Suporterii sibieni explică motivul pentru care au părăsit peluza, la pauza semifinalei cu Rapid. Acuzațiile aduse forțelor de ordine. De la ce s-a pornit, cât e adevăr și cât fantezie?

Cei prezenți, miercuri seara, pe Stadionul ”Municipal”, la semifinala de Cupă dintre FC Hermannstadt și Rapid, au fost surprinși să vadă că locul ocupat de meci de meci de galeria sibienilor în Peluza Nord s-a golit, suporterii ”evaporându-se” pur și simplu fără a mai continua să-i încurajeze pe favoriți.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Iar imediat după meci, Peluza Nord Sibiu a postat un comunicat de presă pe rețelele de socializare prin care își explică gestul, aducând acuzații în special firmei de pază SVS Execurtion Security și ”administratorului” acesteia pentru cele întâmplate și refuzul de a-i mai susține în partea a doua pe jucătorii lui Măldărășanu.

La pauza meciului (…) am fost forțați de către dispozitivul de jandarmi să părăsim peluza.

Pe parcursul acestei săptămâni, am întâmpinat multiple piedici din partea firmei de pază SVS Execution Security. (…) Ne-a fost interzisă coregrafia pregătită pentru acest meci, la care s-a muncit aproximativ o săptămână. Ne-am lovit, în repetate rânduri, de refuzurile și piedicile puse de administratorul firmei (care se ocupă și de paza stadionului, fiind împiedicați să introducem coregrafia pe stadion. Motivul invocat: firma nu dorește să-și asume riscul unei eventuale amenzi. Pe această cale, condamnăm ferm atitudinea firmei de pază, precum și lipsa de implicare a conducerii clubului nostru. Se pare că, la FC Hermannstadt, regulile nu sunt făcute de conducerea clubului, ci de o firmă de pază”, acuză suporterii sibieni.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cei vizați explică. În primul rând, reprezentanții firmei de pază susțin că cel la care se face referire nu este administratorul firmei de pază, ci juristul acesteia, iar la meciurile lui FC Hermannstadt de pe ”Municipal” este Responsabilul de Ordine și Securitate (ROS) al clubului, fiind angajatul acestuia și nu reprezentantul firmei de pază și protecție.

 

Doi ani de Urban

 

Reprezentanții firmei de pază susțin că, în Joia Mare, suporterii i-au adus la cunoștință că au de gând să pună în practică o coregrafie specială la meciul cu Rapid: ”Era vorba despre o coregrafie prin care să aniverseze 2 ani de la înființarea uneia dintre facțiunile galeriei, Urban. Coregrafia respectivă presupunea și aprinderea unor materiale pirotehnice, ori nu mai târziu de această primăvară, din cauza unor astfel de materiale, au fost mari probleme, inclusiv clubul a fost amendat. Ori, nu ROS-ul, firma angajată de club pentru pază și protecție sau conducerea clubului au puterea de a-și da acordul pentru bannerele de pe stadion ori coregrafia suporterilor, ci Jandarmeria, iar în cazul de față instituția statului nu a fost de acord cu așa ceva, existând riscul de vătămare a unora dintre fani”.

Fanii sibieni mai acuză că ”pe tot parcursul săptămânii, această firmă a amenințat clubul că nu va asigura dispozitivul de pază la meci dacă vom fi lăsați să afișăm coregrafia. De asemenea, am fost constant amenințați cu percheziții și hărțuiri, sub pretextul impunerii unui «comportament corespunzător» pe stadion”.

ROS-ul AFC Hermannstadt susține că nici vorbă de așa ceva, martori putând fi cei din managementul clubului. De altfel, până la sfârșitul săptămânii ar urma să aibă loc o ședință la care să participe, pe lângă cei din conducerea clubului, reprezentanții firmei de pază și protecție, dar și reprezentanții suporterilor pentru a fi lămurită situația

Peluza Nord mai susține că, la pauza meciului, mai mulți suporteri au fost extrași din rândul galeriei și amendați pentru aprinderea unor materiale pirotehnice, acesta fiind motivul pentru care s-a luat decizia de a părăsi sectorul respectiv și a nu mai încuraja echipa în repriza secundă.

