Muzeul de Artă Contemporană are deschisă, până sâmbătă, 7 decembrie, singura expoziție românească dedicată anul acesta suprarealismului.
În cadrul expoziției „Suprarealismul, dincolo de granițe”, sibienii pot vedea lucrări ale artiștilor Dalí, Man Ray, Giacometti și De Chirico sau cromolitografii de Man Ray, linogravuri de Pablo Picasso, lucrări în tehnică mixtă de Salvador Dalí, litografii de Alberto Giacometti și de Giorgio de Chirico, dar și lucrări în creion pe hârtie de Victor Brauner. Evenimentul celebrează 100 de ani de suprarealism cu lucrări de artă din colecția muzeului, alături de exemplare rare de bibliofilie și artă plastică din colecțiile George Serban, Adrian Șocu și Emilian Radu. De asemenea, aceasta îi include și pe René Magritte, Max Ernst, Joan Miró, André Masson și artiști români care au fost influențați de acest curent: Jules Perahim, Victor Brauner, Gherasim Luca, M.H. Maxy, Marcel Iancu, Ion Țuculescu, Micaela Eleutheriade și Ferenc Incze.
„Vizitatorul face cunoștință cu lucrările lui Dalí: „Siluete suprarealiste” din 1972, „La botte violette” din 1968 și lucrările din seria „Divina Comedie”, publicată de Joseph Foret, și „The Secret Hoursva” în 1971, alături de lucrarea lui Picasso semnată în original „Dans l’atelier, ou peintre, et modele examinant son portrait” din 1965. În urmă cu o sută de ani, într-o garsonieră minusculă dintr-un cartier boem al Parisului, un fost student la medicină devenit scriitor și-a propus să definească suprarealismul „odată pentru totdeauna”. Ceea ce îi unește pe toți acești artiști este îndemnul lui Breton de a trăi prin imaginație, „există această atenție la minunatul din viața de zi cu zi”. „Suprarealismul vrea să provoace, să șocheze, să arate aspectul minunat al vieții de zi cu zi care provine din conștiință sau din accesul la vise””, au transmis reprezentanții Muzeului Brukenthal.
Expoziția de la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu poate fi vizitată până la 7 decembrie, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Sursa foto: facebook Muzeul Brukenthal
(I.D.)