Toamna pe ziuă prin Târgul de Crăciun. Dacă ai venit să spargi bani, nu e revoltător de scump

Acasa >

Articol

Ştiu că unii plătesc bine ca să ajungă şi ca să fie în perioada asta, la Sibiu, din motive de atracţia sezonului local: Târgul de Crăciun. Ştiu şi că e o competiţie ghiolbănească, tipic mărgineano-oltenească în care egoul bubuie ca petardele seara prin Hipodrom (da, au început, poate nu ştiaţi) între târgul din Sibiu şi omologul din Craiova şi că târgurile acestea au destul de puţin legătură cu Sărbătoarea Naşterii Domnului. Ştiu că acum sunt, prin ţară, persoane şi familii care îşi amintesc, subit, că au rude mai apropiate sau mai distanţate care stau, definitiv sau flotant, la Sibiu. Ideale ca să găzduiască pe considerentul "că aşa e bine să te ţii de neam", pe cel venit de departe, ca trubadurii din cântecul "Om bun" al trupei Sfinx. Ştiu şi ce bucurie e pe gazde. Ştiu şi că acum, de cum se lasă noaptea, lumea se adună din cele patru puncte cardinale şi nouă artere principale ale Sibiului ca să vadă cum e la târgul din Piaţa Mare, care anul acesta s-a întins şi în pieţele Mică şi Huet.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Poate că ţie, ca localnic ţi s-a cam luat şi dacă nu s-a întâmplat asta, o sa ai timp să ţi se ia, că e abia finele lui noiembrie iar până la Crăciunul adevărat mai e destul. Dar hai să ne gândim că asta cu târguri şi becuri e un magnet pentru turişti, contribuie la imaginea şi atractivitatea oraşului. Dar nu te autoiluziona, ţie oricum îţi va creşte taxa de salubrizare, vei respira tot praf de la superşantiere şi aer împuţit de la orice, asta ca să nu te mai chinui tu să cauţi să afli ce maramite avantaje ai că stai în Sibiu. 

Aşadar am mers la târg pe ziuă din simplul motiv că târgul funcţionează şi pe ziuă, chiar dacă e mai părăsit. 

Ceva mai lărguţ decât înainte, dar cam tot la fel

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Trecem peste faptul că suntem pe la finele lui noiembrie, dar noi ne plimbăm printr-un târg de Crăciun. Şi peste faptul că ne amintim de anul 2021, cu gardul acela odios şi stupid care apăra aşa, "pe ştiinţă", categoria superioară cu certificat verde de agresiunea monştrilor care nu au vrut să se capseze. Sau de coada ceauşistă, a supuşilor care aşteptau docili să li se "dea drumul" la admirat becuri şi băut vin fiert. Acum am venit doar să vedem şi atât. Şi am văzut.

Am văzut de exemplu, că locul e mai, cum să zic, respirabil. Adică e loc de umblat şi altfel decât încolonat în grămadă dezordonată care se deplasează, în masă, în sensul invers acelor de ceasornic, aşa cum era în anii trecuţi.

 

De ce nu mai e înghesuit? Păi, s-a renunţat la trenuleţul pe şine şi la carusel, care au fost mutate în Piaţa Mică. Astfel, ai loc mai mult de întors şi de schimbat direcţia, nemaifiind obligat să te freci de toţi călătorii de acolo.

În rest, la prima vedere, în Piaţa mare nu e nimic nou în sens, cum să zic, revoluţionar, ci e doar mutat dintr-o parte în alta. Căsuţa lui Moş Crăciun fostă a lui Moş Vaccinilă e tot acolo. Scena pentru posibile programe artistice, dar mai ales pentru poze de grup e tot acolo cu bineînţeles veşnica expresie "Crăciun magic". Rampa pentru văzut de sus (că "belvedere" nu ai cum să-i spui, că nu are înălţimea propice, e schimbată şi amplasată în alt loc. Patinoarul e mutat şi el, spre partea de capăt-mijloc, cum te uiţi spre Magheru-Avram Iancu. Parcă nu mai sunt chiar atâtea reclame la Ferrero Rocher ca anul trecut. Roata s-a mutat din dreapta în stânga, cum vii dinspre centru. În rest, căsuţele aceleaşi, produsele posibil mai diferite, preţurile aşa şi aşa. Şi o cabină "Fun Photos for Xmas".

Un detaliu pe care l-am apreciat e că placa memorială amplasată în amintirea celor căzuţi în 1989 este mult mai protejată decât cred, în toate celelalte ediţii ale târgului. Adică e loc în jurul ei. A, că turistu' calcă pe ea că i se rupe, e altă poveste. Muzica, cel puţin în timpul prezenţei mele acolo, era ceva americănesc, din seria "Best of Christmas", un fel de funky de anii '70 în care am auzit, ceva cu "Christmas".

Bradul e tot chestia aia conică (era să scriu "comică", nu că n-ar fi) cu globuri, care poate fi orice. O accept doar pentru că mi s-ar rupe inima să se taie un copac sănătos pentru o fiţă locală de sezon. Oricum se defrişează la Sibiu de i-ar trebui schimbat numele din Hermann- în Gaterstadt.  

