Articol
Sibiul, unul dintre cele mai căutate orașe turistice și culturale ale Transilvaniei și ale României, este vizitat, mai ales în sezonul cald, de numeroși turiști din străinătate, dar și din țară, iar existența locurilor de parcare și tarifele practicate sunt aspectele de care se interesează cei care vin pentru câteva zile la Sibiu.
Tarifele de parcare din Sibiu sunt apropiate de cele din Brașov și Cluj-Napoca, chiar mai mici în unele zone. Dacă în București, în acest moment sunt discuții intense legate de blocarea mașinilor pentru neplata taxelor de parcare, la Sibiu, se aplică de ani de zile aceste amenzi, iar mașinile parcate în locuri ilegale sunt ridicate.
În Sibiu, de luni până duminică în intervalul 08:00 – 22:00, tariful este de 2 lei / oră sau 10 lei/zi.
În Cluj-Napoca, în zona centrală a orașului, tarifele sunt pentru 30 min – 4 lei, pentru o oră 8 lei, pentru două ore 16 lei. Pentru zona II, 1 oră costă 3 lei, 2 ore – 6 lei, iar 4 ore – 12 lei.
Brașovul are și el tarife mai decât Sibiu, dar apropiate de cele din Cluj-Napoca. În zona 0, o oră costă 3 lei, în zona 1, 2 lei pe oră, iar în zona 2 costă 2 lei/oră.
În București, tarifele sunt mult mai mari decât în orașele din Transilvania. Spre exemplu, în zona zero din Capitală, o oră costă 10 lei. În zona 1 tariful este de 5 lei pe oră, iar în zona 2 este 2,5 lei pe oră.
Sibiul, cel mai ieftin și pentru riverani
În ceea ce privește abonamentele pentru riverani, la Sibiu, este 15 lei/lună/auto și se eliberează numai proprietarilor de autoturisme, persoane fizice, care au domiciliul pe străzile respective.
În comparație, la Cluj-Napoca, abonamentul pentru riverani este 27 lei/lună. Tot la Cluj-Napoca, pentru persoane juridice si persoane care au în folosință un autoturism aflat în proprietatea unei persoane juridice este 150 lei/lună, iar abonamentele transmisibile costă 128 lei/lună.
La Sibiu, abonamentul de parcare pentru zona A este 150 lei/lună/auto (valabil și în zonele c și d).
Abonamente speciale
Abonamentul pentru autovehicul electric se eliberează gratuit pentru autovehiculele propulsate 100% electric, din municipiul Sibiu. Sunt valabile în parcările amenajate pe domeniul public al municipiului Sibiu, cu excepția parcărilor cu barieră (Cazarma 90, Piața Teatrului).
Se eliberează gratuit medicilor de familie care au sediul cabinetului medical în municipiul Sibiu carduri de parcare și sunt valabile în parcările amenajate pe domeniul public al municipiului Sibiu, cu excepția parcărilor cu plată cu timp limitat din zona B și cele cu barieră (Cazarma 90, Piața Teatrului).
Cardul pentru persoanele cu handicap se eliberează gratuit persoanelor încadrate în grupă de handicap, cu domiciliul pe raza municipiului Sibiu, în conformitate cu Legea 448/2006.
Marile parcări din Sibiu
Parcarea din Piața Mică are 13 locuri, iar prețul unui abonament de rezident est de 30 lei/lună.
La Cazarma 90 sunt 205 locuri, iar prețul este de 2 lei / 1 oră.
În parcarea de la Piața Teatrului sunt 160 locuri, iar tariful est ede 2 lei/oră.
În parcarea supraterană din cartierul Hipodrom III, sunt 344 locuri de parcare auto și motociclete, iar temporar este acces liber.
În parcarea din strada Malului, sunt 54 de locuri, parcarea este prevăzută cu barieră destinată doar microbuzelor și rulotelor care aparțin comercianților din Piața Cibin, iar tariful este 150 lei / lună / auto.