Articol
Conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research pentru Brand Management, anul acesta românii cheltuiesc cu 13% mai mult atunci când merg la mall, respectiv în medie 370 de lei. Creșterea nu reflectă neapărat un consum mai mare, ci acoperirea inflației.
Cel mai mult cheltuiesc cei din segmentul adulţi şi familie, (36-45 ani): 389 de lei per vizită la mall. Comparativ cu 2024, suma medie cheltuită de români într-o vizită la mall a crescut considerabil, ajungând la 370 de lei, față de 327 de lei anul trecut.
Dacă anul trecut timpul mediu petrecut în mall era de 142 de minute, în 2025 acesta a crescut cu 46%, ajungând la 208 minute, incluzând timpul petrecut la hypermaket, cinema, restaurante și cafenele. Generaţia "X" (cei peste 46 ani) petrece cel mai mult timp în mall-uri, cu o medie de 272 de minute per vizită, în timp ce categoria d evârstă între 26 şi 35 de ani are cele mai scurte vizite, cu o medie de 143 de minute.
Deși românii petrec mai mult timp și cheltuiesc mai mult la mall, frecvența vizitelor săptămânale a scăzut, 55% declarând că merg la mall cel puțin o dată pe săptămână, comparativ cu 59% în 2024.
Reprezentanții Generaţiei Z (18-26 ani) respectiv 66%, și bărbații (58% față de 52% în cazul femeilor), rămân cei mai frecvenți vizitatori săptămânali ai mall-urilor.
„În ianuarie 2025, rata anuală a inflației atingea pragul de 5%, factor ce explică atât creșterea bugetului alocat de români pentru o vizită la mall, cât și prudența în gestionarea cheltuielilor, reflectată printr-o durată mai mare de timp petrecută în aceste locații. Cu toate acestea, chiar și în contextul preocupărilor financiare, fascinația pentru mall-uri rămâne puternic înrădăcinată în comportamentul românilor, fie pentru cumpărături, servicii rapide, experiențe de food&beverage sau momente de relaxare.” a declarat Marius Luican, Director General Reveal Marketing Research.
Motive principale pentru vizitarea mall-urilor sunt: cumpărăturile din magazine (87%) sau din hypermarket (52%), plus zona de food court sau restaurante (48%). Cumpărăturile în magazinele din mall-uri sunt cele mai frecvente activități ale românilor (87%), acestea fiind urmate de vizitele la hypermarket (52%), luarea mesei în zona de food court (48%), mersul la cinema (36%) și socializarea la o cafenea (35%).
Cele mai achiziționate categorii de produse din mall-uri sunt hainele de damă (65%) și pentru bărbați (57%), produsele alimentare din hypermarketuri (60%), încălțămintea și gențile (56%) și produsele cosmetice și parfumurile (52%), arată acelaşi studiu.