A, Ieslea IAR nu e acolo. Deşi departe de credinţa mea ortodoxă ca reprezentare, era, totuşi, un element care îţi amintea că sărbătoarea şi implicit târgul Crăciunului nu e doar becuri, muzici de sezon, îndopare şi brad. Acum, cu ea lipsă la apel, e clar că cele două subiecte sunt complet diferite şi au prea puţine în comun.   

Târgul de Crăciun e pentru turişti

Oficial sunt 120 de comercianți în târg, fiecare căutând să ofere ceva pe placul vizitatorului, nu atât din dragoste pentru el, ci ca să bage banul. Oricum nu comerciatul e câştigătorul principal al târgului, că are şi el de plătit destule pe aici. Şi de plătit bine, că de aia sunt şi preţurile care ne tot uimesc prin centru. Cert este, văzând că multe standuri sunt din categoria "cunoscute", adică le-am văzut la fiecare târg de Crăciun şi Paşti, rău nu le este, dacă revin. Deci le iese.

Bun, ne mirăm de fiecare dată noi, indigenii, băștinașii, despre, mamă, ce scumpe-s toate prin târg. Păi Târgul are target pe turişti. Aşa cum nu îţi vine ţie să dormi la 3 stele cu 300 pe noapte de persoană, nici să mănânci la superestaurantul unde o ciorbă costă cam cât o oală de ciorbă pentru o săptămână făcută la tine acasă (inclusiv gazul, apa şi curentul puse la socoteală), la fel, nu te obligă nimeni să iei super dulciuri, să bei vin fiert sau să mânânci clătite sofisticate la preţurile de acolo. Ele sunt pentru turişti. Ca şi tine când mergi în altă parte, turistul care vine aici are bani de spart. Altfel nu se simte bine. Ţie ce suveniruri cu Sibiul îţi trebuie? Nu-ţi ajunge cât îl vezi? Poţi lua langoşi sau covrigi la de trei ori mai puţin preţul de la tine din cartier de la complex, nu să faci aroganţe prin centru că uite ce şi cât îţi permiţi. Tu, că mergi doar să-ţi tragi nişte selfieuri, să dai copiii pe ceva să le iei o chestie şi să "furi" cu ocazia asta în mod "legal" sub ochii nevestei o ţuică sau un vin fiert, nu te încadrezi la categoria "target". Target e turistul. Cel care vine, se lasă vrăjit de becuri şi de "magie" şi se întoarce acasă ameţit şi le explică la toţi ce ditamai Germanie e la Sibiu că ştie că a văzut el cu ochii lui.

Am zis preţuri? Uite preţuri

M-am uitat şi la preţuri, să văd cum stăm cu ele. Ia să vedem: flori ceramice – 12 lei bucata; ciocolată de casă (baton) în diverse variante şi combinaţii – 10 lei; magneţi cu Sibiul – 10 lei; dulciuri de Crăciun de la Lidl – vezi preţurile de la Lidl, că cred că-s tot alea; vin – 10-12 lei paharul de 0,2; ceai – 7-9 lei paharul de 0,2; ţuică fiartă: 5-12 lei 50 ml; apă minerală – 9 lei jumătatea; clătite – 20-30 lei; Clătite Dubai – 30 lei; Cărţi vechi: gratis (inclusiv faimoasa "Tânăra Gardă"  de Fadeev); "Pleşcăviţă" (adică pleşcaviţa sârbească dar pe româneşte) – 35 lei; baton-sandviş XXL – 38 lei; langoş diverse sortimente – 15-25 lei; pogace cu jumări – 12 lei; salam de biscuiţi – 8 lei; plăcinte pe lespede – 16 lei; waffers – 35 lei; vin fiert (altă variantă, pe germană) – 15 lei paharul; ciocolată caldă – 20 lei; turtă dulce – 4-20 lei; hot dog – 10-15 lei; meniu caşcaval pane cu carttofi – 25 lei; cartofi la cornet – 13-15 lei; meniu şniţel cu cartofi – 33 de lei; hamburger – 20 lei; kebab – 28 lei; shaorma – 33 lei; cafea – 8 lei; chipsuri spiralate "Tornado" – 15-25 lei; kebab de ciocolată – 20-25 lei. Acum puteţi compara cu aceleaşi produse făcute acasă sau luate din alte locuri. Dar nu uitaţi că pe aici te fură ochii şi cardul şi te trezeşti cu traista plină, ca atunci când mergi la mall să iei ulei şi mai bagi un bax de suc, unul de ape plate şi cinci pungi de chipsuri, deşi nu îţi trebuie.

Toate sunt la liber, fără coadă ca pe vremea lui „bă nostalgicilor”, mai ales că e pe ziuă. Pe seară, vom vedea. Am promis că voi trece şi atunci, plus că mai sunt dator o tură prin Piaţa Mică şi Huet.    

Autor
20 noiembrie 2024 la 11:47

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit