Articol
Studenții din Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu dincolo de atașamentul total față de profesia aleasă sunt tineri cu valențe harice nebănuite, pe care le exersează ca un hobby dar tot în nota profesionalismului asimilat în mediul cazon. Unii sunt atrași de muzica instrumental militară, de muzica corală, de muzica populară sau de cea clasică ori de muzica ușoară. Alții își șlefuiesc talentul actoricesc (n.n. cum este cazul Trupei Quo Vadis) cinematografic ori cel fotografi. Am remarcat aceste aspecte nu numai în cadrul activităților culturale susținute în medii cazon dar și în mediul civil. Mai sunt studenți dedicați tehnologiei, picturii sau sportului. În această ultimă categorie ne-a atras atenția Sd. Sg. Ștefan Ionescu care este performant în dans sportiv, unde reușește să îmbine disciplina și spiritul de echipă caracteristice mediului militar cu expresivitatea, energia și ritmul specifice dansului. Recentul succes de la concursul internațional Transilvania CUP, desfășurat la Cluj certifică postura de performer. În cadrul festivalului de dans Transilvania Salsa Fest, alături de partenera sa, a obținut locul I la categoria Bachata Couple Gold. Cum această performanță internațională nu putea fi trecută cu vederea, cu sprijinul Cpt. Alexandra Trefaș am adresat câteva întrebări, reușit să aflăm anumite aspecte inedite din culisele performanțelor.
Poveste demnă de un film
Studentul sergent Ștefan Ionescu, din Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu are o poveste demnă de un scenariu de film. În urmă cu trei ani a decis să urmeze cursurile academiei, instituție care i-a devenit a doua casă, a reprezentat nu doar un pas esențial în dezvoltarea sa profesională, ci și o oportunitate de a-și forma o disciplină de fier și o mentalitate puternică, deschisă spre învățarea continuă. Dar să-l lăsăm pe Ștefan să ne devoaleze scărarul reușitelor sale.
„Consider că alegerea unei cariere militare mi-a oferit oportunitatea de a mă dezvolta atât profesional, cât și personal. Uniforma militară vine cu numeroase beneficii, dar și cu restricții. Academia Forțelor Terestre m-a ajutat să devin o persoană responsabilă, încrezătoare în forțele proprii, m-a ajutat să îmi formez un caracter puternic. Totodată, mi-a cultivat spiritul gândirii obiective și mi-a deschis noi orizonturi, oferindu-mi posibilitatea de a-mi dezvolta pasiunile și de a-mi valorifica potențialul și pasiunea pentru dans, demonstrând că echilibrul între profesie și hobby este nu doar posibil, ci și benefic. Profunzimea relației dintre aceste două domenii, aparent distincte, se regăsește într-un punct comun esențial: disciplina. Pasiunea pentru dans, născută inițial ca o modalitate de a-mi îmbunătăți stilul de viață. Am constatat că perseverența și dedicarea te pot ajuta să îți urmezi visurile, indiferent de domeniul în care activez. Inițial, dansul a reprezentat doar o modalitate de a face mișcare. Cu timpul, însă, această pasiune s-a împletit cu dorința de a fi admis la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu din Sibiu. În consecință, am fost nevoit să îmi transform complet stilul de viață și să îmi adaptez mentalitatea pentru a face față noilor provocări. Consider că atât cariera militară cât și dansul sunt două forme de artă care necesită dedicare, răbdare și efort constant. Arta coregrafică reprezintă un spațiu de exprimare liberă, un limbaj universal al trupului care depășește sfera cuvintelor, transmițând emoții profunde. Fiecare competiție la care a participat și fiecare premiu obținut sunt o confirmare a efortului său neobosit și a progresului constant. Aceste realizări demonstrează că succesul nu depinde doar de talent, ci mai ales de muncă susținută, dedicare și perseverență. Practic pasiunea pentru dans a început în urmă cu cinci ani, într-un mod neașteptat, când am primit o recomandare de a urma astfel de cursuri. După un an, am întâlnit-o pe actuala mea parteneră, Lara Mihăilescu, alături de care am început să lucrăm la diverse proiecte. Am format o pereche și împreună am început parcursul competițional. Am trecut la un nou nivel care, după o perioadă de timp, ne-a adus și primele rezultate dorite, între care aș menționa locul I la primul nostru concurs internațional, în Bulgaria, și locul I la categoria Bachata Couple Gold la concursul internațional Transilvania CUP, unde am reușind să învingem campionii naționali”.
Cariera militară o formă de artă
În cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, studentul sergent Ștefan Ionescu, se pregătește să devină ofițer – un lider responsabil și disciplinat, capabil să inspire și să ghideze pe ceilalți, sprijinindu-i în dezvoltarea lor personală și profesională. Chiar și așa studentului de la AFT este de părere că dansul și cariera militară în ciuda faptului că sunt două domenii complet diferite, adesea percepute ca fiind diametral opuse, ele pot coexista și se pot îmbina armonios. ”În dans, este esențial să îți înfrunți temerile și să înveți să-ți controlezi trupul, în timp ce în mediul militar, provocările, deși mai mari și mai complexe, implică cam același lucru. Această combinație rară între arta coregrafică și cariera militară nu doar că îl definește pe Ștefan în prezent, dar îi oferă și o perspectivă de viitor promițătoare, în care fiecare domeniu contribuie la succesul celuilalt, ajutându-l să exceleze în ambele. Ca atare pentru mine cariera militară reprezintă, la rândul ei, o formă de artă. Asemenea dansului, arta militară se bazează pe precizie, disciplină și atenție la fiecare detaliu, fiecare mișcare fiind esențială pentru atingerea succesului. Dacă disciplina este fundamentul ambelor domenii, lucrul în echipă reprezintă un element la fel de esențial. În dans, fiecare partener trebuie să fie atent la mișcările celuilalt, să comunice și să colaboreze armonios pentru a crea performanță. În mediul militar, camaraderia joacă un rol crucial, contribuind la succesul misiunilor. Fie că este vorba despre coregrafie sau strategie militară, fiecare pas trebuie gândit ca o parte a unui întreg.” conchide studentul de la AFT.
Adrian Petre Popescu
Cpt. Alexandra Trefaș