Lămâia coaptă are o culoare galbenă strălucitoare şi cedează puţin la apăsare. Culoarea verde a lămâii indică faptul că ea nu este coaptă. În acest caz, se lasă vreo două-trei zile într-un loc însorit pe pervazul ferestrei. Pentru ca lămâia să producă cât mai mult suc, se va apăsa cu mâna, energic, încoace şi încolo, astfel încât celulele în care se află zeama de lămâie să plesnească şi să rezulte cât mai multă zeamă. O lămâie poate fi păstrată în casă 10 zile, într-un loc răcoros şi întunecos. Coaja de lămâie trebuie bine spălată cu o periuţă, deoarece de foarte multe ori este tratată cu substanţe chimice care se depun în coajă. De preferat este să vă procuraţi lămâi care nu au fost tratate chimic. Pentru păstrarea prospeţimii unei lămâi începute, este bine ca ea să fie acoperită cu o bucăţică de folie specială şi ţinută în frigider.
Zeama de lămâie este folosită foarte mult la prepararea salatelor de fructe pentru a menţine aspectul proaspăt, îmbietor.
Carnea se poate păstra mai mult timp în stare proaspătă, dacă va fi ţinută în frigider într-un amestec de 1/2 l untdelemn şi zeama de la o lămâie.
Peştele, ca să nu se împrăştie la prăjit, trebuie introdus scurt într-un castron cu zeamă de lămâie.
Pentru prepararea aluatului fraged este indicat la ouăle care intră în compoziţie, să fie frecate cu o lingură de zeamă de lămâie. Pentru dezinfectarea apei, se introduce o felie de lămâie într-un borcan cu apă, care se lasă de seara până dimineaţa.