Articol
În general fumatul reprezintă un pericol pentru sănătate și, cu toate că există diverse dispozitive electronice care pot înlocui o țigară clasică, efectele nocive asupra organismului sunt la fel de grave. ”Țigară clasică sau electronică?” este întrebarea pe care și-o pun mulți fumători. Unii cred că varianta țigărilor electronice este mai puțin nocivă. Medicii demontează, însă, acest mit. Pentru unii prețul dictează opțiunea, fumatul electronic putând costa mai puțin.
Indiferent ce alegem să fumăm, nu scăpăm de dependență.
Tot corpul, afectat de fumat
Cineva care fumează mult va dezvolta o dependență din ce în ce mai crescută, tinerii fiind cei mai expuși acestui fenomen. Iar asta nu e singura problemă. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, spune că efectele negative pe care fumatul le are asupra sănătății sunt diverse: „Ele încep de la nivelul gurii, continuă la nivelul faringelui, laringelui, traheei, bronhiilor. Determină o inflamație și o iritație continuă a acestora, în timp ducând la microleziuni ale căilor respiratorii și ale alveolelor. Prin aceste microleziuni normal că pot pătrunde mult mai ușor microbii și determină mult mai ușor îmbolnăviri la nivelul plămânilor”.
Tot organismul poate fi afectat de consumul de tutun, nicotina producând o îngustare a vaselor de sânge, care se manifestă de la vasele mari până la vasele mici, capilare. Asta înseamnă că tot corpul, fiind vascularizat, va fi afectat în timp de consumul de tutun, începând cu pielea, care se ridează și este mai puțin rezistentă și continuând cu inima, care va fi afectată, producându-se cardiopatia ischemică.
Țigările electronice ”lovesc” plămânii
În ceea ce privește țigările electronice întâlnim dispozitive de inhalat vapori, vaping, care conțin substanțe lichide cu diverse arome combinate cu nicotină și dispozitive care produc încălzirea tutunului la circa 350 de grade Celsius numite generic I.Q.O.S. (I quit ordinary smoking).
Medicul primar pneumolog Ioan Drăghilă ne-a explicat care este diferența între fumatul clasic și cel electronic, din punctul de vedere al afectării sănătății plămânilor: „Deși impactul țigaretelor electronice asupra sănătății plămânilor pare să fie mai mic, începerea fumatului sau continuarea acestuia cu dispozitive electronice nu este recomandată. Bolile generate de utilizarea țigărilor electronice sunt definite în prezent cu termenul de EVALI – termen din limba engleză, care tradus înseamnă boală pulmonară legată de utilizarea țigărilor electronice. Simptomele bolii pot fi: lipsa de aer, tuse, vomă, diaree, cefalee, dureri toracice, palpitații, febră, frisoane”.
Inițial țigara electronică a fost creată pentru a face sevrajul tabacic mai facil. Ulterior s-a constatat că această variantă nu și-a atins țelul, ba chiar a devenit o „modă”, cel puțin în rândul tinerilor. Utilizarea țigării electronice menține dependența de nicotină sau chiar o amplifică și în plus menține gestica legată de fumat și tabieturile conexe fumatului.
Fumatul sau vapatul
Am dorit să aflăm care este părerea unui fumător de țigări clasice și a unui fumător de țigări electronice. Adriana, fumătoare de țigări clasice spune că a început să fumeze pe la 18 ani: „M-am apucat din curiozitate, fumez aproximativ un pachet de țigări pe zi. Nu pot să spun că îmi dă o stare de relaxare, dar este o obișnuință și dependență, plus tabietul de a fuma o țigară și de a bea o cafea. Țigările electronice nu m-au satisfăcut pentru că dispozitivul se descărca repede, trebuia să îl încarc mereu, plus curățatul lui. Nu simțeam aceeași calitate a nicotinei ca la o țigară clasică”.
„Prefer țigara electronică pentru că nu îi deranjez pe alții cu mirosul și fumul și pot să diversific aromele, iar gustul este plăcut. De asemenea, pot să dozez nicotina sau să nu o pun deloc. Fumez de 11 ani țigară electronică. M-am apucat pentru sănătate și bani. Cheltui pe lună 500 lei pe rezistențe și lichide. Principalul motiv pentru care aș alege o țigară electronică este pentru că îmi place. Nu aș mai pune o țigară tradițională în gură”, mărturisește Ionuț, fumător de țigară electronică.
Țigara electronică este mai mai ieftină
În ceea ce privește costurile fumatului, acestea pot să difere. Facem un calcul simplu: un pachet de țigări costă între 20-29 lei. Dacă cineva fumează un pachet de țigări pe zi, înseamnă că va da între 20-29 lei zilnic, adică în fiecare lună între 600-870 de lei.
Dacă vorbim de costul vapatului, acesta depinde de tipul de dispozitiv, în special cel cu nicotină, pe care utilizatorii îl folosesc cel mai mult. Țigara electronică simplă cu cartuș/atomizor reîncarcabil, costă între 50 și 300 de lei. O sticluță de 60 ml de lichid costă între 45 – 90 de lei. Pe lângă costul lichidului, trebuie înlocuită ocazional rezistența, care va avea gust de ars atunci când nu mai poate fi utilizată. O rezistență costă între 10-20 de lei și poate ține 10 sau 20 de zile. Prin urmare costul suportat va fi de aproximativ 200-500 de lei pe lună, mult mai puțin față de costul țigărilor clasice.
Maria-Antonia OANA
Foto: Răzvan NEGRU