Vreau să plec din Sibiu, la mare, cu mașina. Unde ajung mai repede: la Neptun, în Thassos sau în Italia?

Acasa >

Articol

E perioada concediilor, șoselele sunt aglomerate, iar, colac peste pupăză, sibienii, care vor să plece pe litoral în România, Bulgaria, Grecia sau Turcia, trebuie să ocolească Valea Oltului. Acestei piedici i se adaugă cozile de la granița cu Bulgaria, ceea ce îi determină pe mulți să facă popas în țara vecină, pentru o noapte, în drum spre Grecia sau Turcia. În aceste condiții, când ești nevoit să folosești rute ocolitoare pentru Valea Oltului, când te sperie gândul că poți aștepta câteva ore din cauza aglomerației, la Giurgiu, Calafat sau Bechet, drumul spre vest, spre litoralul croat, sloven sau italian devine o opțiune demnă de luat în seamă.  Ai de trecut un singur hop, cel de la frontiera cu Ungaria, după care călătorești pe autostradă, neîntrerupt, până la destinație.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tribuna a făcut un experiment, simulând câteva trasee pentru a găsi destinațiile accesibile din punctul de vedere al transportului cu mașina. Pentru o mai bună configurare a rutei pe care urmează să ne deplasăm putem utiliza și site-ul Poliției de Frontieră, de unde vom afla care este, în medie, durata de așteptare la graniță. Trebuie să ținem cont că valorile afișate pot înregistra modificări într-un interval scurt de timp. 

 

Spre Albena și Vourvourou, via Transfăgărășan

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Prima destinație aleasă a fost stațiunea Neptun. Marți după amiază aplicația îți indica, din Sibiu până acolo, un timp de 7 ore și 35 de minute pe Valea Prahovei, dar e posibil să mai adaugi o oră pierdută pe centura Capitalei sau tranzitând orașul. 

Puțin mai în sud, sunt stațiunile bulgărești. De exemplu, până la Albena aplicația indică pentru ruta Sibiu – Albena, via Transfăgărășan o durată de 8 ore și 36 de minute și 8 ore 48 de minute pe Valea Prahovei.

Pe lângă întârzierile ce pot apărea din cauza ambuteiajelor de pe traseu, mai sunt două puncte ce pot mări considerabil durata de deplasare: tranzitarea sau ocolirea Bucureștiului și așteptarea de la graniță.

Grecia e una dintre destinațiile preferate de mulți sibieni. Am introdus în aplicație ca punct final al călătoriei insula Thassos, unde după ce străbați o distanță de 893 de km, poți ajunge în 13 ore și 49 de minute. Teoretic, pentru că, în realitate, ai de trecut câteva obstacole: ambuteiajele din zona București, două frontiere și o traversare cu feriboat-ul, care însemnă timp suplimentar de așteptare. Există numeroase mărturii ale turiștilor ce spun că o astfel de călătorie pot dura și 18-20 de ore.  

Un alt punct de atracție din ultimii ani este zona Vourvourou din Grecia. Aplicația indică o durată de deplasare de 12 ore și 44 de minute. Asta, dacă totul merge șnur, dar fiind vară, perioadă de concedii, poți înregistra întârzieri și de câteva ore. Sunt turiști care aleg traseul prin Serbia și Macedonia de Nord, pentru că, spun ei, vămile nu sunt atât de aglomerate. Marți după amiază timpii de așteptare afișați de site-ul Poliției de Frontieră pentru granițele din sud oscilau între 30 de minute și o oră, însă au fost situații când turiștii au așteptat și două-trei ore pentru a trece în Bulgaria. 

Dacă vrei să mergi mai departe, în Turcia, trebuie să te înarmezi cu timp, răbdare, provizii de apă și mâncare, plus freon în instalația de climatizare a mașinii. Din Sibiu până în stațiunea Kusadasi aplicația indică 17 ore și 48 de minute. Și în acest caz durata călătoriei poate crește în funcție de factorii enumerați mai devreme.

În Croația, Slovenia sau Italia, pe autostradă „una într-una”

Teoretic, litoralul croat, sloven sau italian de la Marea Adriatică e mai departe decât stațiunile din Bulgaria ori din nordul Greciei. Practic, având în vedere că pentru a ajunge în Croația, Slovenia sau Italia trebuie să treci doar o frontieră în vest și există autostrăzi până la destinație, timpul petrecut în mașină poate fi mai scurt. De exemplu, până la Bibione, pe malul italian al Adriaticii, poți face 13 ore și 13 minute, potrivit aplicației. Singurul punct care îți poate prelungi călătoria este vama dintre România și Ungaria unde marți după-amiază timpul de așteptare era între 30 de minute și o oră. 

Ceva mai aproape este litoralul croat, iar până la Opatjia, una dintre stațiunile celebre de pe rivieră vei parcurge 992 de km în 11 ore și 12 minute. Slovenia are doar o mică porțiune de litoral, tot la Marea Adriatică, dar țara oferă peisaje spectaculoase. Din Sibiu până în stațiunea Portoroz, aplicația arată 12 ore și 35 de minute. Ceea ce trebuie avut în vedere este faptul că pe aceste trasee nu există riscuri mari în privința ambuteiajelor formate pe centurile ocolitoare, autostrăzile fiind foarte bine organizate. 

În concluzie, destinațiile din vest, altădată mai greu accesibile decât cele din Bulgaria sau Grecia, pot deveni, în contextul de acum, opțiuni mai avantajoase din punctul de vedere al deplasării cu mașina. Și în aceste cazuri trebuie ținut cont de posibila creștere a timpilor de așteptare de la Nădlac I și II, Turnu sau Vărșand. 

 

Autor
23 iulie 2024 la 12:16

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 7 ore
(ACTUALIZARE ORA 24:00) Aproape 50 de păsări de curte au pierit în incendiul de la Orlat. O anexă gospodărească, mistuită de flăcări
ISU Sibiu transmite în jurul orei 24:00 că incendiul de la Orlat a fost lichidat. Din nefericire, anexa...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Cosmin Bucuroiu și maseurul Ovidiu Vaida, suspendați două etape după incidentele de la meciul Chindia – CSC Șelimbăr
Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal a dictat, la mijlocul săptămânii, sancțiunile după incidentele de...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 10 ore
Câinii de serviciu din Sibiu, antrenați pentru a interveni în caz de cutremur
În perioada 15 - 17 aprilie, două echipe canine de la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu...
Eveniment
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 18 ore
Ecologie și ecoturism: Exemple de bună practică oferite de ”Conservation Carpathia” pentru reprezentanți ai comunităților locale sibiene
La invitația Fundației ”Conservation Carpathia” (FCC), o delegație alcătuită din președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, vicepreședintele Paul...
Actualitate
3 min de citit