”La pauza meciului, cel mai probabil la ordinul administratorului firmei de pază, dispozitivul de jandarmi a intervenit în sectorul galeriei și a extras mai mulți membri ai Peluzei Nord Sibiu, aceștia primind interdicții de un an și amenzi, motivul invocat fiind aprinderea de materiale pirotehnice la golul marcat de Tiago Gonçalves. Drept răspuns la acest abuz, am decis să protestăm în repriza a doua și am părăsit peluza”.

Reprezentanții SVS Execution Security se apără, susținând încă o dată că persoana în cauză nu este administratorul firmei de pază, ci juristul și că acesta nu are putere de decizie asupra evacuărilor, adăugând totodată că, la pauză, a luat telefonic legătura cu cel care a ridicat de la stadion biletele suporterilor sibieni: ”Conform informațiilor noastre, ROS-ul clubului l-a sunat la pauză pe Octavian Ardelean să vadă ce se întâmplă și l-ar fi rugat să vorbească cu băieții, să reintre în sectorul atribuit lor, pentru că echipa are nevoie de susținerea lor. Legea 4 ne dă dreptul, nouă, adică firmei de pază, sau ROS-ului clubului să solicite evacuarea suporterilor, dar trebuie să o facem în scris, către Jandarmerie. În cazul de față, ei s-au autosesizat”.

 

Legea 4 interzice materialele pirotehnice pe stadion

 

În primul rând, Legea 4 interzice pe stadioane orice fel de material pirotehnic, motivul fiind că acestea pot pune în orice moment în pericol integritatea sau chiar viața celor de pe arena sportivă, deopotrivă spectatori sau jucători. Există material juridic în acest sens, legea stipulând clar măsurile și amenzile care trebuie aplicate.

În al doilea rând, nu ROS-ul clubului și/sau firma de pază și protecție angajată de club iau hotărârea evacuării unor suporteri sau chiar a între gii galerii, ci Jandarmeria, iar asta pe baza imaginilor vizionate pe monitoarele din cadrul Centrului de Comandă. În cazul de față, Centrul de Comandă e la nivelul al treilea al stadionului, iar de acolo s-a luat decizia evacuării mai multor fani, la pauză.

În cazul de față, ar fi vorba despre patru fani care au aprins materiale pirotehnice înaintea și pe parcursul primei reprize, dar este posibil să mai fi fost și alții care au încălcat Legea 4 pentru că identificarea acestora este uneori imposibilă din cauză că fie își schimbă hainele între ei, fie se dezbracă la bustul gol și se amestecă printre ceilalți suporteri, fiind pur și simplu imposibil de depistat.

Da, Jandarmeria poate decide dacă procedează pe cont propriu la evacuarea suporterilor în cauză sau transmite măsura către reprezentantul ROS sau cei ai firmei de pază și protecție de la stadion. În cazul de față, chiar jandarmii s-au ocupat de extragerea celor patru suporteri.

 

”Nu face bine nimănui să aducă acuzații fără să le probeze”

 

Reprezentanții firmei de pază și protecție (care, apropos, nu mai este cea care asigură paza la stadion în afara organizării meciurilor de fotbal ale celor de la FC Hermannstadt), exclude din start acuzațiile aduse de suporteri conform cărora ar fi fost comercializate bilete în sectorul rezervat lor. ”Așa ceva nu este posibil. Se poate verifica. Nimeni nu face de capul lui un lucru oricât de mic, darămite unul de o asemenea gravitate. Este regretabil că se aduc astfel de acuzații fără a putea fi probate”, spun aceștia și explică situația: ”În sectorul D3 nu s-a vândut niciun bilet pe toată perioada. Galeria nu a respectat locurile unde au abonamente și unde li s-au eliberat bilete pentru această partidă, așezându-se în sectorul D2, unde aveau locuri plătitori de bilete. Unul din liderii galeriei, Octavian Ardeleanu, a ridicat personal biletele de la stadion, eu i le-am înmânat personal. Fiindcă nu au ocupat sectorul lor, am decis să punem în vânzare partea din dreapta a sectorului B3, unde nu a stat NICIODATĂ galeria”.

