Maria Sava și Andreea Basarabă sunt două tinere din Sibiu și Cisnădie care, prin dedicarea lor, își pun în fiecare zi viața pe linia de front a salvării. În timp ce lumea le vede doar ca pe două fete obișnuite, pentru ele fiecare misiune SMURD este o oportunitate de a învăța, de a ajuta și de a face o diferență reală în comunitate. Voluntariatul lor, plin de provocări și momente emoționante, nu este doar o alegere, ci un stil de viață ce le transformă profund.
Maria Sava: O chemare din copilărie, o vocație confirmată prin voluntariat
Maria, 24 de ani, este absolventă a Facultății de Medicină din Târgu Mureș, specializarea Balneofiziokinetoterapie și Recuperare Medicală. De aproape patru ani, este voluntar SMURD, o alegere care, spune ea, a fost influențată de o fascinație profundă încă din copilărie. „Am crescut cu imaginea ambulanțelor care treceau pe străzi, iar în mintea mea, acele echipaje de salvare erau eroii care aduceau speranță în momentele cele mai grele. Am știut mereu că vreau să fac ceva similar, să ajut când ceilalți nu pot sau nu știu cum”, povestește Maria cu un zâmbet în colțul buzelor.
Chiar și în condițiile unui program de studii solicitant, Maria nu a renunțat niciodată la visul ei. „Facultatea mi-a întărit dorința de a înțelege și de a fi parte din această lume a intervențiilor de urgență. Când am început la SMURD, m-am simțit ca și cum aș fi intrat într-o altă realitate, una în care fiecare secundă poate fi decisivă”, spune ea. Voluntariatul la SMURD, deși o provocare uriașă, i-a oferit cele mai valoroase lecții de viață.
Pentru Maria, fiecare intervenție înseamnă nu doar o misiune de salvare, ci o oportunitate de a învăța și de a se transforma. „Am învățat să rămân calmă în momentele de criză, să nu mă panichez, pentru că fiecare decizie poate face diferența între viață și moarte. A fi voluntar SMURD nu înseamnă doar a fi acolo fizic. Înseamnă a fi prezent cu toată ființa ta, cu mintea concentrată și cu inima deschisă”, explică ea, cu o voce calmă, dar plină de intensitate.
Maria își amintește cu emoție de una dintre primele sale intervenții, o misiune de salvare care a marcat-o profund: „Era o noapte rece de iarnă, și am fost chemați să intervenim pentru o femeie însărcinată. Contracțiile ei deveniseră tot mai intense, iar drumul spre spital părea o eternitate. În acele momente, fiecare gest contează. Vorbe calmante, o mână pe burtă, asigurarea că totul va fi bine. M-am simțit importantă, nu doar ca un salvator, ci ca o ființă umană care aduce o fărâmă de speranță.”
Maria iși dorește ca pe viitor să studieze medicina generală așa că în această perioadă se pregătește intens pentru examenul de admitere.
Andreea Basarabă: Pasiune transmisă din familie, în drumul spre o carieră în salvarea de vieți
Andreea, 24 de ani, povestește că dorința de a deveni pompier voluntar a început încă din copilărie, atunci când îl însoțea pe tatăl ei, fost pompier în cadrul Complexului Național Muzeal Astra, la exercițiile și concursurile de stingere a incendiilor. „Tatăl meu a fost un adevărat model pentru mine. De la el am învățat ce înseamnă munca în echipă, sacrificiul și faptul că, atunci când salvezi vieți, nu este vorba doar de muncă, ci de o chemare”, spune Andreea, cu o lumină în ochi. „Încă din copilărie am visat să ajung să fac parte dintr-o echipă de salvare, dar nu am știut niciodată că acest vis se va transforma într-o realitate atâta de aproape de mine.”
După ce a terminat Facultatea de Litere și Arte din Sibiu, Andreea a decis să urmeze o nouă cale și a aplicat la programul de voluntariat SMURD. „În momentul în care am aflat despre programul ‘Voluntar din pasiune’ la începutul anului 2024, am simțit că am găsit locul potrivit. Mi-am dorit mereu să fiu parte din acest domeniu și să ajut, iar SMURD a fost șansa mea de a învăța direct de la cei mai buni”, spune Andreea.
Acum început să se pregătească pentru admiterea la Școala de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”. Pentru Andreea, fiecare gardă de 24 de ore petrecută pe ambulanță este o oportunitate de a învăța mai mult și de a se perfecționa. „La început, emoțiile erau mari, nu știam exact ce se întâmplă la o intervenție reală. Am avut ocazia să învăț de la colegii mei și să particip activ la misiuni unde fiecare detaliu contează. Prima mea intervenție a fost cu adevărat emoționantă. Eram un pic neliniștită, dar am știut că trebuie să fiu calmă, să îmi fac treaba și să am încredere în echipă”, își amintește Andreea.
Una dintre intervențiile care a marcat-o profund a fost o „deblocare de ușă” la care au fost chemați într-o zi de vară. „O femeie în vârstă nu mai putea să se deplaseze, iar fiul ei, care locuia departe, nu mai reușea să o contacteze. La fața locului, femeia era conștientă și cooperantă, dar am înțeles imediat cât de importantă este comunicarea. A povestit cum se simțea singură și speriată, iar acest detaliu mi-a arătat cât de mult contează să fii acolo, să asculți și să oferi mai mult decât ajutor fizic. La final, m-a mulțumit pentru că i-am ascultat povestea”, spune Andreea.
Voluntariatul: O lecție de viață și o alegere personală
Pentru amândouă, voluntariatul nu este doar o activitate – este un stil de viață care le transformă în oameni mai buni, mai responsabili și mai empatici. „Voluntariatul la SMURD nu este despre eroi, ci despre oameni care aleg să nu rămână indiferenți.”, spune Maria.
Andreea, care în prezent se pregătește pentru a deveni pompier profesionist, adaugă: „Pentru mine, SMURD-ul este ca o familie. Aici am învățat ce înseamnă munca în echipă, am învățat să acționez rapid și corect într-o situație de urgență și am învățat ce înseamnă să fii acolo pentru ceilalți. Vreau să continui pe acest drum, pentru că am simțit că am găsit locul meu.”
Un viitor cu speranță și pasiune
Chiar dacă viitorul lor este încă în plină conturare, Maria și Andreea știu că vocația lor este clară: să ajute, să învețe și să contribuie la binele celor din jur. Maria visează să își folosească cunoștințele dobândite pentru a face o diferență mai mare în domeniul medical, iar Andreea speră că va reuși să îmbine pasiunea pentru salvarea de vieți cu o carieră în domeniul pompieristic.
„A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Voluntariatul mi-a deschis ochii asupra importanței ajutorului imediat și asupra faptului că, indiferent cât de grea ar fi situația, mereu există o șansă de a face bine. Și vreau să continui să fiu parte din acest proces”, încheie Maria.
„Este o onoare pentru mine că fac parte din acest program, colegii cu care lucrez sunt ca o familie pentru mine, am învățat de la ei ce înseamnă munca în echipă și cum să acționez corect într-o situație de urgență. Sunt foarte mulțumită de tot timpul petrecut în cadrul Detașamentului de Pompieri Sibiu și îmi doresc ca pe viitor, visul meu să devină realitate, din pasiunea mea față de această meserie si sport, să devină locul meu zilnic de muncă. A fost cea mai frumoasă decizie pe care am luat-o, aceea de mă înscrie în acest program unde mă simt ca acasa.” spune voluntatul SMURD, Andreea Basarabă.