Articol
Pandemia a dat bătăi de cap oricărui cetățean, dar cât timp am fost în stare de urgență am avut senzația că trăim într-un oraș sigur, fără violență și fără accidente rutiere, fără pierderi de vieți omenești. Ieșirea din această stare de urgență a făcut ca numărul agresiunilor, a faptelor antisociale, să crească.
În raportul întocmit pentru anul 2021, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție arată că față de anul 2020, când mișcarea populației a fost restricționată, se observă o ușoară creștere a criminalității sesizate, determinată și de creșterea mobilității populației.
„Astfel, în anul 2021 se înregistrează un trend ascendent al infracţionalităţii sesizate la nivelul județului Sibiu, cu o creștere de 10,2%, per total”, se arată în raport.
Violența s-a mutat în stradă
În doar câteva zile, în Sibiu au avut loc fapte cu violența în stradă. Doi tineri au fost înjunghiați aparent fără motiv.
În urma analizei situației realizate de specialiștii IPJ Sibiu, rezultă o creștere a criminalității stradale cu 11% a numărului de infracțiuni stradale sesizate în 2021 față de 2020. Nu au fost comise infracțiuni de omor sau tentative la infracțiunea de omor în mediul stradal. Au crescut însă infracțiunile de furt cu 35 de fapte, iar cele de tâlhărie cu 6 fapte.
Infracţionalitatea sesizată contra persoanei a crescut în anul 2021 cu 8,72%, infracţionalitatea de mare violenţă a crescut cu 5 fapte.
Fapte izolate
Întrebat despre ultimele cazuri de violență din municipiul Sibiu, șeful IPJ Sibiu, Tiberiu Iulian Ivancea, spune că acestea „reprezintă cazuri izolate, nefericite și reprobabile”.
„Nu sunt reprezentative și nu caracterizează climatul de ordine și siguranță publică din municipiul Sibiu”, spune șeful IPJ Sibiu, într-un răspuns transmis presei.