”În cursul săptămânii, s-au vândut bilete la liber în sectorul destinat galeriei, deși majoritatea membrilor Peluzei Nord Sibiu dețin abonamente în acel sector. Menționăm că distribuirea biletelor este gestionată de către administratorul firmei SVS Execution Security”, mai acuzaseră suporterii în comunicatul de presă al Peluzei Nord Sibiu.

 

Jucătorii, supărați pentru lipsa de susținere din repriza a doua?

 

Refuzul suporterilor din galerie de a-i susține în repriza secundă, preferând să urmărească meciul de pe culoarul de deasupra sectorului rezervat Peluzei Nord pare să-i fi deranjat și pe jucătorii lui Măldărășanu.

La final, aceștia au împărtășit mai întâi bucuria calificării în finală alături de ”jobene”, în fața tribunei a doua, de-abia după aceea îndreptându-se înspre peluză, unde au scandat și au cântat alături de suporterii care, între timp, au revenit în sectorul rezervat lor.

 

Concluziile…

 

”Prin acest comunicat, dorim să condamnăm ferm atitudinea sfidătoare și abuzivă a firmei SVS Execution Security și a administratorului acesteia, abuzurile comise de gruparea mobilă de jandarmi și comandantul Cătălin Fărcaș (care pare să aibă o vendetă personală cu unii membri ai Peluzei Nord Sibiu), precum și pasivitatea conducerii clubului nostru în această situație.

Nu în ultimul rând, dorim să felicităm echipa noastră pentru bucuria oferită în această seară. Felicitări, băieți! Ați făcut un oraș întreg să vibreze de bucurie și emoție! Ne vedem în finală și promitem că vom face tot ce ne stă în putință pentru a crea o atmosferă demnă de orașul nostru!

Suntem mândri de voi! Să vină Cupa la Sibiu!”, concluzionează comunicatul de presă al Peluzei Nord Sibiu.

Managementul firmei SVS Execution Security: ”Coregrafiile și bannerele sunt aprobate de Jandarmeria Română în ședința tehnică ce se organizează înaintea meciurilor cu o oră și jumătate. Galeriile prezintă mesajele de pe bannere, iar dacă oamenii legii consideră că acestea sunt inadecvate, ele nu vor fi aprobate. În cazul coregrafiilor, la fel. Acestea vor fi făcute cunoscute în primul rând clubului organizator al evenimentului sportiv respectiv, care își poate da, sau nu, acceptul, dar ultimul cuvânt în are tot Jandarmeria, în ședința tehnică. La ședința tehnică este și observatorul de joc, care are rol în aprobarea bannerelor și al coregrafiilor, mai ales pe linie sportivă”.

În ceea ce privește felicitările  și ”bucuria noastră pentru bucuria oferită în această seară”, poate echipa ar fi avut nevoie mai mult ca oricând despre încurajările suporterilor în partea a doua a jocului cu Rapid, mai ales după ce giuleștenii au egalat. Dar, despre asta, cu altă ocazie…

Autor
24 aprilie 2025 la 20:53

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 minute
FC Hermannstadt o va întâlni pe vicecampioana CFR Cluj în finala Cupei, la Arad
Echipa sibiană se va duela pentru trofeul Cupei României cu CFR Cluj în finala de peste trei săptămâni,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
E OFICIAL! Calificarea lui FC Hermannstadt mută finala Cupei României de la Sibiu, la Arad, pe ”Francisc Neuman”
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a stabilit, în această după-masă, ca finala din acest an a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
S-au trezit prea târziu! Baschetbaliștii sibieni au obținut al patrulea succes consecutiv acasă, dar vor juca în plau-out
  ”Galben-albaștrii” au obținut, miercuri seara, a șasea victorie din ultimele opt meciuri disputate în Liga Națională și, totodată,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 28.04.2025 SEBESUL DE...
Actualitate
1 min de citit