieed, Ras Laffan.

Limba oficială este araba, iar limba recunoscută şi utilizată este engleza.

Religia oficială este islamul, iar moneda naţională este rialul qatarez (QAR).

 

 

 

Autor
20 noiembrie 2022 la 14:33

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
CSU Sibiu pierde la diferență de o posesie pe terenul Rapidului după un final dezamăgitor. Pipkins putea aduce victoria în ultima secundă
Baschetbaliștii sibieni au pierdut, în Vinerea Mare, cu 72-70 pe terenul giuleștenilor, în antepenultima etapă din sezonul regular....
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
S-a încheiat sezonul regular în cele două serii sibiene ale Ligii a V-a. Echipele din Loamneș, Cristian, Păuca și Ocna Sibiului luptă pentru promovare
Odată cu meciurile etapei a XIV-a, disputate duminica trecută, s-a încheiat sezonul regular în cele două serii sibiene...
Actualitate
1 min de citit