Articol
Spitalul Clinic Militar de Urgență din Sibiu continuă investițiile în aparatură medicală de ultimă generație. De această dată este vorba de Ambulatoriul de stomatologie unde managerii Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu au ridicat nivelul de servicii medicale de calitate la standarde înalte. În acest sens Ambulatoriul a fost mutat într-un sediu nou modernizat și dotat cu aparatură de ultimă generație.
Principalele echipamente stomatologice au fost achiziționate prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii Ambulatoriul Integrat al Spitalului Militar de Urgență „Dr.Alexandru Augustin“”Sibiu” (n.n. în cadrul axei de finanțare PNRR, proiect început la data de 14.03.2023 și finalizat la 30.11.2024). Echipa medicală este formată din medici militari, cadre didactice de la Facultatea de Medicină din Sibiu, asistenți medicali și un tehnician dentar, dar și medici rezidenți (n.n. coordonați și îndrumați de: Conf. Univ. Dr. Anca Frățilă, Conf. Univ. Dr. Andreea Ștețiu, Dr. Adriana Săceleanu și Prof. Univ. Dr. Vasile Nicolae) este o echipă focusată pe o paletă largă de serviciile medicale stomatologice, de la consultații și tratamente de urgență, prevenție și profilaxie (igienizări profesionale, fluorizări, sigilarea șanțurilor și fosetelor, depistarea cariilor dentare), obturații, tratamente de canal, proteze, tratamentul afecțiunilor gingivale, extracții până la intervenții chirurgicale oro-dentare.
Despre dotări
Laboratorul de radiologie dentară din cadrul ambulatoriului este dotat cu un CBCT NewTom 7G, cu un RX panoramic NewTom GO 2D și un scanner digital intraoral prin care se oferă pacienților posibilitatea de a efectua investigații imagistice performante și utile, asigurând diagnostice rapide și sigure pentru o gamă largă de aplicații medicale stomatologice (endodonție, parodontologie, protetică, chirurgie dentoalveolară, chirurgie maxilo-facială, implantologie, managementul articulației temporo-manibulare). Aparatura de radiologie digitală ajută la diagnosticul și managementul terapeutic a unor cazuri complexe integral în cadrul spitalului prin colaborarea și cu alte secții ale spitalului. CBCT-ul NewTom 7G este un sistem tomografic computerizat ce poate fi utilizat în diverse specialități medicale cum ar fi: stomatologie, ORL , chirurgie oro-maxilo-facială, ortopedie. Acesta folosește tehnologia cu fascicul conic care achiziționează secvențe de imagini de la nivelul capului, complexului dento-maxilo-facial, articulației temporo-mandibulare, de la nivelul gâtului cu secțiuni ale coloanei cervicale și lombare, ale membrelor superioare și inferioare, pentru uz în scop diagnostic.
Primele reacții după noile investiții
”Ne bucurăm să putem oferi pacienților noștri servicii stomatologice într-un mediu modern și sigur. Prin implementarea proiectului PNRR, am reușit să dotăm secția cu echipamente moderne, precum unituri dentare, radiologie digitală, microscop dentar, micromotor endodontic, laser diodă, scanner intraoral, fiziodispenser, etc. Acestea ne permit diagnostice precise și o gamă largă de intervenții stomatologice, de la tratamente de rutină, la proceduri complexe", declară Conf. Univ.Dr. Anca Frățilă, ținînd să mai menționeze: „Echipa noatră medicală, din secției de stomatologie, este dedicată oferirii unor servicii adaptate nevoilor fiecărui pacient și prin aparatura modernă s-a putut diversifica oferta de servicii stomatologice”. Lt. Dr. Matei Surdu, venind în completare a recomandat pacienților „să acorde o atenție deosebită igienei orale și să se prezinte la controale stomatologice regulate. Depistarea precoce a problemelor dentare permite tratarea lor rapidă și eficientă, evitând complicațiile.”. Referitor lavalorosul laser diodă Epic X, cu ajutprul căruia se pot efectua proceduri pe țesuturi moi din sfera orală, terapia durerii și biostimulare Conf. Univ. Dr. Andreea Ștețiu a precizat următoarele: „Utilizarea laserului diodă în tratamentele parodontale reprezintă o completare eficientă la metodele tradiționale, ducând la îmbunătățirea sănătății gingivale cu riscuri minime post-operatorii", precizează. În final am reținut și opinia dr. Adriana Săceleanu, care a subliniat importața scannerului intraoral care „ne oferă posibilitatea de a obține amprente digitale precise și rapide, care sunt esențiale pentru diagnostic și pentru a urmări evoluția tratamentului”.