Articol
Temperaturile neobișnuit de mari din această toamnă i-au făcut pe mulți sibieni să uite de schimbul anvelopelor de iarnă. În aceste condiții, odată cu răcirea vremii din ultima săptămână, cele mai căutate locuri din oraș sunt vulcanizările. Angajații de aici lucrează la foc automat, pentru că numărul solicitărilor a crescut brusc. La unele ateliere se lucrează pe bază de programare, clienții așteptând și câteva zile pentru a-și putea schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă.
Sibienii se grăbesc să își schimbe cauciucurile de teamă că temperaturile vor scădea, dar și pentru că sunt pasibili de amenzi în cazul în care o răcire accentuată a vremii i-ar prinde fără anvelopele de iarnă montate pe roțile mașinii.
Cauciucuri și servicii mai scumpe
Cum era de așteptat, nici anvelopele și serviciile de vulcanizare nu au scăpat de valul scumpirilor din ultima vreme. Prețurile au crescut, în medie, cu 10-20%, atât pentru cauciucuri, cât și pentru serviciile prestate în unele ateliere de vulcanizare. Pentru schimbarea anvelopelor sibienii plătesc între 60-150 de lei, în funcție de complexitatea serviciilor (schimb de anvelope, schimb de anvelope cu tot cu jante, echilibrat roți etc.), de atelierul la care aleg să meargă. La unele dintre vulcanizări pot fi cumpărate și anvelope. Prețul lor e mai mare decât anul trecut, dar creșterea e întâlnită peste tot, atât în magazinele și depozitele clasice, cât și în cele on line.
Soluția ”all season” câștigă teren
Cauciucurile de tip ”all season” devin o opțiune pentru tot mai mulți proprietari de mașini. ”Până acum câțiva ani mi se păreau o prostie, dar mi-am dat seama că anvelopele pentru toate anotimpurile sunt o variantă bună dacă nu faci mulți kilometri. Eu merg mai mult prin oraș și atunci mă descurc bine cu ele”, spune un sibian care a renunțat la schimburile de sezon. Reorientarea multora către anvelopele ”all season” este susținută și de iernile cu tot mai puțină zăpadă. Făcând un calcul, luând în considerare durata de folosință a fiecărui tip de anvelope vom constata că nu există mari diferențe în privința costurilor, economisindu-se doar timp și plata serviciilor de schimbare a cauciucurilor. Totuși, pentru cei care circulă în zone de munte sau pe distanțe lungi sunt recomandate, pentru mai multă siguranță, anvelopele de iarnă. ”Niciodată un cauciuc de toate anotimpurile nu se va comporta ca unul de iarnă pe zăpadă sau gheață. E foarte important să fie un cauciuc de bună calitate, să aibă toate proprietățile specifice. Dacă circuli prin oraș, în locuri ușor accesibile, e în regulă să faci compromisul ”all season”, dar dacă mergi în zone de deal sau munte, unde vremea e schimbătoare, e mai sigur un cauciuc de iarnă. E valabil și pentru cei ce merg pe distanțe mari, pentru că la Sibiu poate e soare, dar dacă mergi la Baia Mare acolo poate fi zăpadă. În oricare dintre situații recomand să nu se facă rabat la calitate pentru că anvelopele sunt extrem de importante, deși mulți pun preț pe alte componente ale mașinii”, explică un comerciant de anvelope.